Patrik Persson från Havs- och vattenmyndigheten kom till Öckerö och berättade om det aktuella läget för fisket.
Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV i 20 år och har således följt fiskets utveckling under lång tid.
– I EU pågår en debatt om kvoterna. Kvoterna nyttjas väl och flera väsentliga kvoter kommer att ökas så förutsättningarna ser lovande ut, säger han.
Kvotutnyttjandet för viktiga demersala arter förra året ser ut som följer:
– Men torskfisket i Östersjön ser inte bra ut och det bedrivs inget riktat torskfiske där, säger Patrik.
Till saken hör att inom kvoterna finns utrymme för att öka humankonsumtionen. Patrik belyste även att det finns en överkapacitet på fiskebåtar och utvecklingen går mot färre fartyg men med större kapacitet. Men tack vare en kraftig reduktion av antalet fartyg har en ökad lönsamhet uppnåtts i det pelagiska fisket.
År 2022 landade 76 fartyg från Öckerö kommun demersalt och pelagiskt fiskad fisk för 280 miljoner kronor. En hög siffra, då den motsvarar drygt en fjärdedel av totalsumman för svenskt fiske som är på en miljard kronor.
– Fisket utgör alltså en betydande resurs för den här kommunen, säger Patrik Persson.
Öckerööarna befolkades en gång tack vare fisket och än i dag betyder således näringen mycket för försörjningen.
Patrik Persson föredrag avslutade med de hoppfulla orden.
– Jag tror att våra politiker även i fortsättningen vill ha ett svenskt fiske.
Pelagiskt och demersalt fiske
Med pelagiskt fiske menas fiske på arter som lever i den fria vattenmassan (till skillnad från de demersala arterna som lever på eller vid bottnen). Fisket bedrivs både kustnära och långt ut till havs i Östersjön, Västerhavet, Nordsjön, Norska havet och Nordatlanten.