Landshövding Anders Danielsson, Malin Sandström, Andreas Sandström, Lilian Andersson, Perolow Svenburg, länsöverdirektör Lisbeth Schultze. Foto: Anders Rudäng/Länsstyrelsen
Landshövding Anders Danielsson, Malin Sandström, Andreas Sandström, Lilian Andersson, Perolow Svenburg, länsöverdirektör Lisbeth Schultze. Foto: Anders Rudäng/Länsstyrelsen

Öbor på länsmiddag hos landshövdingen

”Åga te stan, vafför de?” sjunger Sörns i en sång. Jo, det finns tillfällen när öbor verkligen bör åka till stan för att inte gå miste om oförglömliga festligheter. Som till exempel när landshövdingen bjuder in till middag och gemenskap i sitt residens för att visa dem stor uppskattning.

En vän sedan många år visade mig för en tid sedan ett inbjudningskort han fått med posten: ”Landshövning Anders Danielsson har nöjet att äntligen inbjuda Perolow Svenburg till länsmiddag på Residenset. Till länsmiddag inbjuds eldsjälar, vardagshjältar och andra goda medborgare i Västra Götaland … Länsmiddagen 2020 fick ställas in, men vi är nu oerhört glada att försenat kunna genomföra denna middag.”

”Undrar varför jag blivit nominerad?” fortsatte Perolow, av många kallad Polla eller Peo. ”Man får ta med sig någon och då hade jag bjudit dig. Det hade varit så roligt att få uppleva denna tillställning, men min fysiska begränsning gör det nog omöjligt.”

I den stunden bestämde jag mig för att göra allt i min makt för att min eldsjäliga medmänniska skulle få uppleva denna välförtjäna kväll. Och så blev det. Jag ringde landshövdingens husfru Ann-Marie Persson som visade sig vara fenomenal på att fixa för att få allt praktiskt att fungera.

Tisdagen den 26 oktober klev en kostymprydd och lycklig Perolow in i min 31-åriga Volvo 740 för en mer eller mindre kunglig färd till residenset. Sällan har väl en enklare bil utrustats med specialtillstånd för att få stå parkerad en helkväll utanför denna så anrika byggnad.

De förväntansfulla gästerna från tio av länets kommuner steg in och välkomnades av residensets trevliga personal. En vacker kvinna med mörkt uppsatt hår och grön långklänning svepte in i hallen och kunde lätt misstas för att vara filmstjärna. Hon var den andra inbjudna eldsjälen från öarna, Malin Sandström, som kom i sällskap av sin man Andreas. Gästerna fotograferades kommunvis tillsammans med landshövdingen.

Varmt välkomnande
2017 utnämnde regeringen Anders Danielsson till landshövding över Västra Götalands län. Redan sitt första år fick han den briljanta idén att årligen hålla länsmiddag för eldsjälar, vardagshjältar och goda medborgare.

Med en välkomstdrink hälsade han nu sina gäster varmt välkomna. Med en lång meritlista i sitt CV – som till exempel generaldirektör för Säpo, generalsekreterare på Svenska Röda Korset – kunde man tänka sig att han skulle uppfattas som en ”hög herre”. Men han visade sig vara en mycket sympatisk, trevlig och alldeles vanlig människa. Vill man vinna öbors hjärtan är det sådan man ska vara: En vannli mänske föruda krusiduller.

Han presenterade sin medarbetare Lisbeth Schultze med orden ”Henne kan ni kalla länsöverdirektör, men mig kan ni kalla Anders.” (Med ett leende inflikade hon att hon ville bli kallad Lisbeth.)

Därmed hade landshövdingen Anders slagit an den vackra och avslappnade ton som kom att ljuda kvällen igenom. Han talade lite om pandemitiden, hur svårt det varit för så många, och uppmanade till fortsatt försiktighet och respektfullt avstånd festdeltagarna emellan under kvällen. Därefter berättade han om residensbyggnadens historia och den vackra sal där vi först samlades.

I trappan till andra våningen hängde målningar av historiska landshövdingar – den ene mer skäggig än den andre. I den stora salongen en trappa upp väntade de smakfullt dukade runda borden. Det var svårt att låta bli att tappa hakan inför elegansen. När alla satt sig till rätta vid borden kunde det fint upplagda festprogrammet börja. Maträtterna varvades med underhållning i form av skönsång och lanshövdingens personliga tal till alla eldsjälar.

Läckerheter
På menyn stod varken sill å petäter, eller rotmos å fläsklägg. Till förrätt serverades sotad pilgrimsmussla och en rik variation på blomkål. Huvudrätten var kryddstekt hjortinnanlår med saltbakade rödbetor, bondbönor och svarta vinbär. När man trodde att man var det som öbor kallar ”prôppmätt” så fanns det ändå plats för ljuvlig efterrätt i form av bakad vaniljcreme, spritade björnbär, mandelkaka och körvel.

