I november invigdes Öckerö kommuns första lagliga graffitivägg. Idén kom från ett medborgarförslag. ”Jag tycker det är ett fint och bra exempel på att man som ung kan påverka i kommunen och kommunens budget”, säger Malin Fogelström, enhetschef Fritid Öckerö.
Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras utan att det ses som skadegörelse eller klotter blir alltmer vanligt förekommande i Sverige. Men fortfarande finns bara en handfull platser i Västra Götalandsregionen som tillåter utövarna av konstformen måla med sprayburkar i offentligheten. Röda sten, vid Älvsborgsbrons södra fäste är kanske den mest kända platsen – men nu finns en utmanare på hemmaplan.
I ett medborgarförslag från förra året till Öckerö kommun fanns ett förslag att etablera en laglig vägg i kommunen. Personen som skickade in förslaget hade själv upplevt en ökning av klotter i kommunen på broar och badställen – och för att motverka den utvecklingen föreslogs anläggandet av en laglig vägg där konstformen kan utföras. Förslaget hamnade i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen där alla partier förutom Miljöpartiet var för att anlägga en vägg.
Sagt och gjort och projektet landade på Malin Fogelström, Enhetschef för fritid i Öckerö kommun, att få till en laglig vägg.
– Jag blev inkopplad i det här projektet för drygt ett år sedan. Då hade det gjorts en utredning som kom fram till att en vägg är möjlig att ha i kommunen men förknippat med vissa risker och politikerna beslutade att det skulle genomföras. Vår enhet utredde vidare innan väggen blev ett faktum Dessa väggar gör det möjligt att uttrycka konst där utrymmet spelar stor roll – så det är kul att det nu finns.
Väggen, som ligger i anslutning till fritidsgården på Öckerö, invigdes den 10 november och består av en 21 m2 stor trävägg – grundmålad i vit – men redan fylld av graffiti. På invigningen var barn och vuxna på plats och målade tillsammans med konstnären Tony Boufadene. Samtidigt var kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult där för att hålla invigningstal.
– Väggen är redan helt full, berättar Malin. Vilket tyder på att det finns ett stort intresse. Nu är det fritt fram för den som vill att komma och måla. Att den dessutom ligger intill fritidsgården är bra, för då kan det uppstå samarbeten mellan dem och de som vill måla. Om man är ung och tycker det är roligt att jobba med kultur, så kanske det kommer ske samarbeten med fritidsledarna.
På fritidsgården finns dessutom handskar, masker och annan skyddsutrustning att låna.
– Men vill man måla ensam, får man stå för sådant själv.
Hur ser ni på att graffiti-målandet kan sprida sig och leda till skadegörelse och klotter?
– Vi hade med oss den frågan i riskanalysen som genomfördes till projektet och det har såklart diskuterats. Nu har det gått ett par veckor sedan invigningen och vi har inte sett några tecken på klotter än. Vi håller tummarna för att man fortsätter att endast måla på väggen. Sen är det klart att det finns en risk, men de som målar där vet att det här kan försvinna. Jag tror man värnar om sin fritidsgård och att det inte behöver vara något problem.
Graffitiväggen öppnar nu upp för möjligheten till konstnärer att anordna workshops, men också för kommunen att ha utbyte med andra kommuner i framtiden.
– Vi skulle gärna se att man skapar samarbeten med andra kommuner som kan komma hit och ”måla över gränserna”. Men det är inget vi än har i planeringen. Först vill vi pröva lite och jobba kring väggen med våra ungdomar. För det är också detta som är så fint med väggen – det är verkligen ett tecken på ungdomsdemokrati. Jag tycker det är ett fint och bra exempel på att man som ung kan påverka i kommunen och kommunens budget.