Skönt lir i lagom tempo

Varje tisdag förmiddag samlas ett gäng glada entusiaster på Torslandavallen för att spela gåfotboll, eller ”go’fotboll” som de föredrar att kalla det. Här handlar det inte i första hand om att vinna, utan om att socialisera och ha kul.

När Torslanda-Öckerötidningen kommer på besök består startuppställningen, förutom organisatören Marie Blåberg av Kjell Helander, Sture och Mona Forssell, Janne Borg, Peter Malmström och Stefan Olofsson. Men de vill gärna bli fler och alla är välkomna, oavsett om man har spelat fotboll tidigare eller inte. Huvudsaken är att man vill röra på sig, umgås och ha roligt.

Vad är då gåfotboll? Jo, sporten har faktiskt egna regler även om gänget som samlas i Torslanda har modifierat dem lite efter eget behag. Man får till exempel inte springa, man får inte tacklas och man får inte skjuta mål från egen planhalva för att nämna några av de fasta reglerna.

När go’fotbollsgänget drar igång träningen är det idel glada miner. Efter en lättare uppvärmning drar matchspelet igång.

Kjell är vokal redan från start och rör sig mycket på planen, peppar sina lagkamrater och leder laget utan västar.

– Jag har spelat fotboll i Lindholmens BK när jag var yngre. Jag har också varit engagerad i Torslanda IK sedan 1979, säger han.

Gåfotboll är en sport och träningsform som passar de flesta. Det finns inga krav på att man ska ha spelat vanlig fotboll eller att man ska vara ”tillräckligt bra”. I Torslanda är det gratis och finns inga anmälningskrav.

– Jag har aldrig spelat fotboll tidigare. Men jag har varit fotbollsfarsa. Jag flyttade ner från Stockholm för fyra år sedan. Jag tycker att det sociala kring gåfotbollen här är helt fantastiskt, säger Peter Malmström.

Idén till att dra igång gåfotboll på Torslandavallen kläcktes av Marie Blåberg som, när hon inte själv hoppar in och spelar, ser till att målen kommer fram och att planen är bokad. Ofta får hon också agera bollkalle.

– Jag har engagerat mig ideellt i Torslanda IK och satt och spånade på olika idéer tillsammans med ordföranden Patrik Falk. Då kom vi på att vi borde testa att starta upp gåfotboll. Den första träningen körde vi i maj i år, sedan har vi haft ett sommaruppehåll, men nu är vi igång igen, säger hon.

Marie har en bakgrund med fotboll och i Torslanda IK:

– Jag har själv spelat fotboll och jag har varit ledare för P03:orna. När Corona drog igång och jobbade hemma kom insikten om att jag saknat föreningslivet och miljön kring fotbollen. Jag vurmade också lite extra för pensionärerna. Det kändes viktigt att det fanns saker som de kunde delta i.

Efter tre perioder på vardera tolv minuter är dagens träning slut. Resultatet i matchen har åtminstone inte undertecknad koll på, men det är som sagt inte det som är det viktiga. Det bjöds en hel del skratt, några fina finter, några bortslagna passningar och några drömmål – allt i ett alldeles lagom tempo. Efter träningen samlas gänget som vanligt i klubbhuset för lite trevligt samkväm och den obligatoriska fikan.

Mer från torslanda

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

Två suveräna Kville-löpare till EM i ultralöpning

Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i…

Senaste nytt

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Volvo Lastvagnar påbörjar produktion av eldrivna lastbilar

I Tuvefabriken kommer nu världens första serietillverkade eldrivna lastbilar börja…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

50 nya tjänster till Arendal när Ecoride flyttar hem

Ecoride startade 2008 och finns idag i fyra olika länder.…

Maten dyrare – butiker höjer priserna

I Juli låg inflationen på 8,0%, ner från historiska 8,5%…

Inflationstakten ökar ytterligare

Inflationstakten enligt Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var i augusti…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Två suveräna Kville-löpare till EM i ultralöpning

Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i…