På Kalvsund vill man att den årliga påskbrasan ska ordnas under säkra och ordnade former. Därför har man som hittills enda ö i Öckerö kommun ansökt om eldningstillstånd för ändamålet.
Men ur ett myndighetsperspektiv kan beslutet inte bli något annat än avslag, enligt förvaltningschefen för miljö- och samhällsbyggnad.
Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en lång tradition på öarna i Öckerö kommun.
Förra året bollades en ansökan om eldningstillstånd i samband med uppförandet av en påskbrasa på Kalvsund mellan kommunen och polisen. Det mynnade ut i att ansökan aldrig hann få ett svar innan påsk vilket Tidningen skrev om förra året. [Torslanda-Öckerötidningen 220423].
Men en påskfyr brann förstås på ön på påskafton ändå, liksom på de flesta andra öar.
Enligt uppgifter som Torslanda-Öckerötidningen tagit del av sökte boende på Kalvsund eldningstillstånd för påskfyren även i år. I år fick man emellertid svar i tid. Det blev avslag från kommunen på anmälan om eldningstillstånd.
Torslanda-Öckerötidningen kontaktade Andréas Beutler, förvaltningschef på Miljö- och samhällsbyggnad i Öckerö kommun, som svarade på tidningens frågor på mail.
Enligt Andréas Beutler baseras miljöenhetens beslut om avslag dels på bedömning utifrån enhetens perspektiv, samt remissvar från räddningstjänsten och kommunen i sin roll som markägare.
”Därefter görs en sammanvägd bedömning. Med det underlaget som inkommit kan beslutet ur ett myndighetsperspektiv inte bli annorlunda”, skriver Andréas Beutler.
Enligt honom riskerar kommunen som markägare att föroreningar sprids och att marken blir förorenad. Medan räddningstjänstens åsikt är att platsen är svårtillgänglig ur räddningsinsatssynpunkt.
”Miljöenhetens bedömning är att det finns risk att gamla föroreningar på platsen värms upp och sprids. Miljöenheten behandlar de ärenden som inkommer på ett objektivt vis med samma rättspraxis i alla ärenden”, skriver han vidare.
Kalvsund får alltså kommunalt avslag på sin anmälan om eldningstillstånd. Det trots att de genom ansökan försöker att arrangera påskfyren på ett säkert sätt, långt från bebyggelse, nära havet, på en plats som enligt dem ligger bra till för räddningstjänsten, med brandslangar och andra släcknings- och säkerhetsåtgärder till hands. Man uppger också att man inte eldar upp några miljöfarliga föremål i den dokumentation som tidningen har tagit del av.
Kan man tolka det här avslaget på något annat sätt än att kommunen inte vill se påskfyrar i kommunen?
”Som jag beskrev så är det här ett myndighetsbeslut med utgångspunkt i lagstiftning, där gör vi objektiva bedömningar utifrån platsspecifika förutsättningar, inte subjektiva beteenden”, svarar Andréas Beutler
Torslanda-Öckerötidningen erfar att det är ytterst sällsynt att det inkommer några övriga anmälan om eldningstillstånd med anledning av traditionen med påskbrasor i Öckerö kommun. Enligt Andréas Beutler har det inkommit två anmälan om eldningstillstånd för helgen 7–10 april 2023. Båda gäller eldning av trädgårdsavfall på privat fastighet.