Försvarsmakten lockade elever från Öckerö Gymnasieskola

Mitt under den stora försvarsmaktsövningen Aurora 23 besökte Försvarsmakten Öckerö kommun och Öckerö gymnasieskola för att visa upp sig och det utbud av yrken som försvaret kan erbjuda inom den ram som finns på skolans utbildningar både genom samtal och med uppvisning av Stridsbåt 90.

 ”Stridsbåt 90 kan stanna från toppfart till stillastående på en och en halv båtlängd” ropar Eskil Arnell ut till åhörarna som samlats utanför Öckerö gymnasieskola, den seglande gymnasieskolan, en soldränkt dag i slutet av april. Han har precis visat upp vad kraftpaketet kan gå för genom att köra fort, svänga snabbt och i full fart kört rakt mot land för att i sista stund sakta in och snyggt nudda land med fartygets nos. 

Elever, lärare, rektorer, några kommunanställda och en och annan journalist fick snällt titta på när uppvisningen ägde rum, i samband med att personal från Försvarsmakten besökte skolan med syftet att locka till sig elever. Både genom att hålla föreläsningar för klasserna under dagen, och genom uppvisningen av stridsbåten. Skolans rektor, Stefan Carmesund, ser positivt på att myndigheten besöker skolan. 

– Vi vet om att vi som skola är viktiga för den marina kompetensförsörjningen. Det ser vi inte minst här idag när Eskil, en av våra gamla elever är här och visar upp Stridsbåt 90 åt marinen.

Att få besök från företag och myndigheter är en naturlig del av skolans verksamhet och något som både sporrar och lockar eleverna, menar Stefan. Flera företag, bland annat Stena, har besökt skolan – bara i år. 

– Det är jättebra att vi har den här typen av kontakter med företag och myndigheter. Det göra att vi får en större, eller viktigare, roll för hela samhället. Tack vare de kontakter som kan knytas under sådana här besök och vad det kan leda till blir vi en tydligare del av samhället.

Ombord stridsbåten befann sig Eskil Arnell, som själv gick sjöfartslinjen på Den seglande gymnasieskolan innan han efter studenten hamnade på Försvarsmakten och sjötransporten i Göteborg.

– Jag tror det är väldigt viktigt för eleverna som går här att få ta del av uppvisningen och att få komma ombord båtarna för att verkligen titta. Då ser dem att det finns en väg in på sjöfart även inom marinen och Försvarsmakten. Och det är bra att man får med sig så mycket erfarenhet från skolan när det kommer till sjöfartsnäringen.

En av de som redan lockats av Försvarsmaktens inriktning och som skall göra sin värnplikt efter sommaren, just som stridsbåtsförare, är Aron Nilsson, som går på skolan. Först fanns inte tanken på att göra lumpen, men just tanken på att bli stridsbåtsförare lockade, vilket fick honom att gå all-in.

– Från första början ville jag nog inte göra lumpen egentligen, men just stridsbåtsförare har jag hört mycket om. Efter att ha kollat upp en del videos online kände jag att det såg riktigt coolt ut. 

Under mönstringen förstod Aron att om han lade manken till kunde han i stort sett välja fritt vad han ville göra under lumpen. Då fattade han beslutet om att satsa på att bli stridsbåtsförare. 

– Jag fick bra betyg och höga poäng på alla tester och psykologen på plats under mönstringen sa att om jag satsade kunde jag bli stridsbåtsförare. Han tyckte jag skulle gå all in, vilket jag gjorde då. Efter mönstringen fick jag åkta till Malmö för utökad mönstring, och på den vägen är det. Efter sommaren är det dags , avslutar Aron Nilsson.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Bommar införs på Kärrsviks återvinningscentral

Det nya systemet kommer att förbättra sorteringen och minska trängseln,…

300 nya bostäder till Öckerö Centrum

I flera år har Öckerö kommun drivit processen för att…

Försvarsmakten lockade elever från Öckerö Gymnasieskola

 ”Stridsbåt 90 kan stanna från toppfart till stillastående på en…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…