Öckerö kommunfullmäktige

”Vi är beredda om vi behöver ta vårt ansvar”

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Jan Utbult (KD), har beredskapen för att ta emot potentiella flyktingar från Ukraina påbörjats i flera led i kommunen, bland annat i skolorna.

Kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Svensson (M) inledde sammanträdet med att konstatera att det var trevligt att fullmäktige efter en lång tid åter kunde samlas i samma sal och inte sitta enskilt framför sina datorer, vilket varit fallet under pandemin. 

Ett ämne som finns på de flestas läppar är situationen i Ukraina. Det hade föranlett Maria Brauer (S) att inkomma med en fråga till kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) om hur Öckerö kommun står rustad för att hjälpa och kunna ta emot ett stort antal flyktingar från krigets Ukraina.

Jan Utbult svarade att Öckerö kommun noga följer den utveckling som pågår i Ukraina genom Länsstyrelsen, MSB (Myndigheten för säkerhet och beredskap), Migrationsverket och Sveriges kommuner och regioner. I dagsläget är det, enligt Jan Utbult, svårt att veta i vilken omfattning som Öckerö kommer att behöva hjälpa till, men han angav att arbetet med beredskapen har påbörjats i flera led. Bland annat har kommunledningsgruppen tagit kommandot för samordning och ledning. 

Samma kväll som Öckerö höll sitt fullmäktigesammanträde aktiverade ministerrådet i EU ett massflyktsdirektiv, som innebär att personer som kommer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsländer. 

– Det gör att det finns ett behov av att bereda plats i skolor och för att hitta bostäder. Det arbetet har påbörjats. Skolan har påbörjat förberedelser för skolgång för barn som flytt från Ukraina och det har även startat inventeringar av lokaler och bostäder i kommunen, sa Jan Utbult.

Jan Utbult hänvisade till flyktingvågen 2015-2016 och hur civilsamhället då slutit upp och hjälpt till. Nyligen startade Öarnas kristna råd upp sina förberedelser och samverkan. Jan Utbult menade också att viktiga lärdomar och erfarenheter, samt dokumentation, från situationen 2015 nu kommer att bli betydelsefulla. 

– Vi befinner oss i en väldigt osäker situation, men vi är beredda om vi behöver ta vårt ansvar framöver, sa Jan Utbult.

V vill ha fri kollektivtrafik
Till sammanträdet hade också en motion om avgiftsfri kollektivtrafik för alla invånare i kommunen inkommit. Annika Andersson (V) menade att den färdplan för förbättrade hållbara förbindelser mellan Öckerö och Göteborg som nyligen fattats inte innehåller tillräckliga åtgärder. Därför föreslår V avgiftsfri kollektivtrafik för Öckerös invånare. Något som Annika Andersson sa sig vara övertygad om att det skulle få fler att välja att åka kollektivt. 

Motionen anmäldes och skickades till kommunstyrelsen för vidare beredning.

Även två medborgarförslag hade inkommit. Det första handlade om att sätta upp övervakningskameror och belysning på cykelparkeringen vid Hönö färjeläge. Det andra var ett förslag om att rusta upp parkeringen vid Hedens by. Båda förslagen anmäldes och skickades vidare till kommunstyrelsen.

Noterbart i övrigt: Dan Eliasson (KD) valdes som ny ledamot i styrelsen för Öckerö Fastighets AB, Öckerö Bostads AB, Öckerö Fastighetsutveckling AB och Öckerö Fastighetsservice AB, efter att Fredrik Gustavsson (KD) i februari avsagt sig samma uppdrag.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Senaste nytt

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…

Mer än en bilhall – en livsstil

Med satsningen på en helt ny bilhall gör Frontbilar i…

Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022…

Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft…