En informationsträff hölls på Träffpunkten där Andreas Hansson och Pontus Hanson pratade om tjänsten Digitalt stöd i hemmet.
En informationsträff hölls på Träffpunkten där Andreas Hansson och Pontus Hanson pratade om tjänsten Digitalt stöd i hemmet.

Digitalt stöd i hemmet

På Solhöjden hölls en informationsträff om Digitalt stöd i hemmet för människor i åldern 70+ eller dem som är berättigade till hemtjänst.

Ett sätt att förebygga eller bryta besvärande ensamhet bland äldre är genom att öka kunskapen om hur man använder digitala tjänster och kommunikationsverktyg i vardagen såsom smartphones, surfplatta eller dator. Med hjälp och stöd i att använda internet och olika digitala tjänster blir det lättare att hålla kontakten med nära och kära, eller göra något för nytta eller nöje. Genom att erbjuda ett digitalt stöd hoppas Öckerö kommun kunna bidra till att motverka ofrivillig ensamhet.

Efter inkommen motion och beslut i Socialnämnden i Öckerö kommun togs beslut att lansera projektet Digitalt stöd i hemmet under 2022. När tankarna om Digitalt stöd i hemmet blev en satsning ställdes frågan till Arbetsmarknadsenheten, där arbetskonsulenterna Carina Strand och Anette Dickborn arbetar, om det fanns lämpliga personer att matcha mot uppdraget. 

– Arbetsmarknadsenheten har matchat två personer, Andreas Hansson och Pontus Hanson, för uppdraget och de kommer bli en klippa i att stödja målgruppen för att bli mer inkluderade i vår snabbväxande digitala värld. Båda killarna har haft kontakt med Arbetsmarknadsenheten i Öckerö Kommun under en tid för att finna sin väg ut till arbete och både Andreas och Pontus har då uttryckt att de gärna i framtiden önskar arbeta inom IT-området, säger Anette Dickborn. 

– Andreas och Pontus kommer bli det perfekta teamet, det märktes inte minst i dag under informationsträffen. Dagen avslutades med applåder och ett tack för att de med tydlighet och klar röst berättat på ett enkelt sätt om hur de kan vara behjälpliga för att underlätta för de äldre att bli mer digitala. En eloge till en aktiv publik som ställde bra frågor, säger Carina Strand.

Digitalt stöd sjösatt
Den 8 juni höll Andreas och Pontus ett informationsmöte på Träffpunkten där de berättade om hur Digitalt stöd i hemmet fungerar. 

– Digitalt stöd i hemmet hjälper kostnadsfritt invånare som är 70+ eller har beviljad hemtjänstinsats, som är ny på digitala tjänster och verktyg, att efter bästa förmåga komma i gång. Digitalt stöd i hemmet erbjuder hjälp och stöd via hembesök, rådgivning via telefon eller videomöte, säger Marie Andersson, utredare Förvaltningsstöd och utveckling. 

För att Digitalt stöd i hemmet ska kunna hjälpa målgruppen behöver den utrustning som de vill ha hjälp med (exempelvis smartphone, surfplatta eller dator) finnas på plats. Den som behöver hjälp behöver även ha ett fungerande internetabonnemang. Utrustning skaffar och betalar den enskilde själv men själva tjänsten Digitalt stöd i hemmet är kostnadsfri.

/Marie Andersson, Anette Dickborn, Conny Åquist

Mer från öckerö

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Färjegubbar tog sig till Medelhavet på cykel

Till vardags är både 60-årige Janne Olsson och 53-årige Morgan…

Varvet på Öckerö konverterar Lyrön till elhybriddrift

Hilmer Börjesson startade tillsammans med sin fru Ellen båtverksamheten år…

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Senaste nytt

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…