Närmare tusen personer har skrivit under ett upprop om bättre kommunikationer för de boende på Hyppeln, Rörö och Knippla i Göteborgs norra skärgård.
– Det är inte rimligt att ett barn ska behöva lägga fyra till fem timmar på att delta i en timmes fritidsaktivitet på Hönö, säger Thomas Alm, ordförande i ö-rådet på Rörö.
I förra veckan lämnades en lista med 936 namn för en mer levande skärgårdskommun över till Jan Utbult (KD), kommunstyrelsens ordförande på Öckerö.
Många hundra kommentarer som lämnats samtidigt vittnar om stora praktiska svårigheter i vardagen för de bofasta på de nordligaste öarna i Göteborgs skärgård.
De tre ö-råden bakom uppropet beskriver kommunikationer som en överlevnadsfråga. De anser att listan och kommentarerna visar att kommunens vision om ”den nära och trygga kommunen” bara blir tomma ord – om inget görs. Med uppropet vill de ge Öckerö kommun fler och starkare argument för att trycka på för utveckling hos de olika aktörerna i kollektivtrafiken.
– Kommunen, Trafikverket och Västtrafik behöver skapa ett bättre, mer effektivt och sammanhållet trafiksystem. Som det är nu blir det orimliga effekter vid arbetspendling, sjukresor och resor för barnens aktiviteter, säger Thomas Alm, ordförande i ö-rådet på Rörö.
Enligt ö-rådens beräkningar riskerar Öckerö kommun att mista upp till 15 miljoner kronor i skatteintäkter varje år – om de senaste tio årens trend med utflyttning från öarna fortsätter. Men ö-råden betonar också att den negativa utvecklingen är en angelägenhet för hela Göteborgsregionen.
De tre öarna står för en betydande del av regionens attraktionskraft. De är en del av besöksnäringen, men den unika skärgårdsmiljön är också en del av marknadsföringen av Göteborgsregionen för att attrahera investeringar, företagsetableringar och internationell kompetens till regionens näringsliv.
I materialet som lämnas över till kommunen tas tre konkreta exempel upp på hur svårt det är för bofasta ö-bor att få ihop vardagen:
Anställda i kommunens omsorg och skola tvingas till två timmars pendlingstid. Trots att arbetsplatsen bara ligger två kilometer bort, och kan vara inom synhåll från hemmet.
Ett barn som har en timmes fritidsaktivitet på Hönö måste lägga fyra till fem timmar totalt, på grund av att resorna fungerar så dåligt.
Det tar tre timmar att nå fram till sjukvården vid ett akut sjukdomsfall (som inte kräver ambulanstransport).
De tre ö-råden vill att Nordöleden graderas upp från och med april 2021, på ett sådant sätt att det blir möjligt att förverkliga visionen Öckerö 365 -– en levande skärgårdskommun, och att Trafikverket lever upp till sina funktionella krav enligt upphandlingen.
Ö-råden begär också att kommunen utnyttjar sitt medlemskap i Göteborgsregionen (GR) för att trycka på för att alla regionens invånare ska ha likvärdiga levnadsvillkor.
Namninsamlingen för tre öars överlevnad har gjorts under hösten 2020. Listan har funnits tillgänglig via internet och de lokala affärerna.
/PRESSMEDDELANDE
På Hyppeln bor 168 personer året om, på Rörö 244 och på Källö/Knippla 303 personer (källa: SBC 2018-12-31). Men alla tre öarna har även många boenden på deltid, både sommar och vinter.