April månads företagsfrukost skedde i skuggan av coronakrisen och Öckerö kommuns besök- och näringslivschef, Ronald Johansson, inledde med att prata om det allvarliga dagsläget.
– Många berörs, direkt eller indirekt.
– Vi fortsätter med de här träffarna men vi tar ansvar för varandra, säger Ronald och så berättade han att Besök- och näringslivsenheten i Öckerö kommun därför i görligaste mån går ut med information via mejl och på hemsidan. Samtidigt som han påpekade att även om många möten hålls via nätet behöver vi ibland träffas fysiskt.
Ronald reflekterade vidare över vikten att begränsa effekterna för näringslivet genom att hålla igång verksamheter som påverkas av krisen på ett eller annat sätt.
– Min uppfattning är att många branscher drabbas främst tack vare sjukfrånvaron på arbetsplatserna, inte på grund av en vikande marknad. Här är balansgången skör då det ovillkorligen är så att om man är sjuk eller visar symtom skall man hålla sig hemma. I de fall man inte tillhör den gruppen är det i dag viktigt att hålla verksamheterna igång eftersom vi måste ta ansvar för samhället också.
Besök- och näringslivschefen poängterade dessutom att vi behöver planera för ”post corona”, det vill säga hur vi önskar att framtiden ska se ut och hur vägen dit utformas.
– Här i kommunen har vi hittills drabbats relativt lite och vi får hoppas att krisen inte blir för djup och att vi kan bygga ett än starkare samhälle efter detta.
Intervjuade säkerhetssamordnaren
Ronald Johansson gick vidare genom att intervjua Öckerö kommuns nya säkerhetssamordnare, Andreas Alderblad. Andreas är före detta polisbefäl och han är också ordförande i kommunens beredskapsgrupp. I uppdraget ingår att ta fram analyser på vad som behöver förbättras och vad som redan fungerar.
– Vi har en ny lagstiftning, anpassad till nuläget, rörande exempelvis digital säkerhet och andra saker som har med det som är viktigt för olika samhällsfunktioner
Andreas Alderblad berättade att vissa verksamheter, exempelvis socialförvaltningen, gått upp i stabsläge, vilket innebär att förhöjd beredskap råder.
– I varenda kommun råder brist på skyddsmateriel, som handsprit. MAS, medicinskt ansvarig sköterska, är i kontakt med vissa företag rörande en uppstart av viss produktion.
Havskatten i fokus
Gunnar Ström, medlem i företagarföreningens styrelse, stod som vanligt för utfrågningen av en företagare. Denna gång hamnade Sven-Göran ”Svenne” Hansson på Hotell & Vandrarhemmet Havskatten i fokus. Fiskaren Svenne har byggt upp verksamheten tillsammans med sin kompis, bilmekanikern och snickaren Roger Olausson.
– Allt tog sin början när jag fick en fråga om jag ville köpa ishuset på Röd, säger Svenne.
Efter en del funderande slog han till 2009 och i samma veva lät han skrota sin fiskebåt, Port Said.
Att bygga upp vandrarhemmet skulle, enligt planerna, ta tre år men tog i realiteten tio. Spa-avdelningen är den senast tillkomna avdelningen.
– En rolig resa men nu fick vi ta den första smällen i och med coronaviruset. Från att ha sett ganska bra ut med bokningar under våren gick vi ner till nästan noll. Vi får rida ut det och söker nya målgrupper. Vi har även sett att nätverka är viktigt, vi får helt enkelt hjälpas åt.