Christine Hummelblad från Björlanda har börjat arbeta som drogförebyggare i Öckerö kommun.
– Jag gillar konceptet med Öckerömetoden.
Christine Hummelblad är född och uppvuxen i Björlanda. Hon är gift och har två barn. Hon bor fortfarande kvar i Björlanda och har tagit över mormor Isoldas hus.
Christines intressen under uppväxten har varit fotboll och att hänga med kompisar.
Hon gick de första åren i Helgered och Lerlyckeskolan. De sista tre åren gick hon på Lillebyn.
Direkt efter grundskolan började Christine på LM Engströms gymnasium.
– Jag var nog lite skoltrött så jag tog ledigt mellan första och andra året. Jag åkte till USA och gick på skola där.
Efter året i USA var Christine mer sugen på att läsa klart gymnasiet. Hon gick därefter några småkurser, bland annat i engelska. Sedan fortsatte hon på universitetet där hon tog en magisterexamen i folkhälsovetenskap.
– Jag har alltid intresserat mig för hälsa. Förutsättningen att alla ska må bra har följt mig.
Christine arbetade under flera år på Änglagårdens förskola intill Björlanda församlingshem.
– Möten med föräldrar på Änglagården har gett mig erfarenheter. Det var många samtal om föräldraskap och gränssättning.
Under det senaste året arbetade Christine på ett vikariat på Hälsoteket i Angered. Där kunde folk komma för att träna och gå på föreläsningar. Christine höll även i föreläsningar om hälsa, kost och stress. Hälsoteket fungerar som en brygga mellan friskvård och sjukvård.
Drogförebyggare
Christine har nu börjat jobba med Håkan Fransson som drogförebyggare i 20 kommuner, bland annat i Öckerö kommun. De har nyligen påbörjat drogvane-undersökningar som görs varje höst.
– Just nu är det fullt ös, säger Christine med ett leende.
De sammanställer resultaten och ger kommunerna ett verktyg och arbetsmaterial att jobba med. I Öckerö kommun är Christine och Håkan med på föräldramöten och informerar föräldrarna vad de sett. De skickar ut nyhetsbrev till föräldrarna lite då och då med lite tips om vad som händer just nu så föräldrarna blir uppdaterade om läget.
Christine och Håkan är även ute och pratar med eleverna i årskurs åtta och nio i Öckerö kommun. De pratar då om alkohol och trafik.
För tillfället spelar de in filmer till deltagande kommuners högstadium och gymnasier som återkoppling på drogvaneundersökningarna. Pandemin satte stopp för föräldramöten på de flesta ställen så då gäller det för dem att hitta nya lösningar.
– Vår förhoppning är att nå ut till fler då filmerna kan ses varsomhelst och närsomhelst.
Öckerömetoden
Som drogförebyggare arbetar hon och Håkan med Öckerömetoden.
– Jag tyckte det lät spännande när jag sökte jobbet, jag gillar själva konceptet.
Som drogförebyggare möter de föräldrar, informerar och bidrar med verktyg och kunskap.
– Vi peppar dem i deras föräldraskap.
Nyhetsbreven är en del av det och med filmerna når de ut på lite nya kanaler.
Tidigare arbetade Håkan mest mot alkohol. Nu behöver de lägga mer fokus på cannabis.
– Ungdomar är inte längre rädda för att testa marijuana eller hasch. Folk börjar bli alltmer liberala angående narkotika och då framförallt cannabis.
De generella tipsen Christine och Håkan vill nå ut med allra helst är att föräldrarna ska hålla koll på och se till att barnen och ungdomarna helst inte börjar röka eller dricka innan de är 18 år.
– Att ha en god relation med barnen är stärkande. Man ska vara tydlig i sina gränser. Var föräldrarna står i dessa frågor – Du får inte röka, jag vill inte att du ska dricka eller befatta dig med narkotika.
Många får tag i alkohol genom att ta alkohol från föräldrarna.
– Håll koll på vilka kompisar barnen har. Har de fått nya vänner? Har de fått ett förändrat beteende? Föräldrar känner sina barn bäst och får de en känsla av att allt inte står rätt till så sök hjälp.
Christine vill hjälpa och stötta samt vara ett bollplank för föräldrarna. Om någon är orolig för att deras barn tar droger hänvisar de dem till MiniMaria.
– Vi samarbetar bland annat med socialtjänsten, polis, fritid och skolan.
/Pia Magnusson