Oljeutsläppet är ett fortsatt problem för Öckerö kommun

Oljeutsläppet utanför Vinga medför en stor belastning för kommunen. Värst drabbade är Hönös och Öckerös västsidor.

Arbetet med saneringen av oljeutsläppet i Öckerö kommun fortsätter med bibehållen hög intensitet. Det medför en stor belastning för personalen och man fortsätter att upptäcka ny olja i kommunen. De värst drabbade platserna är västsidan av Hönö och Öckerö där man har hittat majoriteten av all olja som har spillts ut.

Ett arbete som fortgår
Martin Unsgaard Pettersson som är samordnare för linjeorganisationen för personalen som arbetar med oljeutsläppet, berättar att processen fortgår men ännu är inte uppgiften löst.

–Statusen är att det går förhållandevis bra, men det dyker upp ny olja hela tiden. Så sent som i måndags hade det dykt upp ny olja vid Burö som vi inte hade räknat med. Stället var sanerat förra veckan, men nu dök det upp ett nytt påslag av olja där. Det kommer ny olja hela tiden, säger Martin.

Även om det hittas ny olja på nya platser ständigt menar Martin att han och personalen har arbetet under kontroll.

– Vi har ett antal ”hotspots” där oljan dyker upp igen och igen. På dessa platser håller vi uppsyn och då ser man snabbt när oljan kommer tillbaka, säger Martin.

Mest olja hittas bland tången
Martin förklarar att oljan ligger främst vid strandkanterna, klipporna och i tången. En stor del av saneringen just nu handlar om att ta bort tången där oljan har fastnat. Hittills har man sanerat 10 kubikmeter av olja, tång och andra objekt som är dränkt i oljan.

Det dyker upp ny olja hela tiden på ställen som vi inte räknat med.
Martin Unsgaard Pettersson

Stor belastning för personalen
Arbetet kring saneringen av oljan har inneburit en stor uppoffring för personalen i Öckerö kommun. Det har blivit långa dagar med hårt slit för att försöka stoppa utsläppet på bästa sätt.

– Det har varit en jättestor belastning. Hela anläggningssidan har fått lägga allt åt sidan och man har bara fått fokusera på saneringen. Delar av VA (vatten och avlopp) har också fått dragit ett stort lass i detta. Sen har det varit frivilliga kommunanställda på helgerna som har hjälpt till, säger Martin.

Det har även funnits ett intresse från allmänheten att hjälpa kommunen i deras arbete för att sanera bort oljan.

– Det har varit ett ganska bra intresse från allmänheten och från frivilliga insatser. Men det är framförallt kommunanställda som har varit ute och ställt upp frivilligt. Vi har också ett ansvar för de som är ute i bergen och går. Om det händer olyckor eller annat är det också en ansvarsfråga. Alla är kanske inte heller lämpade att springa runt i bergen, säger Martin.

Skyltar kommer att sättas upp
Öckerö kommun skriver på sin egen hemsida att dem under tisdagen har suttit upp skyltar på platser som är drabbade av oljan. Syftet med skyltarna är att göra allmänheten uppmärksammad på var oljan kan vara. Även om områden är sanerade kan oljan fortsätta att uppkomma skriver dem även på hemsidan. Kommunen fortsätter uppmana allmänheten till att rapportera in eventuella upptäckter av oljan.

/Linus Sjöström

 

Kommunen uppmanar till vaksamhet

Det finns fortfarande spår av olja i vattnet längs stränderna på Öckerö kommuns västra öar och kommunen uppmanar nu invånare att hålla koll på sin omgivning.

Det finns fortfarande spår av olja kvar längst strandlinjen i Öckerö kommuns västra sida efter det oljeutsläpp som skedde utanför Vinga strax före påsk. Oljan kan fortfarande ställa till bekymmer och kommunen uppmanar nu sina invånare att vara vaksam så man inte kommer i kontakt med oljan.

”Ha god uppsikt över barn och djur. Undvik att vistas eller röra runt bland tång, där oljeklumpar kan finnas gömda.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Saneringsarbetet pågår fortfarande i kommunen, men nu med aktivitet framför allt från kommunens anställda. Kustbevakningen avslutade förra veckan sin insats berättar Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

– Vi har avslutat vårt saneringsarbete eftersom vi inte hittat någon olja till havs. Skulle mer olja dyka upp kommer vi ta hand om den, berättar Valdemar Liundekrantz.

Rapportera till Strandstädarkartan
För den som är ute på en promenad och stöter på olja rekommenderar Öckerö kommun att ladda ner och rapportera fyndet i appen Strandstädarkartan.

Påverkar företagandet
En av dem som bedriver verksamhet i vattnet väster om Öckerö är Cassandra Köbbel på Ten Island Seafarm, vars tångodling ligger i det vatten som drabbats av oljeutsläppet. Men som det ser ut idag, har de klarat sig bra.

– Vi har tagit upp nästan all tång på odlingarna för att vara på den säkra sidan och har klarat oss bra som tur är. Vi har även haft dialog med myndigheter för att hålla oss uppdaterade, skriver Cassandra Köbbel i ett mail till tidningen.

Läs mer: Kustbandet färgas svart av oljan

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…