Lotsens roll i samhället har alltid varit att guida den som behöver hjälp att hitta rätt. Att som en vägvisare se till så att skepp och fartyg klarar av att orientera sig igenom ibland svårtillgängliga områden. Att ett av Öckerö kommuns integrationsprojekt numera innehåller tre lotsar är därmed fullt rimligt.
Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att stötta nyanlända att integreras i samhället. Sedan start har det varit ett samarbete med Öckerö kommun men på senare tid har samarbetat strukturerats upp genom att föreningen och kommunen fått finansiering från Länsstyrelsen för att ytterligare stötta i arbetet med integration av nyanlända till Öckerö kommun i det som kommit att kallas ”lots-projektet”.
– Tanken är att vi har tre olika lotsar som nu är anställda på deltid, finansierade av pengarna från Länsstyrelsen. En språklots, en aktivitetslots och en samhällslots, berättar Alexandra Nygren, etableringskoordinator i Öckerö kommun.
Lotsarna, som utgörs av Britt-Marie Bertrandsson, Berndt Olofsson och Gun Nyström, arbetar både tillsammans och var för sig. På språklotsens träffar övar nyanlända och andra som vill ta del av projektet Svenska, gör läxor och umgås. Aktivitetslotsen arbetar nära föreningslivet med fokus både på fotboll och simning, inom en snar framtid planeras dessutom en cykelskola. Och Samhällslotsen fokuserar på att med handfast stöttning hjälpa hela familjer att komma in i samhället bättre.
– Det kan vara att stötta i hemmet på ett eller annat sätt. Till exempel att förklara hur olika delar av svenska samhället fungerar eller följa med till mataffären och förklara skillnad i prissättning med kilopris eller styckpris, säger Alexandra Nygren.
Träffarna sker i huvudsak på Filadelfia på Öckerö där de tre lotsarna har stöd av volontärer som även de hjälper till på olika sätt. Alla tre personer får ta del av bidraget från Länsstyrelsen och kan därför lägga 6 timmar i veckan på arbetet med projektet och, genom att få en samordnande funktion, arbeta tillsammans med volontärerna för att få projektet att flyta på bättre och förmedla information om projektet. För Alexandra Nygrens del är 10 procent av hennes tjänst i Öckerö kommun lagd till att leda projektet och administrera arbetet
– Vi har avstämningsmöte en gång i månaden med lotsarna, sen står jag för rapportering till Länstyrelsen och ser till så vi följer budget och planering.
Hur skulle du säga skillnaden är nu när Länsstyrelsen gått in och valt att stötta projektet med runt en halv miljon?
– Det mest uppenbara är att lotsarna kan lägga mer energi, tack vare detta. Vi kan köpa läromedel, material till simskola och cykelskola, köpa in fika till språkträffarna, lotsarna har även de rätt att boka in tolk och kan således stötta trots språkbegränsning i hemmet.
Totalt är det ett 40 tal deltagare på språkträffarna, 20 som deltar i aktivitetslotsens aktiviteter och 6 familjer som får stöd av samhällslotsen. Ett bra resultat än så länge, tycker Alexandra.
– Projektet har funkat väldigt bra hittills. Vi har kunnat nå ut med mycket information och kunnat nå många av kommunens nyanlända. Vi, kommunen, och civilsamhället har fått större förståelse för varandra och kan föra samtal på mer generella nivåer kring sådant som arbetet med SFI, samhällsorientering och hur man ska nå ut med information om till exempel hälsa till de som kommit hit.
I början av maj var Länsstyrelsens ansvarige för projektet Daniel Udding på besök i Öckerö kommun för att se hur arbetet fortskrider.
– Vi fick fina lovord och han tyckte arbetet fungerar väldigt bra. Just Öckerö kommun har lyckats ordentligt med satsningarna. Så vi fick många frågor om vad som lett till framgångarna, vilket i sin tur kan bli tips att ta med sig till liknande projekt i andra kommuner. Det är ju alltid kul att kunna kalla sig förebilder i sådana här frågor, avslutar Alexandra Nygren.