En föreställning med skickliga sångare, musiker och aktörer i åldrarna 4 till 74 år. Ett drama som inte lämnade någon oberörd. Kanske tänker du då Göteborgsoperan eller Stora teatern? Tänk om! