I dag träder en ny lag i kraft i landets samtliga kommuner. Lagen innebär i korta drag utvidgat självstyre på en rad områden, rörande alltifrån kommunal skattedebitering till markanvisningsförfaranden samt mycket annat däremellan.
Öckerö Efter sju sorger och åtta bedrövelser är nu den nya kommunallagen äntligen klubbad i riksdagen. Arbetet med lagen har pågått under en längre tid och har kantats av djup oenighet i lagberedningsrådet; där medlemmar i en del fall haft så avvikande åsikter att arbetet tidvis rentav gått i stå. Den stora skiljelinjen har framförallt gällt lagens långtgående konsekvenser på många olika områden och då framförallt att allt måste genomföras på en och samma gång.
Lagändringarna har visserligen av fristående experter i mångt och mycket ansetts som såväl efterfrågade som berättigade, men vad en del bedömare ser är implementeringssvårigheter av en dignitet som mer eller mindre är oöverstigliga. Representanter från svenskt näringsliv har dock genomgående varit förhoppningsfulla när de på senare tid uttalat sig i media inför införandet.
Även politiskt har förändringarna splittrat partierna internt, där i regel vänsterflyglarna intagit en avvaktande hållning medan det bland mer moderata bedömare funnits en svagt positiv inställning.
Stora förändringar
Inom den kommunala sektorn har en del av landets kommunchefer larmat om svårigheterna att på kort tid genomföra de omfattande strukturomvandlingar som lagen påbjuder. Vid ett samtal med Torslanda-Öckerötidningen ansåg kommundirektör Gull-Britt Eide, kort innan hon slutade sin befattning, att landet nu står inför genomgripande förändringar.
– Den enda vägen, som jag ser det, är att gå långsamt framåt och inte famna över alla områden på en och samma gång, fastän det faktiskt påbjuds. Implementeringen måste helt enkelt få tid att sätta sig.
Liknande tongångar hörs även från fackligt håll. Volvofackets ”grand old man”, Olle Ludvigsson, från Hälsö, ansluter sig till Gull-Britt Eides synpunkter.
– Detta måste få ta den tid det tar. Kommunernas medarbetare behöver även få stöd i den omfattande omställningsprocessen.
En påtaglig förändring
En av de för allmänheten mer påtagliga förändringarna i det kommunala självstyret är att husbehovsbränningen blir tillåtet inom ramen för den nya lagstiftningen – dock med det förbehållet att detta blir en kommunal rättighet, inte en enskild.
Öckerö kommun har i god tid tagit höjd för denna nya förordning och införskaffat en bränningspanna med nödig kapacitet att framställa den mängd lagen medger.
– Varje svensk kommun har nu lov att förse sina innevånare med 5 liter 42-procentig sprit per person och kvartal, säger vikarierande kommuninformatör Robert Lindberg till Torslanda-Öckerötidningen.
Den kommunala husbehovsbränningsapparaten finns på Skolvägen 4, Öckerö. Där varje öbo själv kan fylla på sin ranson, efter att först ha registrerat sig i kommunhusets reception och där erhållit en personlig ”tag”, vilken automatiskt registrerar levererad kvantitet vid apparaten.
Den som från och med i dag vill ta del av denna nya kommunala förmån får själv medföra lämpliga kärl. En lättfattlig instruktion finns på platsen eller kan fås av kommunservicens personal.