Lärare, tjänstemän och politiker från den kenyanska ön Mfangano har gästat skolor i Öckerö kommun. Där med avslutades ett flerårigt projekt för att stärka ungdomars inflytande i samhället.
Ett samarbete mellan Öckerö kommun och kommunen Mfangano Island i Kenya startade redan innan pandemin 2020 och har nu avslutats med en veckas konferens. Efter en gemensam utvärdering berättade företrädare för båda kommunerna om det inför lunchen på Havskatten, Hönö, förra onsdagen.
– Det har varit ett bra utbyte som lärt oss mycket. Vi har haft roligt och vi har skrattat mycket tillsammans, försäkrade projektledaren Lilian Otieno från Mfangano, som också är lärare och lärarhandledare i sin afrikanska hemkommun.
Hon är en av tiotalet personer från ön Mfangano i Victoriasjön som under förra veckan besökte kommunen.
– Det känns lite tråkigt att projektet slutar nu, replikerar Zenita Nordberg, motsvarande projektledare i Öckerö kommun.
Utbytet mellan kommunerna försvårades inledningsvis av pandemin. Men Kenyanerna har hunnit med ytterligare ett besök i oktober månad och en delegation från Öckerö besökte Mfangano i februari.
Under veckan har de varit på skolorna, besökt lektioner, utbytt erfarenheter och har ätit lunch där. De har träffat elevråden på Heden och Bratteberg och varit med på demokratiforum, där elever träffar politiker. Föreningen Hönö IF med ungdomsverksamhet har också besökts, liksom en fotbollsmatch och evenemanget ”Vi ses på hamna” förra fredagen. På torsdagen hade man också en eftermiddag i Göteborg.
– Både lärare, rektorer och politiker har deltagit i projektet. Vi lär verkligen mycket av varandra, berättar Eva Knoph, koordinator för projektet.
Ön Mfangano och Öckerö kommun har mycket gemensamt tycker Lilian Otieno. Fiske är en viktig näring på ön i Victoriasjön, som mer liknar ett hav än en insjö och är tretton gånger större än Vänern.
– Många tar också färjan till fastlandet på morgonen för att åka till jobb där. Vi har både privata och kommunala skolor. Vad som skiljer mest är nog att vi har så många barn, menar den kenyanska projektledaren.
Varje skolklass på Mfangano har 45 till 60 elever och bara en lärare per klass.
– Eleverna uppför sig bra, annars hade det inte fungerat, konstaterar Lilian Otieno.
Eva Knoph som varit på Mfangano tycker att det finns saker man kan inspireras av på Öckerö:
– De har mycket samlingar med hela skolan. Det kunde vi göra mer av här, för det skapar mycket gemenskap, säger hon.
På andra områden är man mer i otakt med varandra. På Mfangano försöker man digitalisera undervisningen men det finns ibland bara två datorer per klass.
– Digitalisering har vi ju hållit på med länge. Just nu arbetar vi med att hitta balans mellan användandet av tryckta och digitala läromedel i skolan, förklarar Eva Knoph.
Det långsiktiga målet med partnerskapet är att ungdomar i kommunerna ska nå ett ökat inflytande i samhället. Fokus har legat på att arbeta med FN:s barnkonvention.
Projektet finansieras helt och hållet av organisationen Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) med bidrag från Sida.
– Projektet har varit en väldigt bra erfarenhet, säger Lilian Otieno som hoppas på ett utbyte med Öckerö även i framtiden.
På frågan vad hon tycker om vädret i Sverige, svarar att hon är glad att det varit bättre denna gången än när de var på Öckerö i oktober.
– Roligt att de också fått se den fina årstiden här, tycker Eva Knoph.