Dykföreningen Divers Against Ghostnets fick Svenska Båtunionens miljöpris för sina ideella insatser att rensa hamnbottnar och stränder från skräp.
Den Hönöbaserade föreningen Divers Against Ghostnets – vilken bland annat uppmärksammats i tv när dess medlemmar gjorde en dokumentation av musselodlingar i södra Bohuslän och hur ägarna till odlingen fått miljonbidrag från EU, men inte skött verksamheten enligt vad som återrapporterats – har nu belönats med Svenska Båtunionens (SBU) miljöpris.
En prisutdelning skedde förra året, men på grund av pandemi och dithörande hinder, har priset inte uppmärksammats. Häromveckan intervjuades föreningens representant Paul ”Palle” Hultsbo, från Hönö, av SBU:s tidning Båtliv. Artikeln med honom kommer i nästa nummer av föreningsbladet.
– Kul! säger Palle. Förutom att vi städar lägger vi fokus på att träna och utbilda dykare för den här typen av uppdrag. Utbildning är viktig eftersom den här typen av uppdrag kan vara farliga, exempelvis kan man fastna.
Dykarna arbetar helt ideellt
Förutom Paul ”Palle” Hultsbo är bland annat Annelie Pompe en aktiv medlem i föreningen Divers Against Ghostnets. Annelie är också knuten till Hälsö hamn genom styrelsearbete och arbetet med hamnens visioner. Genom Annelie fick Ronald Caous insikt i Divers Against Ghostnets och deras verksamhet.
– Som sekreterare för Hälsö hamn är jag särskilt glad, då det var vi som nominerade Divers Against Ghostnets till utmärkelsen, säger han. Dykarna arbetar helt ideellt för att förbättra den marina miljön, genom att lokalisera spökgarn och andra fiskeredskap som skräpar på botten. En del av dessa redskap fortsätter att fiska i ett destruktivt kretslopp. Bärgade redskap rensas, fraktioneras och återvinns eller återfinns, om de är märkta med ägares namn.
Värda att uppmärksammas
Ronald Caous förklarar att de i hamnföreningen fick en förfrågan från Svenska Båtunionen om de kände till någon som var förtjänt av priset och eftersom han tyckte dykarna var värda att uppmärksammas skickade de in sin anmälan till SBU.
– De lägger både tid och egna pengar på det här. Och skräpets som Divers Against Ghostnets fiskar upp ur havet ska fraktas bort så de har mycket arbete med detta.
Redan 2008 utförde dykarna ett första uppdrag och sedan ett par år tillbaka gör ett 20-tal medlemmar insatser i Öckerö kommun, i Lysekil och på Lyrön. Och en sak kan man vara säker på, att när de tar sig vatten över huvudet dyker de förr eller senare upp med något som inte ska vara där de fann det.
”Divers Against Ghostnets är en ideell, politiskt obunden förening som har som ändamål att på ett säkert sätt lokalisera och bärga övergivna fiskeredskap, som spökgarn och tinor. Ett spökgarn eller spöknät är övergivna fisknät och ett marint skräp. Spöknät i vatten kan snärja fiskar, fåglar och andra organismer, och svälta eller kväver dem till döds. De är också en fara för båtar. Äldre nät är biologiskt nedbrytbara, men nät av nylon och andra syntetmaterial kan driva i havet under flera år och vålla stor skada.
Divers against ghostnets bedriver en angelägen verksamhet som är till stor nytta för naturen, den marina miljön, fiske och båtliv. Därför tilldelas Svenska Båtunionens miljöpris 2020 på 10 000 kronor till Divers Against Ghostnets, Hönö.”