Med ett nytt grepp ska barn och unga uppmuntras att röra på sig mer. Öckerös kommunutvecklare prövar en egen idé med aktivitetslådor.
Vid Öckeröparkens lekplats finns sedan en dryg vecka en stor trälåda, fylld med leksaker och fritidsredskap. Det är begagnade saker som tillhör Fritidsbanken, den rikstäckande föreningen som Öckerö kommun är medlem i. Men konceptet är nytt.
– Grejerna har skänkts till Fritidsbanken och har inte kostat kommunen någonting. Lådan är gjord av vår vaktmästare Tommie Jonsson, berättar Linn Wass, folkhälsoutvecklare, Öckerö kommun.
Tanken är att parkens besökare ska låna grejerna och använda dem på platsen.
När man aktiverat färdigt lägger man tillbaka dem i lådan. Konceptet är inte känt från någon annan kommun. Inte heller inom Fritidsbanken.
– Det är Linn Wass egen idé och kan därför vara unikt, menar Stefan Alfredsson, aktivitetssamordnare som ansvarar för att det finns leksaker och redskap i lådorna och att sakerna är hela samt går att använda.
I lådan vid Öckeröparken finns nu hopprep, bollar, boccia, rockring, ett par innebandyklubbor med boll och många andra saker.
– Jag har inte hört talas om det någon annanstans, men tycker det är värt att pröva, säger Linn Wass och tillägger att det ändå görs något liknande på Björkö som inte drivs kommunalt.
Hur det än är med den saken återstår att se vad utfallet blir. Allt hänger på invånarnas medverkan:
– Vi testar konceptet nu och ser om det funkar. Det bygger på förtroende och gemenskap, fortsätter Linn Wass, som hoppas att besökarna låter grejerna vara kvar.
Alla kan också bidra genom att lägga ner nya fritidsprylar i lådan, bara det de är hela och går att använda.
Linn Wass och Stefan Alfredsson kommer också att ställa ut en likadan låda vid Jungfruviken liksom vid Hjälviks badplats.
Men det blir olika innehåll beroende på var lådorna står. Redskapen ska motsvara de åldersgrupper och syften man har att komma till de olika platserna. I Öckeröparkens lekplats vänder man sig exempelvis till lite yngre personer.
Vilgot, snart två år, är på besök på lekplatsen och sträcker sig genast efter en spade. Han sätter av mot sanden strax intill.
– Inför projektet frågade vi elever vad de skulle vilja ha i en sådan här aktivitetslåda. Även förskolorna har berättat vad de skulle kunna använda. Flera förskolor kommer ju ofta hit med barnen, fortsätter folkhälsoutvecklaren.
– Släng inte saker utan ge dom till aktivitetslådan, så länge dom inte är trasiga. Ett annat villkor är att man ska kunna stänga locket på lådan, säger Stefan Alfredsson.
På Öckerö återvinningscentral finns också ett särskilt kärl där man kan lämna grejer till fritidsbanken.