Öckerö tillhör fortfarande toppskiktet i landet. Men tappar några placeringar i årets företagsranking och kommunen vill nu bättra på dialogen med företagen.
Organisationen Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner är en snackis bland kommunernas näringslivsenheter.
– Vi som jobbar i kommunerna tar detta på mycket stort allvar. Den sporrar oss att tävla om vem som gör bäst ifrån sig, förklarar Jan Svensson, näringslivschef, Öckerö kommun.
Ö-kommunen väster om Göteborg har i flera år tillhört de tjugo högst rankade. Nu halkar man dock ner från plats 19 förra året till 37 bland landets 290 kommuner.
– Vi har fortsatt en stabil ranking när det gäller företagsklimatet i Öckerö kommun, trots att vi tappar placeringar i år. Rapporten ger oss ett bra underlag att bygga vidare på, menar Jan Svensson.
83 företag i Öckerö kommun, de flesta med mellan en och fem anställda, har svarat på Svenskt näringslivs enkät om företagsklimatet. Det är 43 procent av de tillfrågade.
– Här behöver vi tillsammans med Svenskt Näringsliv arbeta för att få fler företagare att svara på enkäten, fortsätter näringslivschefen.
De flesta tycker kommunens attityd till företagarna är bra. Men på ett område ger de tillfrågade lägre betyg, nämligen när det gäller kommunens upphandling av varor och tjänster. Där hamnar Öckerös ranking på plats 199.
– Här behöver vi ha en fortsatt dialog med företagen. Vi vill göra det lättare för små och stora företag att vara med och lämna anbud. Det är mycket byråkrati kring upphandlingsreglerna, säger Jan Svensson och fortsätter:
– I kommunen har vi en klar inriktning att gynna våra lokala företag.
En fjärdedel av företagen som svarade på enkäten finns inom handel.
– Vi har en hel del butiker och restauranger här, menar näringslivschefen.
Byggsektorn stod för 18 procent, industri och företagstjänster för 16 procent vardera.
En femtedel av de svarande företagen har 6-25 anställda. Medan endast fem stycken av dem har mer än hundra anställda.
Svenskt näringsliv menar att ett gott företagsklimat leder till fler jobb.
– De större företagen på Öckerö växer, som jag uppfattar det, även om tillväxten totalt sett har varit svag de senaste åren. Berg Propulsion rekryterar till exempel nu, upplyser Jan Svensson.
Enkäten tyder på att företagen vill ha fler bostäder i kommunen och att det är ont om andra arbetstillfällen.
– Men nu planeras det för att byggas många bostäder och nya verksamhetsytor i Öckerö Nya Centrum. Vi hoppas de fylls både med befintliga företagare som vill expandera, och med företag som vi kan locka till öarna.
Att Öckerös företagsklimat så länge haft en hög ranking tror Jan Svensson hänger ihop med lokala traditioner:
– Här finns mycket lagarbete och samverkan mellan företagen. Man stöttar och tar hand om varandra, något Jan Svensson gissar kan ha något att göra med traditionerna inom fisket som tidigare dominerade på öarna.
Nu vill han att kommunen stöttar företagen och skapa relationer mellan dem, bland annat genom företagsfrukostar, företagsbesök och gemensamma utbildningar.
/Sven Lundstedt