Rektorn efter Skolinspektionens kritik:

”Vi sätter inga glädjebetyg”

Skolinspektionen riktar kritik mot Öckerö seglande gymnasieskola för att skolan har omotiverade och ihållande avvikelser i betygsättning i förhållande till resultaten på de nationella proven. Nu har skolan till 1 september på sig att redovisa förbättringsåtgärder. Ett arbete som inletts enligt rektorn Stefan Carmesund.

Skolinspektionen genomförde i slutet av förra året en kvalitetsgranskning av avvikelser i betygsättningen på Öckerö seglande gymnasieskola. Enligt Skolinspektionen avgränsades granskningen till rektorns arbete för en rättvisande och likvärdig betygsättning i relation till lärarnas arbete.

Statistik har visat ihållande avvikelser i betygsättningen i förhållande till resultaten på de nationella proven mellan läsåren 2014-15 och 2018-19 på Öckerö seglande gymnasieskola.

Behöver redovisa åtgärder

Skolinspektionen menar i sitt beslut daterat 230227 att kvalitetskriterierna uppfylls i ”låg utsträckning” inom två områden:

Förklaringar om vad som påverkar och orsakar de långvariga avvikelserna i betygen.

Arbetet med att se till att relevanta och väl förankrade insatser genomförs för att minska omotiverade avvikelser i betygen.

Det betyder att ett utvecklingsarbete behöver inledas. Skolinspektionen anser att rektorn på skolan behöver utveckla arbetet med att problematisera betygsavvikelser, både i kurser med och utan nationella prov för att säkerställa likvärdighet i bedömning och betygsättning.

När det gäller insatser för att minska omotiverade avvikelser i betygen anser man att rektorn behöver se till att genomföra såväl kortsiktiga som långsiktiga insatser med tydlig koppling till skolans analys och att det bör finnas tydliga mål och förväntade effekter utifrån analyserna.

Granskningen visar att det har organiserats arbete med likvärdighetsdiskussioner, men att det saknats utbyte med andra skolor.

Det saknas också systematisk uppföljning av likvärdighetsarbetet.

Arbetet redan inlett

Rektorn på Öckerö seglande gymnasieskola, Stefan Carmesund som tillträdde sin tjänst i augusti 2019, säger att skolan har inlett utvecklingsarbetet som Skolinspektionen efterfrågar.

Bland annat har man träffat en annan gymnasieskola och diskuterat olika aspekter av arbetet och jämfört rättning av prov och betygsättning. Man kommer att göra det ytterligare en gång innan sommaren och sedan fortsätta samarbeta regelbundet kring betyg och bedömning.

Stefan Carmesund poängterar att arbetet med, och utvärderingen/uppföljningen av, betyg på skolan skett på ett fullgott sätt, men att han som rektor inte har haft tillräckligt med rutiner nedskrivet på pränt.

– Vi har haft rutiner för hur vi arbetar med betygsättning och betyg i förhållande till nationella prov. Men Skolinspektionen vill att rutinen ska finnas nedskriven och att min analys ska vara dokumenterad. Det är ett fullt rimligt krav, säger han till Torslanda-Öckerötidningen.

Stefan Carmesund nämner att om ett nationellt prov hålls i april, så har lärarna på skolan därefter gått igenom det som varje elev har missat på provet, för att verkligen säkerställa att han eller hon kan det som krävs, innan betygsättningen sedan äger rum i juni. På så vis kan en elevs betyg bli högre än vad resultatet på det nationella provet antyder.

– Så vi sätter inga glädjebetyg.

”Våra betyg är rättssäkra”

Han utvecklar hur han ser på kritiken han har fått från Skolinspektionen:

– Det är min uppgift som rektor att skapa förutsättningar för eleverna att nå så långt som möjligt och att de sedan får betyg efter deras kunskapsnivå. Skolinspektionens uppgift är att kontrollera att jag som rektor har koll på att rätt betyg sätts utifrån elevernas kunskapsnivå.

Granskningen påtalar att rektorn inte problematiserar betygsavvikelserna i önskad grad. Något som Stefan Carmesund inte håller med om.

– Jag känner mig helt trygg i att våra betyg är rättssäkra. Vi har kompetenta och legitimerade lärare som träffas i ämneslag regelbundet och samverkar innan betygsättning. Det gäller bara för mig som rektor att tydliggöra hur jag vet att rätt betyg sätts, så att det uppfyller Skolinspektionens krav.

Nu har gymnasieskolan, som har cirka 300 elever och vars huvudman är Öckerö kommun, till den 1 september på sig att redovisa vilka förbättringsåtgärder som vidtagits utifrån de identifierade utvecklingsområdena i granskningen och resultat av de åtgärderna.

Något som inte oroar Stefan Carmesund, som inte tror att skolan kommer att få någon ytterligare påbackning när åtgärderna skickats in och redovisats.

– Vi lyssnar på kritiken och kommer att följa de råd vi fått från Skolinspektionen. Deras uppgift är att säkerställa att landets skolor sätter rättssäkra betyg. Det är något vi ser som mycket viktigt och en uppgift som vi tar på största allvar, säger Stefan Carmesund.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö

Målet är uppnått

Hur mår kroppen efter denna pers? – Det känns i…

Paris–Brest–Paris

Vet ni vad en randonneur är? Jaså, inte! Jo, det…

Här forslas det sista av den omtvistade restaurangen bort

Efter några dagars hänsynslöst regnande skiner solen åter över öarna.…

”Min passion är att sy”

Rebecca har länge drömt om att få driva sitt eget…

Senaste nytt

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…

Indiras konst utforskar balansen i livet

Indira Sundberg från Lilleby beskriver sig som ”engineer by day,…