En motion från Socialdemokraterna på Öckerö om toalett för resenärer avslogs med motiveringen att det skulle störa trafiken.
Sedan pandemin har toaletterna på Trafikverkets färjor till Öckerö och Björkö hållits stängda för allmänheten. Varken på Öckerö eller vid Varholmen finns några offentliga toaletter. Det innebär att resenärer även i akuta fall inte har någon toalett att gå på.
– Vi måste lösa problemet. Det gäller framför allt personer som har vattendrivande mediciner eller tarmsjukdomar, små barn och äldre. Man ska inte behöva få ångest över att man inta kan gå på toaletten, menade Maria Brauer (S), när hon under torsdagens kommunfullmäktigemöte på Öckerö presenterade sin motion om att kommunen borde bygga en toalett vid färjeläget Pinan på Öckerö.
På Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens inrådan avslår dock den styrande alliansen motionen, eftersom man anser att en toalett vid färjeläget skulle skapa en osäker trafiksituation, med fotgängare som rör sig bland bilarna.
Politiker från bägge lägren känner sig hjälplösa inför Trafikverkets beslut att inte öppna de befintliga toaletterna på färjorna.
– Vi har länge fört en dialog med Trafikverket, men det är bom stopp från deras sida, menade Hans Wickstrand (KD), ordförande, Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Färjerederiet menar att deras toaletter i så fall måste byggas om. Kostnaden för det är, enligt Hans Wickstrand, 400 000 kronor för var och en av de fem stora bilfärjor som trafikerar kommunen. Dessutom måste kommunen betala tömning och städning av toaletterna.
– Det förslaget är nästan ett hån. Jag tycker deras prisuppgifter är orimliga, förklarade Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Maria Brauers förslag stöddes av samtliga oppositionspartier, även av Sverigedemokraterna.
Särskilt utsatta är de resenärer som åker kollektivt och har suttit länge på bussen från Göteborg.
Annika Andersson (V) tog som exempel hennes egen bussresa från Nils Ericson terminalen till Kalvsund som tar en 1 timme och 58 minuter:
– Då behöver även jag, som inte har någon funktionsnedsättning, kunna gå på toaletten, menade hon.
Till saken hör att Göteborgs stad även stängt den toalett som tidigare fanns vid Varholmens färjeläge.
Till Torslanda-Öckerötidningen säger Maria Brauer att färjeläget vid Pinan blivit ett resecentrum med två busslinjer, pendelparkering för bilar och cyklar och inte minst färjetrafik dygnet runt:
– Vi kan inte beordra vare sig Göteborgs Stad eller färjerederiet att ta sitt ansvar för den mänskliga rättigheten om tillgång till toalett.
Därför ser hon en toalett vid Pinan som det enda alternativet och konstaterar:
– Men alliansen tycks inte vilja göra någonting.
Hans Wickstrand vill dock inte ge upp försöken att övertyga Trafikverket att öppna toaletterna på Sveriges mest trafikerade färjelinje. Färjerederiet har satt en generell gräns för öppna toaletter vid en restid på 15 minuter.
– Mellan Varholmen och Öckerö tar överfarten 12 minuter. Men vid lågtrafik kör färjorna långsammare och då tar den mer än 15 minuter. Deras argument är helt enkelt för dåliga, säger Hans Wickstrand och förklarar att kommunen kommer ta upp toalettfrågan vid varje framtida möte med Trafikverkets färjerederi.
/Sven Lundstedt