Så förbereder sig Öckerö kommun inför vinterns möjliga elkris

Den stundande vintern kan komma att visa sig karg för hela Sveriges invånare. Energimyndigheten uppmanar alla att spara energi – för att på så sätt minska risken för att hela elnätet behöver stängas av. Även kommuner får se över sin förbrukning, likaså Öckerö kommun. ”Vi har framför allt gjort insatser där vi ser att det gör mest effekt”, säger Hans Andreasson, VD Öckerö Fastigheter.

Det finns en risk att elen stängs av i vinter, skriver energimyndigheten i sin kampanj ”Varje kWh räknas”, som drog i gång under oktober. Samma kampanj uppmanar alla att spara så mycket el som möjligt, både privatpersoner, företag och kommuner samt myndigheter. Göteborg stad fattade förra veckan beslut om att energianvändningen ska minska fem procent, något som bland annat kan innebära att temperaturen i skolorna kan komma att sänkas till 18 grader vid energibrist.

I stora drag kan man säga att det går åt mest energi åt att värma hus, använda varmvatten och laga mat i en privatpersons hus. Situationen är liknande för kommunala verksamheter där stora lokaler ska värmas upp, ventileras och mat levereras till elever och boende inom äldrevården. Öckerö kommun har i flera år arbetat med att minska sin energiförbrukning, och inför vintern har det lagts i en extra växel. 

– Vi har som övergripande mål i bolaget att alla våra verksamheter ska vara fossilfria senast 2030. Samtidigt har vi satt upp ett mål om att minska vår energiförbrukning med 40% jämfört med förbrukningsnivån 2008. Och tack vare dessa satsningar har vi redan gjort en del för att minska kommunens energiförbrukning, berättar Hans Andreasson, VD på Öckerö fastigheter. 

Framför allt har Öckerö fastigheter satsat på energisparande aktiviteter så som att effektivisera uppvärmning och ventilation av kommunens fastigheter. Att se över fönster, byta värmepumpar och byta ut lampor till led så snart de ska bytas, är några av de saker kommunen arbetar med kontinuerligt, berättar Hans.

– Vi har framför allt gjort insatser där vi ser att det ger mest effekt, både ur ekonomiska och ur miljömässiga aspekter. 

Men inför vintern har det inte gjorts något extra, förutom att skynda på de projekt som redan är i gång. 

– Nej, vi har inte gjort något superakut just nu inför vintern. Det handlar snarare om att vi prioriterar till att få till de projekt som redan pågår. Eftersom vi har mål satta och en utstakad plan för att nå dit, så blir det snarare så att vinterns ökade priser och myndigheternas uppmaning får oss att skynda på. En satsning kan bli enklare att räkna hem nu eftersom alternativet, att inte göra satsningen, kostar mer. 

Det pågår samtidigt en översyn inom kommunen om aktiviteter som kan göras för att spara energi. 

– Vi kan ju titta på sådant som inte ingår i våra kärnverksamheter, till exempel kan det handla om en bastu någonstans ska få vara öppen eller stängd. 

Inga beslut om julbelysning
Belysning är ett av de områden där det finns kommuner, hushåll och myndigheter som sparar in. Symboliskt, menar vissa, framför allt som belysning i mörkret även kan ge en ökad trygghet i samhället. I Öckerö kommun finns det inget beslut om att släcka vare sig gatubelysning eller adventsljusstakar i kommunens lokaler. 

– Nej, det finns inget beslut om att släcka några adventsljusstakar. Och ser vi till gatubelysningen ute så får den nog vara tänd. Det kan leda till både upplevd och faktiskt otrygghet om man släcker den. Det finns en anledning till att belysningen finns där den finns. 

Där Öckerö fastigheter ser sina största möjligheter till att faktiskt spara energi är uppvärmning och ventilation av kommunens lokaler. Det handlar om att optimera systemen för att få dem att jobba smartare samt att se över hur kommunen förser fastigheter med värme och ventilation, berättar Hans.

– Kan vi skjuta på ventilationen en halvtimma varje dag, så sparar vi mycket. Ser vi över hur många personer som befinner sig i lokalerna kan vi spara energi genom att anpassa uppvärmningen. Det kan vara så att vi sänker inomhustemperaturen i kommunens egna lokaler litegrann, samtidigt som det inte går att göra överallt. Som på ett äldreboende, såklart. Det är kanske snarare något som får göras på något av kontoren.

Känner du någon oro inför vintern?
– Ja, det är klart. Vi är oroliga inför vintern. Det kan bli kallt och det kan ställa till problem, både praktiskt och ekonomiskt. Vi tecknar långsiktiga elavtal inom kommunen för varje år och framöver ser det ut att bli betydligt mycket dyrare att köpa in, även för oss. Och elpriset är bara en faktor som påverkar. Livsmedelspriser, inflation och annat påverkar våra verksamheter mycket det med.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Senaste nytt

Schack matt – Torslandaskolan i final

 Yes2chess är en nationell schackturnering som anordnas årligen av det…

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

Johan fann gamla tidningar i taket

Mormor Sol-Britt Sandström köpte en sommarstuga på sjuttiotalet och lät…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Brf Björlanda Ängar först ut i nya Skra Bro

Det har börjat röra på sig ordentligt när det gäller…

Viktigare nu än någonsin

Sedan 2016 har föreningen Öckerö Pride arrangerat Pride i Hönö…

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Snopet värre för TIK Dam

Fina förutsättningar på Torslandavallens gräsplan för en match i ”mittens…

Välbesökt våravslutning med Torslanda HK

Redan tidigt på morgonen kunde man se ungdomar vallfärda in…

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…