Trenden är sig lik i hela landets kommuner – fler män än kvinnor innehar en chefsposition. Men Öckerö tillhör den tredjedelen av kommuner som går under Statistiska centralbyråns definition av ”ojämn könsfördelning”.
I 275 av Sveriges kommuner arbetar fler män än kvinnor i chefsposition, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Endast 15 kommuner har lika många eller fler kvinnor på chefsposition.
I Öckerö innehar 39 procent kvinnor en chefsposition och män 61 procent. Statistiken utgår från förvärvsarbetande anställda 16–64 år för år 2021, och bygger på arbetsplatser inom kommunen, alltså inte nödvändigtvis där personerna bor.
När en andel överstiger 60 procent och den andra hamnar under 40 definierar SCB det som en så kallad ”ojämn könsfördelning”. Och det är ungefär en tredjedel av landets 290 kommuner som har ojämn könsfördelning bland chefspositioner.
– I 94 kommuner är andelen män i chefsposition 61 procent eller högre. Vad gäller kvinnor finns det två kommuner där andelen är 61 procent eller högre, Bjurholm och Sorsele, som är två av landets tre minsta kommuner, säger Linn Eriksson, utredare på SCB.
Motsvarande siffror för Göteborg är 41 procent kvinnor och 59 procent män, vilket liknar könsfördelningen i de flesta större kommuner i landet. Av landets 20 största kommuner hamnar större delen inom spannet 60–40 procent.
– Men det är en större andel män i chefsposition i alla dessa kommuner. Störst är den i Södertälje, 63 procent, lägst i Uppsala och Gävle, där andelen män är 54 procent, säger Linn Eriksson.