Julen närmar sig och med den frågan om ålens vara eller inte vara på julbordet. Och i god tid inför storhelgen kom författaren Patrik Svensson till Öckerö bibliotek, där han pratade om sin bok Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk.
Tänk dig en varelse som kan leva på såväl land som i vatten. Som blir väldigt gammal (Branteviksålen blev 155 år). Som trivs i såväl salt som sött vatten. Som renar vatten i brunnar. Som inte bara är svår att greppa med händerna utan även är svår att förstå medintellektet. Vi pratar alltså om den gåtfulla ålen. Om denna hala varelse har journalisten Patrik Svensson, från Skåne, skrivit en av förra årets mest omtalade böcker, den Augustprisvinnande Ålevangeliet.
– Första skälet till att jag skrev boken var att jag i ungdomsåren fritidfiskade ål tillsammans med min far. Det var vår gemenskap och då föddes fascinationen för denna fisk, säger han.
Akut hotad
Patrik Svensson påpekar att boken lyfter frågan om människans förhållande till ålen.
– En fisk som är svår att förstå. Den har lockat många kända forskare under åren men den håller sig undan. Exempelvis har ingen, sensationellt nog, sett vare sig död eller levande ål i Sargassohavet, där den sägs komma ifrån.
I dagsläget är den europeiska ålen akut
hotad. Beståndet har minskat med 95 procent på några få år.
– Sedan 2007 råder fiskeförbud i landet, förutom för yrkesfiskare med dispens. Men fisket är inte största problemet. Sjukdomar, vattenkraftverk, miljögifter, klimat- och strömningsförändringar tar kål på detta, i de flesta andra sammanhang, så anpassningsbara djur.