Branden på Källö-Knippla. Foto: Fredrik Helgesson
Branden på Källö-Knippla. Foto: Fredrik Helgesson

Så sluter kommunen upp efter branden på Källö-Knippla

När Källö-Knippla centrum brann ner förra veckan blev det en stor förlust för ön och dess invånare. Samtidigt har kommunen snabbt reagerat med att hjälpa Knipplaborna i så stor utsträckning som bara möjligt, menar kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult.

Mitt i en hektisk valrörelse brann det på Källö-Knippla. Lägenheter, matbutik, bibliotek, restaurang och lokalbefolkningens postrum försvann på bara några timmar. Öns egen räddningstjänst var snabbt på plats och fick stöd från Öckerö kommun och Göteborgs kommun. Eftersläckningsarbetet höll på i dagar efter och rapporter om eldsvådor som blossat upp duggade tätt. När kommunstyrelsens ordförande och tillika Kristdemokraternas gruppledare i Öckerö kommun Jan Utbult kom till Källö-Knippla onsdagsmorgonen efter branden upplevde han starka känslor på plats.

– Det var en katastrofstämning, kan man säga. Och samtidigt en stor sorg. Och då inte bara för själva butiken och byggnaderna, utan för helheten. Det här är Knipplas samlingspunkt där folk gärna går ner för att träffas och samtala med varandra. Det är tragiskt att det är borta.

Vad gör kommunen för att hjälpa de boende på Källö-Knippla efter branden?

– Det akuta arbetet skedde mestadels under förra veckan i form av släckningsarbete och eftersläckning. Nu handlar mycket om matförsörjning och att få mat levererat till dem med kommunal hemtjänst. Hemtjänstpersonalen besökte redan på onsdagen alla brukare för att se och bedöma behovet på ön.

Prioriterade bygglov och hjälp genom hemtjänst
Många använde butiken på ön som sin enda matbutik, en del äldre som nu ges möjlighet att söka tillfällig hemtjänst för handling av mat. Samtidigt pågår arbetet med att få till en tillfällig butik. Och i den frågan har kommunen meddelat att man ska vara behjälplig i den mån det går för att behandla ansökningar och tillstånd snabbt

– Det kan handla om till exempel att komma med råd och stöd i de fall då det kan finnas ett behov att bolla idéer. När ansökan om till exempel tillfälligt bygglov eller ny tillfällig livsmedelsanläggning kommer in ska vi också vara på tårna för att kunna behandla en dessa snabbt. Självklart ska det vara ordning och reda och allt ska skötas enligt gällande rutiner men vi kommer att prioritera dessa ansökningar när de kommer.

Samtidigt ser kommunstyrelsens ordförande en ö där ön sluter samman och hjälper varandra på ett, enligt Jan Utbult, fantastiskt sätt.

– Man pratar mycket om ö-känslan här ute och att folk hjälper varandra. Ön sluter samman och alla hjälper varandra på ett fantastiskt sätt och stöttar varandra i de behov som finns. Det är fantastiskt att få ett kvitto på det och att det faktiskt fungerar när det behövs. Jag är också otroligt tacksam att ingen kom till skada. Jag vill också rikta ett stort tack till de som hjälpte till i släckningsarbetet och alla de som hjälpte till på olika sätt för att stötta varandra direkt efter branden. En stor eloge till dem.

Finns det anledning att se över räddningstjänsten på kommunens småöar?

– Det är inget jag kan svara på på rak hand, utan det är räddningstjänsten som får titta på det. Nu görs det en utvärdering utifrån det som hänt och därifrån får man avgöra om det behövs göras någon förändring i organisationen, avslutar Jan Utbult(KD)

Läs mer: Källö-Knipplas centrala hub och pulsåder totalförstörd i brand

Mer från källö-knippla

Hopp om framtiden efter branden

Tisdagen den 16 augusti är en dag som sent ska…

Elfel trolig orsak till Knippla-brand

Enligt polisen är det troligt att ett elfel i Coops…

Så sluter kommunen upp efter branden på Källö-Knippla

Mitt i en hektisk valrörelse brann det på Källö-Knippla. Lägenheter,…

Källö-Knipplas centrala hub och pulsåder totalförstörd i brand

Strax efter att sista kunderna gått för dagen började Vasile…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…