Yrkesfiskarna Fredrik Gustafsson och Gustav Grundén mötte i förra veckan en delegation av moderata politiker, ombord på sina fiskebåtar vid Ö-varvet, för att diskutera de utmaningar som den svenska fiskerinäringen står inför.
Under shippingdagarna på Donsö förra året fick riksdagsledamoten Jennie Wernäng (M) från Öckerö till sig att många fiskare på västkusten har velat diskutera de utmaningar de står inför, samt många av de missförstånd som de upplever att deras yrkeskår dras med, med olika politiker. I våras var Jennie Wernäng därför med och anordnade fiskeseminarium i riksdagen, men många av de beslut som berör fisket tas i EU.
Därför skedde i fredags i förra veckan ett möte där fiskarna Fredrik Gustavsson på båten Carmona och Gustav Grundén från båten Grace mötte upp med ett antal moderata politiker med ansvar för frågor som berör fisket.
Från EU-parlamentet kom Jessica Polfjärd (M) som övervakar fiskefrågor för Sverige. Med på mötena var även Johanna Hornberger (M), ansvarig för fiskefrågor i riksdagen, Johanna Rantsi (M), sjöfartspolitiskt ansvarig i trafikutskottet, samt riksdagsledamoten Jennie Wernäng (M).
– Jag är väldigt glad över att fått till detta möte. Där fisket fick möjlighet att direkt till beslutsfattare berätta om sin vardag. Jag är väldigt glad över att vår EU-parlamentariker Jessica Polfjärd kunde komma till vår kommun. Det har varit tufft i schemat när Sverige hade ordförandeskapet. Vårt möte hade tuff konkurrens. Jag är glad att hon prioriterade Västkustens fiskefrågor, sa Jennie Wernäng.
Ombord på den hypermoderna fiskebåten Carmona, som levererades från Ö-varvet i juni 2022, och den 23 år gamla lite mindre båten Grace visade Fredrik Gustafsson respektive Gustav Grundén hur fisket går till. Man berättade också om de problem man brottas med och de förutfattade meningar och felaktiga myter som de upplever omgärdar deras verksamhet.
Gustav beskrev hur man vill se ett system där fiskekvoterna blir överförbara mellan fiskebåtarna i det demersala systemet (fiske närmast havsbotten), på liknande sätt som det pelagiska fisket (fiske i den fria vattenmassan) har. Vilket enligt Gustav, vars båt Grace främst ägnar sig åt demersalt fiske, skulle innebära att de skulle kunna planera fisket mycket bättre och ge en större flexibilitet.
Fiskarna berättade också om sitt hållbarhetsarbete och att problematiken med bifångst numera med hjälp bland annat av tekniska landvinningar är närmast obefintlig.
– Den nya generationen fiskare vill inte något annat än att det ska finnas kvar fisk i havet i generationer framåt. På det sättet är vi lika dem som arbetar med skogsbruk. Vi vill att flera ytterligare generationer ska kunna vara fiskare. Säger forskningen att fångstkvoterna ska sänkas så lyssnar vi på det, sa Fredrik Gustafsson ombord på Carmona, som främst bedriver pelagiskt fiske.
Gustav Grundén menade att det existerar myter om att fiskare trålar sönder havsbotten och är oförsiktiga, något som han menar inte stämmer.
– Vi vill inte ha några trålar som går i botten. Det blir dyrt för oss med söndriga redskap, sa han.
Fredrik Gustafsson och Gustav Grundén sa också att få fiskare är emot vindkraften som energikälla. De menade dock att flyttade trålgränser i och med planerade vindkraftverk skulle påverka deras yrkesnäring mycket negativt, dessutom riskerar bränsleförbrukningen att öka om vindkraftsparker uppförs på ställen där det bedrivs fiske i dagsläget.
Politikerna tog till sig av utsagorna från de båda yrkesfiskarna. EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd imponerades av den unga generationen fiskare som vågar satsa på en för Sverige viktig näring.
– När det gäller fiskekvoterna så sätts de i förhandlingar mellan medlemsländernas regeringar. Därför är det viktigt att Sverige är på plats och har god förståelse för det svenska fisket och driver en svensk linje i förhandlingarna, sa hon.
Behoven för fiskare som bedriver demersalt fiske var något som Johanna Hornberger särskilt tog med sig från mötet:
– Att själv få besöka fartygen och lyssna på svenska fiskare som ser till att vi får fisk och skaldjur på våra tallrikar är en värdefull erfarenhet. Behovet av bättre regler som ger större möjlighet att planera sin verksamhet framför allt för det demersala fisket tar jag med mig, sa den ansvariga för fiskefrågor i riksdagen.
Även Moderaternas sjöfartspolitisk ansvariga person, Johanna Rantsi, var nöjd med dagen:
– När regeringen nu arbetar hårt med insatser för att få fler svenskflaggade fartyg så får vi inte glömma våra fiskebåtar och där behöver trafikutskott och miljö- och jordbruksutskott gå hand i hand för att gynna våra fiskare och deras båtar både i kris- och fredstid. Svenskt fiske är en viktig näring som behöver bästa möjliga förutsättningar, sa hon.
Kompetenshuset Öckerö var värdar för mötet, därifrån deltog Örjan Backman, Johanna Backman, Elin Backman och kommunens näringslivschef Ronald Johansson under dagen.