Kent Lagrell (M) blir Öckerö kommun- fullmäktiges ordförande

Öckerö kommun har ungefär 1000 anställda, det innebär en stor apparat som ska organiseras och styras närmsta mandatperioden. Ordförandeposter för nämnder och diverse styrelser ska komma på plats inför årsskiftet – då nya mandatperioden formellt startar. På förra kommunfullmäktigesammanträdet lades en viktig pusselbit på plats när fullmäktige fick en nyvald ordförande på fullmäktigeposten i form av Kent Lagrell (M). Samtidigt går arbetet med att utse ledamöter och ersättare i styrelser och nämnder stadigt framåt. ”Vi har förhandlat klart” säger Kristdemokraternas Jan Utbult. 

Förhandlingarna om vem och vilka som skall styra de olika delarna av Öckerö kommun den kommande mandatperioden är i full gång. Men så sent som i torsdags lades en viktig pusselbit på plats. I och med att Kent Lagrell (M) valdes till kommunfullmäktige ordförande skickar styrande partier (Öckeröalliansen med KD, M, L) signaler om att samma partier kommer styra på ungefär samma positioner som senaste mandatperioden.

– Vi har förhandlat klart. Och Öckeröalliansen kommer fortsätta leda Öckerö kommun även kommande mandatperiod. Vi är väldigt glada för det förtroende väljarna har gett oss. Vi från Öckeröalliansen har fått en majoritet i fullmäktige, vilket vi också är väldigt glada för, säger Jan Utbult, nuvarande kommunstyrelsens ordförande.

I förhandlingarna efter valet fördelas de olika ordförande- och viceordförandeposterna mellan partierna. I Öckerö kommun tillsätter den styrande koalitionen ordförande och 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, styrelser och nämnder. Oppositionen tillsätter 2:e vice ordförande. Då Öckeröalliansen är överens om att regera under mandatperioden, och dessutom med egen majoritet i kommunfullmäktige, innebär det att näst största parti i koalition får ordförandeposten, alltså Kent Lagrell (M). 

Positionen som ordförande fick Kent Lagrell ta över tillfälligt tidigare i år då förre ordförande i kommunfullmäktige, Ingvar Svensson (M) avsade sig uppdraget på grund av hälsoskäl i Maj. Platsen som förste vice ordförande tillfaller Martina Lindkvist (KD) och till andre vice ordförande valdes Jan Åke Simonsson (S).

Förhandlingar pågår
Nu återstår arbetet med att tillsätta en kommunstyrelse, nämnder och bolagsstyrelser för Öckerö kommuns politiker, vilket är en del av de förhandlingar som sker löpande under hösten. 1 januari ska de nya styrelserna och nämnderna tillträda. Kommunens bolag ska tillträda senare i vår i samband med bolagsstämmorna.

– Genom att vi har en så kallad valteknisk samverkan får Öckeröalliansen 6 platser av kommunstyrelsens 11 platser. På torsdagens kommunfullmäktige valdes även den valberedning som ska se över nomineringar till både kommunstyrelsen samt andra styrelser och nämnder. Därför är det nu upp till alla partier, även KD, att nominera sina kandidater till de olika posterna, ett arbete vi fortskrider med under hösten, säger Jan Utbult.

Det är såklart stort att få väljarnas förtroende att leda kommunen en mandatperiod till.
Jan Utbult

 Valet av kommunstyrelsens ordförande sker den 24 november, tillsammans med övriga val, och av allt att döma ser det ut att bli Jan Utbult från Kristdemokraterna som blir återvald till posten.

– Det är såklart stort att få väljarnas förtroende att leda kommunen en mandatperiod till, säger Jan Utbult.

I december kommer den styrande koalitionen att gemensamt presentera sin politik för de kommande fyra åren. Och då handlar det om att se över varandras valplattformar och komma överens om, samt kompromissa om, vilka vägar kommunen ska ta framåt. Men hur de förhandlingarna går är Jan Utbult förtegen om.

– Jag säger som man brukar säga när den frågan ställs: ”Vi för inga förhandlingar i media”, avslutar Jan Utbult.

Mer från öckerö kommun

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

En inblick i yrkeslivet

Arena arbetsliv arrangeras som en del av den samverkan som…

Senaste nytt

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…