Även i år har socialförvaltningen fått extra pengar för att skapa feriejobb för ungdomar. Men höjda arbetsgivaravgifter gör att platserna blir något färre. Vård på äldreboenden och strandstädning är två viktiga arbetsuppgifter för sommarjobbarna.
I år lyckas Öckerö kommun skaka fram 73 feriejobb åt ungdomar som får arbeta tre veckor var. Det sker dels genom ett extra anslag från kommunstyrelsen, dels genom bidrag från Naturvårdsverket.
– Det känns jättebra! Feriejobb är en viktig språngbräda för att komma ut i arbetslivet, säger Sandra Svensson (M), socialnämndens ordförande i Öckerö kommun, som själv en gång tillhört kommunens sommarjobbare.
Egentligen var bara 33 platser budgeterade för sommarjobb. Men genom den extra tilldelningen på 200 000 kronor ökas de till 53. Genom ett lika stort bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra strandstädning, kommer man upp i 73 platser.
Det är dock ändå 6 platser färre än förra året. Arbetsgivavgiften har nämligen ökat från 10 procent till 31 procent, vilket gör att pengarna inte räcker lika långt i år.
Många av jobben finns inom vård- och omsorg, strandstädning samt Fritidsbanken.
Kommunens förvaltningar erbjöd sig att ge plats för upp till 83 feriejobb. Men så många blir det alltså inte.
– Det är tråkigt men det kommer nog alltid att vara några sökande som inte kan erbjudas
plats, menar Sandra Svensson.
Förra året sökte 102 ungdomar feriejobb i Öckerö kommun, året innan var det 96.
– Jag hade själv kommunalt feriejobb på äldreboende när jag var 17 år. Där efter sökte jag jobb Solhöjden. Det blev en väg in i vårdyrket för mig, säger Sandra Svensson, som tror att det kan finnas en tröskel bland ungdomar inför att jobba med äldre.
– Men när man väl får pröva på det kan man upptäcka att man gillar det. Det är viktigt att vi får in fler personer i vårdyrken, menar socialnämndens ordförande.
Här ska sommarjobbarna vara: