Förra helgen invigdes två nya vandringsleder som en del av Göteborgs skärgårdsled och Kuststigen. På Hyppeln var det flera som passade på att vandra och besöka fortet på öns högsta punkt.
De båda rundslingorna på Hyppeln och Knippla, framkomliga för funktionshindrade, är produkten av ett samarbete mellan Öckerö kommun, Västkuststiftelsen och föreningarna på öarna.
Förra fredagen invigdes de högtidligt av tillförordnade kommunchefen Malin Tisell som klippte av ett band. Stiftelsen erbjöd guidade vandringar på öarna, kaféer höll öppet och många passade på att promenera på lederna, även sådana som sett dem förut:
– Vi bor på Hyppeln och går här varje dag, nästan i ur och skur, säger Lars-Olof Hällin som tar ett varv runt ön tillsammans med Ann-Britt Carlsson.
Att deras lokala vandringsled nu blivit en del av ett större nätverk tycker de är alldeles förträffligt.
– Det är roligt om det kommer fler dagturister hit och vandrar. Det är bra för oss som bor här, tycker Ann-Britt som är med i en grupp som hjälper till att baka åt kaféet i Hyppelns mataffär.
Leden på Hyppeln är 3 kilometer. Totalt kan man nu promenera 35 kilometer på vandringsleden genom Öckerö kommun.
Från färjeläget Pinan går den via Fotö över Hönö Klåva, Öckerö och Hälsö till Burö färjeläge där man tar sig vidare med färjorna till Knippla och Hyppeln.
Här finns rastskydd, grillplatser och bänkar med vackra utsikter. På Hyppeln finns också den grunda sandstranden ”Sandtången”. Man kan även gå upp till det så kallade fortet, högst upp på ön.
På fredagen var det lilla museet i fortet öppet för allmänheten.
– Jag har varit här förut men passade på att besöka det igen när de håller öppet idag, säger Gert Olofsson som sedan i höstas har en lägenhet på Hyppeln.
Arne Johansson från Hyppeln håller museet öppet på beställning och guidar besökarna.
– Idag har de droppat in en jämn ström med folk här, säger han.
Fortet är egentligen en obeväpnad utsiktsplats och mätstation för artilleriet som fanns på Björkö och blev färdig under kriget, år 1942. Kanoner fanns i skyddade ställningar både på Björkö och vid Hjuvik. Personalen i fortet på Hyppeln meddelade hur de skulle skjuta.
– Föra året tog vi emot 600 personer här som ville besöka museet, berättar Gert Olofsson i fortet som rymmer högst ett 20-tal personer.