Matsvinn – en del av kommunens klimatarbete

I kommunala verksamheter så som skola, hemtjänst och äldrevård serveras cirka 1520 personer mat varje dag i Öckerö kommun. Och för varje mål mat genereras avfall och mat som slängs. Men det pågår projekt för att minska matsvinnet berättar Linnéa Rösiö på Öckerö kommun.

Det finns företag som helt fokuserar på att sälja matsvinn, varor med korta datum och i butikerna finns det många som letar efter de illröda lapparna som visar att det snart är dags att använda en vara där det står ”Matsvinn – köp snart! 30%”. Men matsvinn är inte bara det som säljs i butiker. En hel del matsvinn uppstår när maten lagas, och om den slängs utan att ha ätits upp. Och i Öckerö kommun arbetar man med att minska matsvinnet som de kommunala verksamheterna genererar. Därför hade man under vecka 3 en kampanj – just för att minska matsvinnet.

– Under en vecka väger vi hur mycket mat som lagas och hur mycket som slängs i kommunens aktiviteter där det serveras lunch. På så sätt kan vi räkna fram andelen svinn men också få reda på hur mycket som ätits, så vi ser att inte ätandet minskar för att vi försöker minska svinnet. berättar Linnéa Rösiö, Öckerö kommuns miljöstrateg och kommunekolog.

Mätningarna började för flera år sedan, men än så länge är inte alla kommunala aktiviteter involverade och metoderna för att mäta på ett standardiserat sätt behöver vara injobbade för att funka felfritt. Det finns riktlinjer från Livsmedelsverket hur man skall väga och vad. Till exempel är benrester något som inte skall räknas till matsvinn – eftersom det inte är ätbart. Ännu är inte rutinerna på plats överallt men efter att mätningarna påbörjats har man märkt att svinnet går ner.

– I köken har det blivit bättre, det vet vi. Både metoderna och sättet att arbeta på har blivit bättre för att minska matsvinnet. Men vi har fortfarande arbete kvar att göra och genom att fortsätta mäta svinnet kan vi se vilka förebyggande insatser som behövs. Och insatserna kommer vara olika beroende på vilken del av kommunen som det gäller.

Totalt serverar Öckerö kommun lunch till cirka 1500 personer varje dag. Och under 2022, när man mätte matsvinnet i de kommunala aktiviteter som hade möjlighet blev det ett matsvinn på 81 gram per portion. Men då fanns det ett visst mått av överskattning.

– Då inkluderade vi mat som tillvaratogs efter en måltid och som kunde användas dagen efter på något sätt, så aningen missvisande blev det.

Klimatlöfte utifrån regionala nivåer

Öckerö kommun arbetar genom ett regionalt samarbete som går under devisen Kommunernas klimatlöften, som gemensamt inom ramen för Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsens satsning ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” arbetar för att regionen skall vara fossiloberoende 2030. En del av denna satsning är matsvinnet. I de globala miljömålen från Agenda 2030 finns mål om hållbar konsumtion med delmål om matsvinn.

– På en större skala så leder minskat matsvinn till lägre utsläpp av växthusgaser och på en global skala handlar det om att mindre svinn leder till att fler blir mätta. Sen är det ju så att det dessutom innebär en kostnad i rena kronor och ören, matsvinn är pengar i soptunnan.

Målet i Öckerö kommun ligger därför på att få ner svinnet till max 30 gram per serverat huvudmål. Men senaste mätningen av kommunens matsvinn innebar en del problem med rapporteringen av siffror, vilket gör att det inte finns något resultat att redovisa än, berättar Linnéa Rösiö. I stället ser hon fram emot höstens nya mätningar då hon hoppas på bättre data.

– Tyvärr har jag inga siffror än och kan tyvärr inte uttala mig om hur det gått denna gång vad gäller mängden svinn. Men jag är jättenöjd med att vi jobbar på och alla som deltar gör en jättefin insats med att få till mätningen, det vill jag verkligen understryka. Vi får ta de problem som dyker upp som lärdomar och jobba för att det ska gå bättre nästa gång. I höstas var ju första gången vi gjorde en så storskalig mätning så det är inte konstigt om allt inte flyter på helt, avslutar Linnéa Rösiö.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…