Att vår natur är hotad av olika föroreningar hör man i stort sett dagligen men att ljusföroreningar är ett problem för en del djurarter är kanske inte lika känt.
Jag träffar Kerstin Sterner, styrelseordförande för Liberalerna Öckerö, över en kopp kaffe och när hon säger ordet ”Ljusföroreningar” spänner jag öronen. Berätta mer, säger jag!
– Gärna! Som du vet var det ju först med uppfinningen av glödlampan som människan lätt kunde styra över när det skulle vara ljust eller mörkt. Tidigare hade naturens gång bestämt detta. Men det innebär också att vi rubbar de naturliga cirklarna för det som lever på jorden. Något som får konsekvenser för fortplantning, pollinering och till och med överlevnad. I slutänden får störningar i ekosystemet även betydelse för människans överlevnad
Det här låter ju dramatiskt och jag undrar vad det finns för forskning och litteratur om detta?
– En bra början är att läsa en bok som heter Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm, skriven av biologen och forskaren Johan Eklöf. Det finns snart möjlighet att själv lyssna och diskutera med honom. Den 19 oktober är han inbjuden av Liberalerna att hålla ett föredrag i Kompetenshuset på Öckerö. Det går bra för vem som helst att anmäla sig – det är gratis. För det här evenemanget har vi dessutom fått stöd av studieförbundet Vuxenskolan.
Kan du ge något exempel på hur miljön för öborna kan påverkas av ljusföroreningar?
– Ja, vi har ju haft en höst med mycket mareld. Det orsakas av flera arter i olika organismgrupper, bland annat av planktonet dinoflagellat som skickar ut små blixtar som skyddar dem mot hoppkräftor. Dagtid eller vid minsta ljusstörning så uteblir den här glittrande effekten. Det innebär att både dinoflagillatet och tillhörande näringskedja hotas. Dessutom vore det ledsamt att inte kunna bada och få förundras av mareld bara för att det är för mycket belysning i omgivningen.
– Vi måste också låta vissa områden få vara naturligt mörka nattetid för att bland annat insekter skall få leva opåverkade av ljus. Ett bra sådant område är Sudda. Den södra delen av området är ju redan avsatt som ”natur” och har en fin våtmark. Här finns ett rikt fågelliv. Så bör det förbli, ingen mer byggnation där.
Diskussionen om vindkraftpark pågår och de är ju upplysta på natten. Hur skulle det påverka till exempel flyttfåglar som sträcker?
– Bra fråga! Den kan du eller någon annan ställa till Johan Eklöf den 19 oktober.
Jag blir dock så nyfiken att jag ringer Johan direkt och ställer några frågor.
Det här med ljusföroreningar, är det något nytt forskningsfält?
– Någorlunda nytt och det har exploderat de senaste fem åren. Man har sett att sköldpaddor, fåglar, insekter … ja, många djurgrupper påverkas, säger Johan.
Hur allvarligt är läget?
– Här i landet har vi noterat att en fladdermusart, brunlångöra, som gärna bor i kyrktorn har minskat med 30 procent på senare år. I diskussionen om insektsdöden finns det med på listan som en av flera möjliga orsaker till utdöendet.
Vad finns det för nattaktiva djur i Öckerö kommun?
– Ja en del fladdermöss men även igelkottar, fåglar, groddjur och många olika däggdjur.