Stort verk sätts upp på Öckerö

Ett stort musikaliskt mästerverk ska sjösättas i Öckerö kyrka när närmare 90 körsångare och en 25 personer stark stråkorkester helhjärtat levererar levande toner och ord.

Det är svårt att sätta en samlingstitel på Magnus Wassenius. Han är proffsmusiker på flera instrument, dirigent och engagerad körledare. Organist i Öckerö församling sedan sju år. Framför allt är han en kreativ, musikalisk eldsjäl, full av idéer.

Av en ren händelse råkade han finna ett oratorium vid namn Skymning Gryning. Han hittade hemsidan och noterna och såg direkt att det här var någonting som passar en stor kör på Öckerö. Han kontaktade den finlandssvenske Thomas Enroth som skrivit musiken, och Thomas Lundin som skrivit texten, som är mycket unik.

– De skrev verket till 100-årsminnet av Finlands frigörelse från Ryssland. Det framfördes 2017 runt om i Finland. Det handlar om sorg, fred, nåd, att gå vidare. Jag sa till Thomas Enroth: Detta är precis perfekt för oss! Han blev alldeles stum där borta i Finland och sa att han drömt om att höra detta framföras på svenska, och bara väntat på att någon skulle höra av sig, berättar Magnus.

Magnus beskriver Thomas som en ny Benny Andersson – en utomordentlig pianist, kompositör och arrangör.

– I verket Skyming Gryning finns både folkmusik, gånglåtar, musikal, tango och oerhört vackra sentimentala stycken i folkmusikens anda. Ja, det innehåller egentligen alla musikstilar och har en häftig final. Stråkorkestern med 25 män och kvinnor är Partille kammarorkester.

Förutom öarnas många körsångare har Magnus öppnat dörrarna för körsångare från Göteborg, Uddevalla, Lysekil, Helsingborg och Lund.

– Det kommer bli en stor upplevelse för alla körsångare. Jag har alltid tyckt att det är väldigt roligt och inspirerande att jobba med amatörer. Tomas Sjödins fina ord i GP berörde mig mycket, eftersom det är precis mitt tankesätt:

”Ordet amatör betyder ’en som älskar’ eller ’en som gör med kärlek’. Plötsligt tyckte jag mig fatta varför de så kallade amatörerna ibland löser det som proffsen går bet på. Kärleken har ett eget räknesätt och alldeles uppenbart ett eget kraftverk … De professionella hindras ibland av sin erfarenhet och sin kunskap. Det är därför samarbeten mellan proffs och amatörer är så fruktbara. Så, om något närmast omöjligt ska utföras är det säkrast att kalla in amatörerna. Kärleken skapar vägar där inga vägar finns, den skjuter till kraft där orken egentligen är helt förbrukad och den är döv för ord som omöjligt och för sent.”

Tomas Sjödins välskrivna ord beskriver det Magnus nu gör med detta verk: Mixar proffs och amatörer.

– Verket har fyra soloroller. De professionella sångarna Sören Renulf och Björn Larsson, matchas mot två kvinnor som aldrig tidigare stått i ett sådant här sammanhang, nämligen Lena Bäcklund och Johanna Askeroth. Det är jättespännande och ska bli en stor glädje att framföra detta fantastiska verk den 7 maj, som är fredens dag då det jublades i Stockholm 1945. Daniel Brattgård kommer att recitera texten mellan varje sats, säger Magnus.

Kompositören kommer till Öckerö

Den finlandssvenske musikern och kompositören Thomas Enroth bor i Jakobsdal.

– Jag är 41 år och har sysslat med musik i hela mitt liv. Jag och Thomas Lundin skrev oratoriet Skyming Gryning när Finland 2017 fyllde 100 år. Han som orkestrerat och arrangerat verket är svenske Nils-Petter Ankarblom, så det är verkligen ett nordiskt verk. Vi framförde verket i hela svenskfinland, berättar Thomas.

Thomas jobbar väldigt mycket med rikssvenska musiker och kompositörer.

– Sverige har influerat mig till 100% med all musik som jag gillar. Jag har komponerat mycket musik med svenska artister som Lasse Berghagen, Mikael Wiehe och Åsa Jinder. För mig är de stora förebilder som påverkat mig starkt. I helgen var jag ute med Kalle Moreaus.

När Thomas skapade Skymning Gryning gjorde han det med ambitionen att göra ett verk som ska beröra och leva kvar väldigt länge.

– Om man tänker på hur världen har förändrats och allt som hänt sedan vi skrev detta känns verket mer aktuellt än någonsin. Det är ett ljust verk som handlar om hopp och tro, att vi tillsammans ska bygga en förhoppningsvis bättre värld. Det är ett folkets verk, vanliga människor som vill berätta något, det gör att det blir väldigt unikt.

Thomas blev både rörd och glad när Magnus Wassenius tog kontakt med honom.

– Magnus är en ofantligt duktig musiker och dirigent. Hans sätt att jobba är fascinerande. Han har en femårsplan för verket – var och hur han ska framföra det. Jag är väldigt glad att han tar sig an den här uppgiften. Det känns väldigt fint att få komma till Sverige och Öckerö och få höra detta. Jag kommer tillsammans med 22 sångare från Finland som var med och sjöng när verket framfördes första gången, säger en förväntansfull Thomas.

Levande, lovande körövning

Det är en härlig upplevelse att höra kören öva verket i Öckerö församlingshem. Den engagerade Magnus Wassenius lockar sopraner, altar, tenorer och basar att ta i för både kung och fosterland. ”Jordens natt ska ljusna, morgonen ska gry. Gamla skuggor skingras, dagen randas ny. Krig som rasat våldsamt, tar till sist farväl, när ljuset smeker skuggan, skuggan i din själ.”

När övningen går mot sitt slut uppmuntrar Magnus sina sjungande amatörer inför den stora dagen som väntar: ”Kom ihåg att amatörer byggde Noas ark. Proffsen byggde Titanic.”

När detta storslagna musikaliska skepp sjösätts i Öckerö kyrka kommer det med all säkerhet att bli en storartad succé som seglar rakt in i lyssnarnas hjärtan med berörande värme.

/Lilian Andersson

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Bommar införs på Kärrsviks återvinningscentral

Det nya systemet kommer att förbättra sorteringen och minska trängseln,…

300 nya bostäder till Öckerö Centrum

I flera år har Öckerö kommun drivit processen för att…

Försvarsmakten lockade elever från Öckerö Gymnasieskola

 ”Stridsbåt 90 kan stanna från toppfart till stillastående på en…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…