Eldsjälars betydelse
Kvällens samling eldsjälar kom från vitt skilda sammanhang och situationer, men förenades av samma starkt bultande hjärta i medmänsklighetens tjänst. Vilken berörande bredd hjältemodet har! Atmosfären kunde helt enkelt inte bli annat än varm och hjärtlig när så många vardagshjältar kom samman.

Landshövdingen frågade sig själv och oss alla hur en värld utan eldsjälar skulle se ut. Betydligt kallare! Han sa att ”ett samhälle utan vardagshjältar skulle helt enkelt inte fungera”. Många gånger arbetar dessa goda medborgare i det fördolda och gör fantastiska insatser.

Stämningen var närmast familjär när Anders med värdighet och beundran presenterade var och en av de sjutton vardagshjältarna. Han berättade varför de nominerats, lyfte fram deras engagemang och riktade till dem sitt uppriktiga tack. Han talade till dem personligt, ställde intressanta frågor och bad dem berätta mer om de ville.

Fenomenalt     engagemang
Man blev varm i hela hjärtat av att få höra vilka fantastiska, osjälviska människor det finns här i länet.

Pia Mooij i Mölndal är en eldsjäl som engagerar sig i att välkomna de familjer som flyttar in i tillfälliga boenden i Eklanda. Hon styr upp aktiviteter så att alla ska känna sig välkomna i samhället.

Thorbjörn Friberg i Alingsås är huvudansvarig ledare för ett fotbollslag för spelare med funktionsvariationer, där målsättningen är att ha roligt och idrotta tillsammans för att stärka både självkänsla och fysik.

Anna Svahn Lindholm är ansvarig kontaktperson och samordnare för nattvandrarna i Lindome, fast hon själv inte har barn i grundskolan.

Sång- och dansmannen Kent Carlssson har underhållit Aleborna i snart 50 år. Nu underhåller han gärna på kommunens äldreboende där flera av hans jämnåriga finns.

Den yngsta eldsjälen var 22-åriga Emma-Nellie Örtendahl från Ale som redan är fyrfaldig världsmästare i Aqua bike (jetski).

Håkan Drath i Partille har en 50-årig karriär bakom sig som ledare och tränare i handboll, både på ungdoms- och elitsidan. Han har spridit handbollen från norr om polcirkeln, som proffstränare i Norge, till ekvatorn, med en handbollssatsning i Kenya.

Emma Ivarsson i Härryda tog 2012 initiativet till Julkassen. Sedan dess har hon varje år, tillsammans med goda vänner, delat ut julkassar för att hjälpa dem som av olika anledningar har ansträngd ekonomi, med fokus på att hjälpa barnfamiljer i Göteborg med kranskommuner.

”Så bra gjort. Mera sådant”, sa landshövdingen till Emma och applåderade spontant.

Öckerös eldsjälar
När det blev Öckerö kommuns tur gick landshövdingen fram till Björkökvinnan Malins bord och läste upp nomineringen:

”Malin Sandström är ordförande i IFK Björkö. Hennes engagemang har varit mycket viktigt för att klubben har en konstgräsplan som finansierats av egna medel. Det är en plats för alla, oavsett ålder och tillhörighet. Malin har också varit starkt drivande till att föreningen haft vuxenvandrare på ön. Vuxenvandrarna möter ungdomar och besökande och bidrar till trygga mötesplatser för barn och unga. Hon är alltid positiv och verkar för hela föreningens bästa.”

Därefter kom landshövdingen till Perolow Svenburg som hade nominerats för sitt engagemang i Öckerö Båtsällskap, Ungdom & Utbildning, och som en verklig eldsjäl i föreningens kajakverksamhet. ”Han tar emot skolklasser och seniorföreningar med samma värme och empati. Allt Perolow tar sig för gör han med ett leende och ett stort hjärta och han är starkt engagerad för samarbete mellan kommunens föreningar.”

Kvällens sista punkt på programmet var kaffe i salongen ut mot Södra hamngatan. Redan vid välkomnandet hade landshövdingen uppmanat sina gäster att passa på att se sig omkring i residensets anrika, vackra rum. Det gjorde vi.

Det visade sig att en kväll i landshövdingens trevliga sällskap i hans residens var allt annat än dötrist och långtråkig. Tvärtom. Alldeles, alldeles underbar.

/LILIAN ANDERSSON

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Företagsfrukost om elektrifieringen

Den stora frågan (fritt efter Gustaf Fröding) ”En en elbil…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…