I februari månad genomfördes årets drogvaneundersökning på de tre högstadieskolorna i Öckerö kommun.
Det är tjugoandra året i rad som enkäten genomförs i årskurserna 7–9. Ingen annan kommun i Sverige har en sådan lång serie. Det ger kommunen värdefull information över tid vad gäller barnens drogvanor, men också vad gäller trygghet, fritidsvanor, mående, relationer, brottsutsatthet mm. I frisvaren ges barnen också möjlighet att formulera egna tankar och önskemål de vill föra vidare till politikerna i kommunen.
I år var det 396 av de 503 eleverna som var närvarande vid undersökningstillfället, alltså ett bortfall på 21 procent. Bortfallet var extra stort i nian.
Glädjande är att flickors upplevda mående är bättre än på många år. 75 procent av eleverna säger att de pratar med sina föräldrar om det som är viktigt, vilket är en väsentlig friskfaktor. Vi ser dock att detta ligger lägre i årets sjuor vilket är oroande.
– Vi vill gärna betona vikten av att föräldrar håller i gång dialogen med sina barn, säger Christine Hummelblad som tillsammans med Håkan Fransson jobbar som drogförebyggare i Öckerö kommun, men också i ett femtontal andra kommuner i Sverige.
Användandet av snus och cigaretter ökar något i Öckerö kommun jämfört med förra året. Snusandet i årskurs 7 ökar kraftigt.
– Den stora ökningen av vejp (e-cigaretter) verkar ha avstannat, men det är nu fler som vejpar ofta än som bara gjort det enstaka gånger. Och vi hör också att en del av de som börjar vejpa i tidig ålder kanske senare går över till analoga/vanliga tobakscigaretter, säger Håkan Fransson.
– Vi drogförebyggare har lagt mycket fokus de senaste åren på att informera elever, föräldrar och skolpersonal om hur e-cigaretter fungerar och dess skadeverkningar, men fortfarande är det många barn och vuxna som verkar tro att det är helt ofarligt, säger Christine Hummelblad.
Alkoholdrickandet ligger något lägre än förra året, både vad gäller enstaka drickande och frekvent berusningsdrickande. Flickorna dricker mer än pojkarna.
Nationellt kan man säga att ungdomsdrickandet minskade kraftigt från millennieskiftet till 2017, därefter har inte så mycket hänt varken nationellt eller lokalt. På det hela har drogläget legat ganska stilla de senaste 7 åren förutom att användningen av vejps/e-cigaretter exploderat och nu på senare tid även vitt snus.
Ni jobbar ju i flera andra kommuner, hur står sig berusningsdrickandet i Öckerö kommun i jämförelse med de övriga kommuner ni jobbar i?
– Trots att drickandet minskat något ligger ändå inte Öckerö så bra till vad gäller ungas berusningsdrickande vilket vi såklart inte är nöjda med, säger Christine Hummelblad.
Vad tror ni att det beror på?
– Det kan såklart finnas flera orsaker. Ungefär 90 procent av eleverna i Öckerö kommun uppger att de inte får röka, snusa eller dricka alkohol för sina föräldrar, men det verkar som om inte alla föräldrar ändå lyckas upprätthålla nolltoleransen, säger Håkan Fransson.
– Ibland glömmer vi att det funnits ett högt alkoholdrickande i Öckerö kommun sedan generationer, även om nykterhetsrörelsen och frikyrkan haft en stor positiv inverkan i början av 1900-talet, säger Håkan Fransson. För 20–30 år sedan drack ungdomarna i Öckerö kommun mer än i någon annan kommun i Sverige. Man började dricka tidigt, man drack ofta och mycket vid varje tillfälle. Många av de som kom helskinnade ur detta är dagens högstadieföräldrar, och även de som inte drack så mycket då, växte ofta upp i ett sammanhang där ungas berusningsdrickande (läs: supande) var mycket utbrett.
– Som jag ser det är kanske detta fenomen den viktigaste orsaken till att drickandet inte minskar i Sverige just nu, säger Håkan. Dagens tonårsföräldrar i hela Sverige, men framför allt i vår kommun, tycker att det är fantastiskt att deras barn är så mycket ”bättre” än de var när de var unga. ”Jag var ofta full i sjuan, men min dotter i nian har precis börjat dricka”. Och eftersom andelen berusningsdrickande unga var större i vår kommun, är detta ett större problem hos oss än i andra kommuner där ungdomarna drack mindre för 20-30 år sedan.
– En annan anledning kan ju också vara den stora frihet som många barn har här ute. Det känns så tryggt här jämfört med i stan, så många föräldrar ger barnen stor frihet vad gäller utetider mm, fyller Christine i.
Hon fortsätter:
– Viktigt att betona är att det är mycket bättre här nu än det var vid millennieskiftet, men det är alltså ännu bättre i många andra kommuner i Sverige. Och detta är ju vi drogförebyggare inte nöjda med.
– Sedan märker vi ju att några få föräldrar är väldigt tillåtande och tycker det är mer eller mindre ok att man t.o.m. festar därhemma. Och en enda ”möjliggörare”, kan ju göra att många festsugna ungdomar dricker, säger Christine Hummelblad.
– Vad gäller narkotika, ser det ut att minska något vad gäller tillgång. Vad gäller användandet är det så få, så det är osäkra siffror, men viktigt att betona är att vi inte ser någon ökning av narkotikabruket bland unga i Öckerö kommun, säger Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun.
Resultat från årets drogvaneundersökning finns att läsa på Öckerö kommuns hemsida.
Folkhälsomyndigheten har undersökt utvecklingen inom området ANDTS – alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar. Enligt myndigheten är det många barn och unga som använder alkohol, narkotika, dopning, tobaks- eller nikotinprodukter eller som spelar om pengar. Man konstaterar även att allt fler barn vårdas för en narkotikadiagnos inom vården. Antalet äldre som vårdas för beroende av alkohol eller narkotika ökar också. Vidare rapporterar Folkhälsomyndigheten att diagnoser relaterade till bruk av alkohol, narkotika eller tobak låg bakom ett av fem förtida dödsfall bland personer i åldrarna 15–65 år 2022.