Öckeröarnas Rotaryklubb delade nyligen ut det prestigefyllda priset för Årets eldsjäl, som i år gick till den ideella föreningen Öarna Samverkan Integration.
Priset delades ut under ett av Rotaryklubbens veckovisa möten där representanter från ideella Öarna Samverkan Integration var på plats. Priset delades ut för att uppmärksamma föreningens insats för att stödja nyanlända och främja integration i Öckerö kommun.
– Det är fantastiskt det dem gör och ligger väl i linje med ett av klubbens två motton: ”Service Above Self”, säger Daniel Brattgård, president Öckeröarnas Rotaryklubb.
Öarna Samverkan Integration får, förutom äran en nätt prissumma om 5000 kronor av rotaryklubben – pengar som kan användas till föreningens aktiviteter, berättar Britt-Marie Bertrandsson, volontär på. Öarna Samverkan Integration.
– Föreningens arbete omfattar bland annat språkträffar, simträning och andra aktiviteter som skapar mötesplatser för människor från olika delar av världen. Vi träffar varje vecka människor från Ukraina, Sydsudan, Syrien, Rwanda, Somalier och Etiopien.
Föreningens arbete omfattar bland annat språkträffar, simträning och andra aktiviteter som skapar mötesplatser för människor från olika delar av världen.
– Vi jobbar tätt tillsammans med kommunen. Tillsammans med etableringsenheten så erbjuder vi nyanlända hjälp inom många områden. Allt från språkträffar till hjälp med att skriva CV, tolka kontrakt med mera. Och ibland handlar det bara om att lyssna och ge de nyanlända en trygg plats att vara på.
För närvarande har de tre mötesplatser på Öckerö där deltagarna kan få hjälp och stöd. På tisdagar hålls språkträffar, på onsdagar samlas man för padelspel och på torsdagar erbjuds simträning. Dessa aktiviteter är frivilliga och öppna för alla, oavsett bakgrund eller språkkunskaper.
– Simningen är verkligen fantastisk, berättar Britt-Marie och fortsätter:
– När man ser någon ta sina första simtag någonsin är det en speciell känsla. Simhallen fyller även en annan funktion när deltagarna träffas i bastun efter för att samtala. Många gånger har de bara svenskan som gemensamt språk, vilket är jättebra för utvecklingen.
Det är genom samarbeten med andra aktörer i samhället som föreningen kan erbjuda sina aktiviteter. Simhallen får de betala för, lika så för paddelträningar, men när föreningen håller språkcafé får de använda Filadelfias Öckerös lokaler. En lokal som gjort att det kan hållas möten på en trygg och tillgänglig plats,
Det är också genom sina samarbeten med andra aktörer i samhället som föreningen kan erbjuda sina aktiviteter. Bland annat har de fått möjlighet att använda Filadelfias lokaler på Öckerö utan kostnad, vilket gör att de kan hålla sina möten på en trygg och tillgänglig plats.
– Vi satsar mycket på trygghet och att skapa trygga miljöer. Det är en förutsättning för att kunna lära sig och integreras i samhället.
Att få priset för Årets eldsjäl är en bekräftelse på det arbete som görs inom föreningen.
– Det är väldigt roligt att bli uppskattad. Vi 14–15 volontärer gör detta arbete för att vi brinner för det, men att få bekräftelse på att vi gör något bra för andra är fantastiskt, avslutar Britt-Marie.