Öckerö psykiatrimottagning kan komma att läggas ner. Vi har pratat med parter som har djup insikt i verksamheten.
Hur många patienter berörs?
– I dag behandlas 300 allmänpsykiatriska patienter på mottagningen och de ska överföras till stan. Ett 25-tal av dessa har psykosdiagnos. Öckerömottagningen har här haft ett specialuppdrag att ta hand om dem med psykos. Kommer Psykosmottagning Hisingen att ta över jobbet med dessa personer? Dessa patienter är utsatta och hörs inte. Ingår det också i sparplanen, att ett annat område ska ta över kostnaden för Affektiva kliniken?
Vilka fördelar har Psykiatrimottagning Öckerö för de berörda?
– Mottagningen på Öckerö arbetar i det lilla formatet. Där finns styrka och uthållighet i teamarbetet, vilket ger trygghet för de anställda och det skapar äkta patientsäkerhet för verkliga människor. En mångfacetterad kompetens med patientens önskemål i fokus gör att Psykiatrimottagning Öckerö uppfyller de givna evidenskraven.
Patienterna på Öckerö sägs får betala för att tio nya specialistläkare anställs på Sahlgrenska. Hur hänger detta samman?
– Ett sparförslag ligger som bland annat innebär ”en indragen utbudspunkt”, det vill säga att Psykiatrimottagning Öckerö ska läggas ner. Förslaget kommer av att Affektiva kliniken på Sahlgrenska, där Öckerö ingår, behöver göra besparingar. De redan anställda specialistläkarna, går in som en satsning utöver budget.
Vården på Öckerö påstås vara billig?
– Det grundläggande arbetet på Psykiatrimottagning Öckerö gör att patienterna inte behöver använda den dyra slutenvården eller akutvården. En väl fungerande bas-mottagning gör att patientkostnaderna därför blir låga i det större perspektivet.
Hur förhåller Öckerö sig till noll-visionen om självmord?
– Andelen självmord i Öckerö kommun ligger bland de lägsta i landet. Detta är ett ytterligare, indirekt tecken på bra vård, även om man inte kan jämföra rakt av då flera aspekter finns, till exempel socioekonomiska. Ska ett fungerande suicidpreventivt arbete jämnas ut till en sämre incidens? Är det detta som ska bli mer jämlik vård?
Hur ska sparandet lyckas?
– Nedläggningen ska spara pengar. Hur? Ja, det är frågan! Lönekostnaderna ligger kvar eftersom alla anställda ska få behålla jobben inom området och patienterna ska få sin vård och läkemedelskostnaderna blir desamma. Hyran kommer att hänga med en tid. Och om alternativ ska skapas kommer väl inte det att vara gratis? Ligger den planerade besparingen i att 30 procent av patienterna inte kommer att klara att resa på grund av sina symptom och handikapp?
Att mötas via datorn sägs vara ett alternativ. Är digitalt sämre än ett verkligt möte?
– Ett fåtal av patienterna klarar att åka kommunalt till stan för att gå i behandling. Hur det blir för patienterna på Nordöarna har ingen tagit med i beräkningen alls. Digitala vårdmöten är bättre än inget möte alls, men det ger sämre kvalitet i mötet. Både patient och behandlare minns innehållet sämre, säger forskningen.
– I pandemitider kan digitala möten vara okey men psykiatrin arbetar även med det icke-verbala, kroppsspråk och så vidare. Detta går förlorat på en skärm.
Är det fria vårdvalet ett utdöende alternativ?
– I nuläget existerar det fria vårdvalet. Men om utbudspunkter, alltså mottagningar, dras in finns därför inte vårdvalet kvar. Mellan subspecialiteter har man nämligen inte rätt att välja. Öckerö är en bred allmänpsykiatrisk mottagning medan en subspecialitetsmottagning är smalt specialiserade och bara tar emot en viss grupp patienter, som till exempel dem med ätstörningar eller personlighetsstörningar. En möjlig lösning är att sända fler sjuka från Göteborg med remisser till Öckerö istället.
Stöds subspecialisering av evidens?
– Idén om subspecialiseringen har Sahlgrenska kopierat från Nya Karolinska och den indelningen bygger inte på evidens eller beprövad erfarenhet. Det rör sig om ett nytt ekonomiskt system att bemöta patienten på där multisjuka inte passar in, vilket i sin tur leder till att svårigheter att få adekvat vård. Enorma kostnader, exponentiellt ökad administration och massflykt av personal blev Nya Karolinskas resultat. Är det denna läkarbrist som de tio ovan nämnda ska råda bot på?
Hur påverkas Öckerö kommun och samverkansparters?
– Kommunen kommer att få ta en enorm smäll. Samordningsförbundet (se faktaruta) har inte ens tagits med i frågan. BVC och Närhälsan undrar själva hur deras ökade tyngd i efterfrågan ska kunna bemötas. Närheten i samarbetet spelar roll. Och olika samarbetspartners, som boendestöd, hemsjukvård och så vidare, berörs av detta. Är det Regionens plan för besparing att kostnaden ska förskjutas till Kommunen?
Vad händer nu?
– Patienternas konsekvensanalys finns inte ens som begrepp. Patienterna själva skriver sitt upprop på Facebook istället. Vad ska de göra för att hörsammas?
Samordningsförbund är en kommunal samordningsorganisation inom Sverige som finansierar samordnade rehabiliteringsinsatser från samhällets sida. Syftet är att förhindra eller förkorta sjukskrivningar och arbetslöshet, bland annat genom tidigt stöd och förebyggande insatser.