Så skyddar du dig mot digitala brott och bluffakturor

Färsk statistik som SSF Stöldskyddsföreningen presenterar gör gällande att antalet digitala brott ökade markant i Sverige 2021 jämfört med 2020. Även en ökning av bluffakturor har märkts av i efterdyningarna av de skenande elpriserna.

Under 2021 ökade flera olika digitala brott markant. Enligt SSF Stöldskyddsföreningen ökade exempelvis dataintrång genom överlastningsattacker med 419 procent och dataintrång i sociala medier och e-tjänster med 203 procent jämfört med året innan. Även befogenhetsbedrägerier och annonsbedrägerier ökade med 35 respektive 51 procent.

– Min känsla är att bedrägerier har ökat även här på lokal nivå. Konstigt vore det väl annars, säger kommunpolis Daniel Johnsson.

Daniel Johnssons känsla visar sig stämma. När han plockar fram statistik för Torslanda visar det sig att anmälda brott med någon form av bedrägeri inblandat ökat från 95 stycken 2020 till 202 stycken 2021. (Mellan 2018 och 2019 sjönk antalet från 35 stycken anmälda bedrägeribrott till 22 stycken.)

Även yngre drabbas
En stor del av befogenhetsbedrägerierna, där någon utger sig för att vara exempelvis polis, vårdpersonal eller bankpersonal, genomförs genom så kallad vishing (röstfiske) eller smishing (sms-fiske) där ofta någon ringer upp eller skickar ett sms till det tilltänkta offret och försöker lura till sig exempelvis tillträde till någons bostad, digitala inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton. Det är något som fram till nyligen främst drabbat äldre personer, men nu syns även att yngre personer drabbas, enligt SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedragarnas syfte brukar oftast handla om att få tillgång till offrets pengar på ett eller annat sätt. Ett av de senaste exemplen är att bedragare har ringt och utgett sig för att vara från ett inkassoföretag. De vill då att offret ska reglera en skuld med hjälp av en Swish-betalning eller med att knappa in koder till bankdosa eller bank-id.

Bedrägerier på nätet
Annonsbedragarna har framför allt utnyttjat pandemin genom den ökade handeln på nätet. Bland exemplen finns tillvägagångssätt där man lockat kunder till falska hemsidor, där den som står som avsändare antingen inte levererat några beställda varor alls, eller skickat piratkopior, efter att betalning skett.

– Bedragarna använder i stor omfattning nätet på olika sätt vilket gör att man måste vara försiktig med vilka sidor man besöker, vilka länkar man klickar på och vara vaksam vid samtal med okända, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Den stora ökningen under rubriken dataintrång har skett på sociala medier och olika e-tjänster och är starkt sammanflätade med olika sociala manipulationer. Till dataintrången räknas även Ransomwareattacker vilket exempelvis drabbade Coop under förra året.

Totalt anmäldes 2021 195 521 bedrägerier, en minskning med 10 procent och 20 procent på två år vilket enligt SSF Stöldskyddsföreningen framför allt beror på att antalet kortbedrägerier har minskat under pandemin.

Polisens tips
I Storgöteborg hanteras digitala brott på en särskild bedrägerisektion hos polisen.

– Vi får till oss gällande modus och tillvägagångssätt så att vi kan varna allmänheten samt vara uppmärksamma på vad vi ska tänka på när patruller är på plats för anmälningsupptagning med mera, säger Daniel Johnsson.

Följande punkter ska alltid finnas med i bakhuvudet när en okänd person ringer för att undvika så kallad vishing eller liknade bedrägerier:

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle göra så.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon, någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa upp på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting, eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Elhandelsbluffakturor
I de höjda elprisernas fotspår varnar även Kronofogdemyndigheten ett ökat antal bedrägerier. På sin Facebooksida skriver myndigheten att man just nu upplever en ökad mängd samtal och mejl gällande bluffaktorer avseende elhandel från både privatpersoner och företag. De tipsar om svensk handels webbplats där det finns en varningslista över företag som inte är seriösa. Vidare skriver Kronofogdemyndigheten att den som misstänker att brevet de fått kommer från en oseriös aktör alltid kan dubbelkolla mot varningslistan och bestrida föreläggandet.

Källa: polisen.se

Mer från torslanda

Eva får ingen gravplats där hon önskar åt sin man

Den 26 i april i år gick Eva Toressons man…

IK Zeniths stora lyft – spelar i divison två nästa säsong

IK Zeniths herrlag bärgade seriesegern i division 3 efter att…

Vilket lopp av Elin och Emir i EM

Emir Halalkic och Elin Hartelius stod för fina prestationer i…

Torslandabo lanserar app för att hålla koll på hummertinorna

Ute på havet en höstdag för två år sedan kläckte…

Senaste nytt

Eva får ingen gravplats där hon önskar åt sin man

Den 26 i april i år gick Eva Toressons man…

IK Zeniths stora lyft – spelar i divison två nästa säsong

IK Zeniths herrlag bärgade seriesegern i division 3 efter att…

Försvarsmakten övar återigen på Björkö

För nästan exakt ett år sedan återinvigdes Älvsborgs amfibieregemente (Amf…

Får ångest av den ekonomiska instabiliteten

Det kan gälla klimathotet. Det kan gälla det säkerhetspolitiska världsläget.…

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Vilket lopp av Elin och Emir i EM

Emir Halalkic och Elin Hartelius stod för fina prestationer i…

Torslandabo lanserar app för att hålla koll på hummertinorna

Ute på havet en höstdag för två år sedan kläckte…

Så minskar du risken att spökfiska med din humnmertina

Det är Öckerö kommun som gått ut med information om…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…