Soffliggeri – en aktiv handling

De kallas lite föraktfullt för soffliggare. Ordet frammanar en bild av en genomslö typ som inte orkar masa sig i väg till valurnan. Men soffliggeri kan vara en aktiv handling.

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag inser mycket väl att man inte kan hålla med om allt inom politiken, vilket gör att man ibland måste ta det onda med det goda. Allt detta vet nog de flesta! Men för att travestera den tidigare VPK-ledaren C-H Hermansson:  ”Någon jävla ordning ska’ det va’ i ett land”. Och eftersom det enligt en del inte är något ordning i vare sig landet eller politiken avstår de från att rösta. För dem är det en aktiv handling, en protest. För den som lägger sin röst i valurnan godkänner också den förda politiken, och det kan inte alla. Dessa kritiker menar att vilken regering vi än har haft har det slutat med samma sak: kaos i skolan, kaos i sjukvården, kaos i förorterna, kaos i det mesta! Det känns ju löjligt att höra en politiker säga ”Rösta på mitt parti så blir det bra”. När det i själva verket är under det partiets tid vid makten som det har blivit just allt det här kaoset jag nämner. En som slagit huvudet på spiken är Ulf Lundell som skrev: ”Tidigare generationer byggde landet, nuvarande raserar det.” Och det är med stor sorg och saknad många ser att vi låter detta ske i mitt framför ögonen på oss.

En annan sak. Nästan halva folket röstade mot att vi skulle gå med i EU. Den halvan har ingen politisk röst längre. Först backade MP från sitt tidigare EU-motstånd, därefter V och nu senast SD. Tacka katten att många känner sig svikna och inte vill rösta.

För att inte nämna Natofrågan – där hoppade de flesta politiker i samma tunna. Den svenska alliansfriheten har hållit vårt land utanför krig i 200 år. Det är rekord och världens mest framgångsrika säkerhetspolitik. Ingen annan stat har haft fred så länge, utom det likaledes neutrala Schweiz. Om en så framgångsrik politik ska skrotas, måste det föregås av ordentliga utredningar och debatt. Det är trots allt den största förändring på ett av de viktigaste politikområden – skyddet av landets frihet – på 200 år! 

Att blankröster då, är inte det ett alternativ? Nej, det anser inte en del av den enkla anledningen att blankröster inte räknas i den offentliga debatten. Alltså kan man lika gärna göra något annat, sova på soffan exempelvis, än att masa sig i väg till valurnorna.

Och de tveksamma är i gott sällskap med Jan, mannen som aldrig tvekar eller har gjort fel. Nej, jag menar inte Myrdal utan Guillou. Han skrev innan valet: ”För övrigt anser jag att en stackars socialist inte kan rösta på det parti som:  fördrev Amineh Kakabaveh för att hon var för kritisk mot hederskulturen och dessutom är ett parti som håller på att ersätta klasskampen med flum om hudfärg och kön.”

”… inte kan rösta på det parti som hjälper Moderaterna i Stockholm att privatisera sjukvården och sälja stadens kommunikationer till kineser och oljeshejker. Bara för nöjet att djävlas med bilister och måla en damcykelsymbol på stadens cykelbanor.

”… en stackars socialist omöjligt kan rösta på ett parti som håller den lögnaktige och SD-fjäskande Morgan Johansson som justitieminister. Så vad blir alternativet?”

Ja, man undrar ju! Kanske röstade han blankt, kanske låg han på soffan och snarkade, den gode Jan!

Mer från ledare/krönika

Får ångest av den ekonomiska instabiliteten

Det kan gälla klimathotet. Det kan gälla det säkerhetspolitiska världsläget.…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Se så, i väg till röstlokalen

Kanske är ni när ni läser det här på väg…

Senaste nytt

Eva får ingen gravplats där hon önskar åt sin man

Den 26 i april i år gick Eva Toressons man…

IK Zeniths stora lyft – spelar i divison två nästa säsong

IK Zeniths herrlag bärgade seriesegern i division 3 efter att…

Försvarsmakten övar återigen på Björkö

För nästan exakt ett år sedan återinvigdes Älvsborgs amfibieregemente (Amf…

Får ångest av den ekonomiska instabiliteten

Det kan gälla klimathotet. Det kan gälla det säkerhetspolitiska världsläget.…

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Vilket lopp av Elin och Emir i EM

Emir Halalkic och Elin Hartelius stod för fina prestationer i…

Torslandabo lanserar app för att hålla koll på hummertinorna

Ute på havet en höstdag för två år sedan kläckte…

Så minskar du risken att spökfiska med din humnmertina

Det är Öckerö kommun som gått ut med information om…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…