Studenter vid ett universitet i Tyskland har funderat på vad man kan göra med Öckerö hamnplan. I måndags presenterades idéerna för allmänheten.
I våras kom en grupp studenter från universitetet i Münster i västra Tyskland till Öckerö hamnplan. Här planerar kommunen som bäst ett nytt centrum, kallat Öckerö nya centrum, med plats för bostäder, butiker, kaféer och företag av olika slag.
De långväga arkitektureleverna stannade en vecka och fick sedan tänka ganska fritt kring vad de skulle vilja göra med området, utifrån givna förutsättningar.
– Våra studenter blev väldigt motiverade efter besöket. Det är en bra uppgift för dem och jag tror att det kan vara roligt för Öckerö kommun också. Det är en win-win situation, tycker Jochim Schultz-Granberg, professor vid Münster school of architecture, vars studenter tidigare haft projekt i både Nepal och på andra orter runt om i Tyskland.
I måndags berättade han om idéerna för allmänheten och kommunpolitiker i Kompetenshuset på Öckerö.
Eleverna har studerat den befintliga bebyggelsen och använt de typiska formerna från sjöbodar, hamnmagasin och andra hus i många av de nya förslagen.
– Man kan skala upp dem och kombinera flera olika storlekar av dem. Det är väldigt smart! Om man bygger ihop flera kan de nya byggnaderna se små ut på utsidan och ändå vara väldigt stora invändigt, förklarar arkitekturprofessorn.
Gemensamt för flera av förslagen är att det som nu är en lågt liggande asfaltplan närmast vattnet inte bebyggs. I stället förstoras vattenytan och blir ett attraktivt inslag på platsen. Så undviks riskerna med stigande havsytor fram över.
– I stället för att kämpa emot vattenhöjningen kan man förbereda sig på det här sättet. Det är också mer ekonomiskt att bygga på fast mark högre upp. Vattenområdets storlek kan sedan vara flexibel, berättar Joachim Schultz-Granberg.
Många bland åhörarna verkade entusiastiska.
– Det är bra med brainstorming. Vi som bor här har en fantastisk miljö att ta hand om. Men hamnplanen ser inte bra ut idag. Jag gillar förslaget att släppa in vattnet, tyckte exempelvis Dick Simonsson, Öckerö.
– Jag tycker detta är toppen. Man kan blanda kulturarvet med det nya, menade Kerstin Sterner, fritidspolitiker inom Liberalerna.
Elevernas förslag kan nu vara med och inspirera kommunens tjänstemän i den fortsatta utformningen av områdets nya detaljplan.
– Vi har flera olika uppdrag. Bland annat ska vi se på hur flytande bebyggelse kan komma till användning på Öckerö, berättar Ida Brogren, planarkitekt när hon tackade Joachim Schulz-Granberg för medverkan och bad honom hälsa till studenterna i Tyskland.
/Sven Lundstedt