Österödskolan står tom – kan bli förskola

Just nu undersöks förutsättningarna för att göra om de gamla skollokalerna på Österödskolan till förskolelokaler. Förskolenämnden hoppas ha ett underlag för att kunna fatta beslut i frågan under våren 2022, enligt förskoleförvaltningens verksamhetschef Tamara Tesanovic.

Den delen av Österödskolan som tidigare inhyste F-3-verksamhet har stått tom sedan flytten till de tillfälliga lokalerna vid Torslandavallen. Sedan tidigare är det känt att Österödskolan F-3 ska slås samman med gamla Torslandaskolan F-5 till det som ska bli nya Torslandaskolan F-6, som ska byggas där den gamla skolan låg. För några veckor sedan angav lokalförvaltningen i Göteborgs Stad till Torslanda-Öckerötidningen att man hoppades att eleverna som går vid Torslandavallen skulle få tillgång till den nya skolan någon gång under vårterminen 2024.

Men vad händer med Österödskolans lokaler? Läsare har hört av sig till tidningen för att höra sig för. Uppgifter har funnits om att hela skolan ska göras om till förskola och rykten har florerat om att så var tänkt att ske redan från höstterminsstart 2021.

När vi svänger förbi Österödskolan möts vi av en ödslig före detta skoldel. I den södra delen av fastigheten bedrivs förskoleverksamhet och barnen är ute och leker, men i den norra änden av fastigheten står lokalerna tomma och den välutrustade skolgården är öde.

På plats möter vi, av en ren slump, personal från lokalförvaltningen som är på väg in i skolan för att göra en ”statusbehandling” av lokalerna. Främst är det elen i fastigheten som ska undersökas. Förutsättningarna ska sedan rapporteras in till lokalförvaltningen.

Underlag för beslut 2022
Torslanda-Öckerötidningen kontaktade Tamara Tesanovic, verksamhetschef för fastighet och säkerhet på förskoleförvaltningen, för att få ytterligare information om vilka planer som finns för de idag tomma lokalerna.

Varför står de tidigare skollokalerna tomma på Österödskolan?

– Efter att grundskolenämnden beslutade att flytta över skolverksamheten till en provisorisk paviljong vid Torslandavallen har förskolenämnden beställt en utredning om att bygga om de tidigare skollokalerna till förskola för att kunna skapa en större förskoleenhet med fler avdelningar vid Gamla Tumlehedsvägen. Förhoppningsvis får förvaltningen ett underlag för att kunna fatta ett beslut under våren 2022.

Skulle egentligen förskoleverksamhet ha startat i de gamla F-3-lokalerna under höstterminen 2021? Vad händer härnäst nu?

– Nej, förskoleförvaltningen har inte behov av någon ökad kapacitet redan från höstterminen 2021. I dagsläget kan vi erbjuda plats till alla barn som önskar en kommunal förskoleplats. Men det är viktigt att planera redan nu så att vi har en beredskap inför framtiden. Dessutom behöver lokalerna på gamla Österödsskolan anpassas till förskoleverksamheten innan de kan användas som förskolelokaler.

Behövs permanent  alternativ
Sedan några år tillbaka planeras en ny förskola vid Torslanda Torg, en kort bit från Österöd. Den förskolan planeras preliminärt stå klar vid årskiftet 2023-2024. Tamara Tesanovic ser inget problem med att ytterligare en närliggande förskola ska byggas medan lokaler i dagsläget står tomma, eftersom befolkningsprognoserna visar att det dröjer ett antal år innan antalet ett-till-femåringar i Torslandaområdet förväntas öka.

– Dessutom finns det provisoriska förskolelokaler vid Kålhagen som kommer behöva ersättas med ett permanent alternativ. Det finns också flera planansökningar om att bygga nya bostäder främst söder om Torslanda Torg och då är det viktigt att även förskolan har en större kapacitet, säger hon.

Mer från torslanda

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

Två suveräna Kville-löpare till EM i ultralöpning

Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i…

Senaste nytt

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Volvo Lastvagnar påbörjar produktion av eldrivna lastbilar

I Tuvefabriken kommer nu världens första serietillverkade eldrivna lastbilar börja…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

50 nya tjänster till Arendal när Ecoride flyttar hem

Ecoride startade 2008 och finns idag i fyra olika länder.…

Maten dyrare – butiker höjer priserna

I Juli låg inflationen på 8,0%, ner från historiska 8,5%…

Inflationstakten ökar ytterligare

Inflationstakten enligt Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var i augusti…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Två suveräna Kville-löpare till EM i ultralöpning

Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i…