Medborgarenkäten visar att det finns en majoritet som är positiva till påskefyrarna. ”Det folk är bekymrade över kring påskfyrarna handlar framförallt om det som sker före påsk, säger Jan Utbult (KD)
Medborgarenkäten visar att det finns en majoritet som är positiva till påskefyrarna. ”Det folk är bekymrade över kring påskfyrarna handlar framförallt om det som sker före påsk, säger Jan Utbult (KD)

Trafiken är huvudanledning till upplevd otrygghet i Öckerö

Öckerö kommun och lokalpolisområde Hisingen ger årligen kommunens invånare medborgarlöften. Det handlar om gemensamma åtgärden och åtagande som ska hantera problem i kommunen. Medborgarlöfterna grundar sig på resultatet av en medborgarenkät som genomförs i kommunen var år. Nu är resultatet av denna enkät på plats.

Uppgifterna till medborgarenkäten samlades in i november förra året, då kommunen dels befann sig på plats utanför matbutiker på både Björkö och Hönö för att samla in uppgifter. Samtidigt som enkäten låg ute på kommunens hemsida för att kunna besvaras. Totalt svarade 624 personer på enkäten, vilket betyder att ca 5% av kommunens totalt 12 886 folkbokförda invånare deltagit i undersökningen. Kommunens säkerhetschef Andréas Alderblad tycker underlaget är bra, men är inte helt nöjd.

– Självklart hade vi önskat att alla 100 procent av kommunens invånare hade svarat. Men vi får jobba på det vi har. Det är klart att informationskampanjen för att samla in röster alltid kan bli bättre. Samtidigt har deltagandet i enkäten ökat i år, vilket är positivt.

Den första frågan i enkäten, som inte handlar om kön, ålder eller vilken ö man bor på är frågan ”Känner du dig trygg i ditt närområde” med svarsalternativen ja eller nej. 78 procent svarade ja och 22 procent svarade nej.

Hur tolkar kommunen att lite mer än en femtedel av de tillfrågade uppger att de känner sig otrygga?

– Upplevd otrygghet är något som baseras på subjektiva känslor och ibland svårt att sätta fingret på vad det kan bero på. Men vi har identifierat att det i huvudsak har att göra med trafiken. Vi har sett en stor tillväxt av a-traktorer som skapar oro. Och en del uppger att de kanske bor nära en väg där det går trimmade mopeder som för oväsen om nätterna. Då kallar dem det otryggt, säger Andréas.

Men kommunstyrelsens ordförande, Jan Utbult (KD), menar att fokus bör ligga på att det faktiskt finns en överväldigande del som känner trygghet.

– Från mitt håll så känns det som att vi har en stor trygghet i kommunen och vi är faktiskt en av de tryggaste kommunerna i Sverige. Samtidigt är det viktigt att inte slå sig till ro utan ta alla signaler på allvar. Det vi ser i undersökningen är att det framförallt handlar om trafiken där invånarna ser otrygghet. Därför är det nu viktigt att fokusera på kontroll och information. Men vi har också alla ett ansvar att hjälpa till.

Påskfyrarna del av enkäten
Även påskfyrararna tas upp i medborgarenkäten där det visar sig att strax under hälften (47 procent) av de svarande tycker påsktraditionen med påskfyrar är något positivt som de vill bevara. 38 procent uppger sig vara negativt inställda och 15 procent av de tillfrågade vill inte ta ställning i frågan.

– Det folk är bekymrade över kring påskfyrarna handlar framförallt om det som sker före påsk, berättar Jan Utbult. Det ökar med bilar som kör runt och det finns problem med både trimmade mopeder och onykterhet. Det är därför kommunen arbetar på det tillsammans med polisen.

På vilket sätt jobbar kommunen för att förbättra de problem ni nämner?

– Det handlar mycket om att skapa informationskampanjer kring allt om miljöpåverkan, tillstånd för allmänna sammankomster och att anmäla brott. Vi har ett nära samarbete med nattvandrarna för att få ut fler vuxna på gator och torg. Vuxennärvaro är viktigt, berättar Andréas Alderblad.

Kan kommunen skicka signaler om att påskfyren inte ska få genomföras?

– Att från kommunens sida gå in starkt och påverka påskfyren åt ett eller annat håll. Nej, den frågan har inte varit uppe till diskussion, berättar Jan Utbult och fortsätter:

– Kommunen kan vare sig tillåta eller förbjuda påskefyrarna då dessa anordnas utanför tätbebyggt område på privat mark som inte är detaljplanerad.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…