Rolfs väggmålning av favoritspelaren och legendaren Alan Shearer.
Rolfs väggmålning av favoritspelaren och legendaren Alan Shearer.

Laget i hans hjärta

Han föddes som Rolf Corneliusson. Och det heter han fortfarande. Fast numera heter han även Newcastle. Sedan ett par veckor tillbaka ingår fotbollslaget och staden som hjärtat så länge har klappat för även i hans namn.

Det började med en tävling som gick ut på att hitta någon som var villig att byta namn till sin favoritklubb. Tävlingen vann han utan större ansträngning, men för att få igenom namnbytet fick han lägga ner lite mer tid och energi. Redan förra året skrev Torslanda-Öckerötidningen om hans önskan att lägga till ”Newcastle” i namnet, men då var det inte klart att ansökan skulle beviljas. Faktum är att det tog ett år att få det nya namnet godkänt. Men kanske var det en förändring som var värd att vänta på. Sedan bytet gick igenom har han fått massor av positiv uppmärksamhet.

– Jag blev kontaktad ifrån Nya Zeeland, Ungern och Indien. Och nu ska jag vara med på intervju i två engelska tidningar i slutet av månaden i England. Det är helt sjukt, säger Rolf Newcastle Corneliusson.

Han har till och med fått medverka i en av BBC:s sändningar. Så stor är nyheten inom sportvärlden, men för omgivningen har han länge varit synonym med sitt favoritlag. Till exempel brukar barnen i skolan där han arbetar reta honom när lagets framgångar lyser med sin frånvaro. Intresset föddes redan när han i unga år följde med sin far till Storbritannien, där de bland annat gick på fotboll tillsammans. Sedan fortsatte han att åka dit på egen hand.

– Jag har varit över hur många gånger som helst. Jag följer laget sedan dess, noga, sådär riktigt nördigt, säger han.

Att byta namn för att heta likadant som sitt favoritlag är inte särskilt vanligt, men namnbyten har blivit vanligare. En lagändring som trädde i kraft 2017 gjorde det lättare att byta förnamn. De som har swish, e-legitimation och tillgång till internet kan enkelt ansöka om att byta namn hemifrån. För dem som inte har det finns det blanketter. Tidigare var det långtifrån självklart att få byta namn mer än en gång.

– Idag finns det inga sådana spärrar. Du kan byta varje vecka om du vill, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverket är den myndighet som hanterar ansökningar om namnbyten. De flesta ansökningar som inkommer dit blir godkända, men namnförslag som kan väcka anstöt, kan vålla obehag för bäraren eller som på annat sätt är olämpliga som förnamn, går inte igenom. Med andra ord är det inte acceptabelt att till exempel byta namn till en svordom eller ge ett barn ett namn som kan antas leda till att barnet blir mobbat. Exempel på ansökningar som har fått avslag utan att vara vare sig stötande eller anses kunna vålla bäraren obehag är Citron och Pilsner.   

– Det är de här namnen som inte känns som namn överhuvudtaget. Det är de som är tanken att vi ska försöka förhindra att de blir namn, men vi funderar både en och två och sju gånger innan vi ger ett avslag, säger Agneta Carlquist.

Varje namnbyte kostar 250 kronor. Tidigare var vissa förändringar, som att byta plats på sina förnamn eller ändra stavningen, kostnadsfria. Även sådana alterneringar kostar idag pengar, men kanske kan det vara värt det. Att Rolf Newcastle Corneliusson fick till en början avslag på sin ansökan fick honom inte att ge upp kampen. Snarare tvärtom.

– Från början var jag inte så noga med om jag hette Newcastle eller inte – jag är Newcastle ändå – men när de sade nej och att det inte gick, då blev jag mer laddad på det, säger han.

/Frida Andersson

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Tilde Utbult prisad

Stipendiet avser 2022-års unga spelare och i motiveringen kan man…

Ö-varvet får uppdrag att elektrifiera Göteborg hamns inspektionsfartyg

Under elektrifieringen kommer den befintliga dieselmotorn att ersättas av en…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…