Under mars månads sammanträde i Öckerö kommunfullmäktige avslogs en motion om dygnet runt-öppen förskola i kommunen. Öckeröalliansen och Socialdemokraterna fortsatte kivas om vilka som egentligen vill se en utomhusscen uppföras. Och kommunstyrelsens ordförande redogjorde för hur kommunikationen mellan kommunen och Västtrafik egentligen ser ut.
Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt belägen förskola i kommunen har möjlighet till att vara dygnet runt-öppen vid behov.
Ronnie Bryngelsson (S) menade att det hade möjliggjort för dem som skiftarbetar och jobbar kvällar eller nätter, men även att det hade varit ett sätt att locka barnfamiljer till kommunen i en tid då man kämpar mot en åldrande och minskande befolkning.
Robertho Settergren (KD) sa i sitt svar att behovet av en dygnet runt-öppen förskola utreddes under pandemin. Enligt den inkom inga önskemål om någon sådan förskoleplats under 2020 eller 2021.
Enligt Robertho Settergren har en förfrågan om en sådan förskoleplats inkommit till kommunen sedan 2018.
Ronnie Bryngelsson meddelade att man inte kommer att ge upp att kämpa för en kvälls- och nattöppen förskola i kommunen och fick stöd efter avslaget av Vänsterpartiet och Miljöpartiet som reserverade sig mot beslutet.
När ärendet om en S-motion om anläggande av en kommunal utomhusscen i kommunen togs upp fortsatte ordkriget mellan Socialdemokraterna och Öckeröalliansen. Det var i december förra året (Torslanda-Öckerötidningen 221224) som Maria Brauer (S) yttrade kritik mot Öckeröalliansens övergripande mål för innevarande mandatperiod.
– Ser man på målområde 4 – kultur och fritid, så beskriver Öckeröalliansen att de under mandatperioden ska […] se över möjligheterna till en utomhusscen. […] På förra sammanträdet för Utbildning-, kultur- och fritidsnämnden hade Socialdemokraterna en motion om utescen som av allt att döma blir avslagen på grund av Alliansen. Det blir så fel. Man kan inte i ena sekunden avslå vår politik och sen på nästa kommunfullmäktigemöte säga att man ska genomföra densamma, sa Maria Brauer då.
Nu kom det avslaget och en ordväxling mellan Brauer och Anders Kjellgren(M) lät åhörarna färdas tillbaka till 1990-talet för att möjligen dra sina egna slutsatser för att avgöra vilket av partierna som helst vill att en utomhusscen ska bli verklighet.
– Det ligger i pipeline, sa Anders Kjellgren.
– Det behövs en att-sats om att kommunen vill inrätta en kommunal utomhusscen på lämplig plats, sa Maria Brauer.
Motionen ansågs slutligen vara besvarad då bedömningen är att det i kommande planarbete för till exempel Öckerö centrum del 2, kan undersökas om det går att möjliggöra för funktionen samt att Öckerööarnas musikföreningen nyligen köpt in mobil scenvagn. Det finns också redan idag en befintlig mindre utomhusscen i Öckeröparken.
Brobyggarpartiet, genom Jörgen Johansson, hade med bakgrund i att linje 290 under en period slutade att släppa av passagerare på vissa hållplatser, ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) om hur dialogen mellan Västtrafik och Öckerö kommun ser ut och vad som görs för att förbättra kollektivtrafiken just nu.
Situationen med att linje 290 inte släppte av passagerare mellan Burö och Pinan eftersom det gjorde att bussen riskerade att missa färjan har löst sig. Det gjorde den tämligen omgående, enligt Jan Utbult, efter att kommunen kontaktat sin kontaktperson på Västtrafik med vilken man har löpande direktkontakt.
Jan Utbult berättade vidare att Öckerö har tre ytterligare forum för kontinuerlig kontakt med Västtrafik:
Driftsmöten med tjänstepersoner på operativ nivå, dialogmöten som är mer långsiktiga och av strategisk art. Samt samverkansmöten där även representanter från Trafikverket medverkar.
Jan Utbult sa sig inte heller känna igen den bild som Jörgen Johansson beskrev: Att Västtrafik upplever Öckerö kommun som ointresserad av kommunikation kring kollektivtrafik.
– Vi har ett stort intresse av att ha en dialog med Västtrafik och jag har fullt förtroende för våra tjänstepersoner att de jobbar med det på ett bra sätt, sa han.