För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och förra året är inte stor men användandet av e-cigaretter (vejping) ökar i kommunen (och i resten av landet med för den delen).
Flickor och årskurs 8
Det vi kan utläsa ur statistiken är att flickor och elever i årskurs 8 sticker ut. Flickor och årskurs 8 ligger högre i statistiken, vad gäller att röka och dricka än genomsnittet.
– Att tjejer röker mer än killar är inte så ovanligt i Sverige. Internationellt är det däremot tvärtom, säger Christine Hummelblad, också hon drogförebyggare i Öckerö kommun.
Statistiken visar att få sjundeklassare dricker eller röker. Men åttondeklassarna är värre än niorna, vilket är ovanligt.
– Att tjejer röker mer än killar i samma ålder kan bero på att de är ihop med äldre killar, förklarar Håkan.
Eftersom man såg en del problem bland åttondeklassarna har en del insatser gjorts, för att stävja problemen men detta har kanske inte hunnit göra utslag i statistiken.
Fritidsaktivitetsgraden
Det råder mycket okunskap om vejping (e-cigaretter bland såväl yngre son äldre) anser de båda.
– En orsak till att användningen ökar är att många tror att det är ofarligt, säger Christine.
Även användning av det så kallade vita snuset ökar och snus används av både killar och tjejer i lika hög grad. Även runt det råder stor okunskap – vitt snus innehåller nämligen ingen tobak men ofta mycket nikotin.
Fritidsaktivitetsgraden
En annan fråga som har undersökts i år är fritidsaktivitetsgraden bland kommunens unga.
– Vi var oroliga för att den skulle ha minskat under pandemin men så är det inte. Framför allt är det övriga sysselsättningar än sport och idrott som öka, det vill säga musiken, kyrkan, scouting med mera. Och då ser vi att antalet passiva har blivit färre. Det är bra att unga har något vettigt att göra, säger Håkan.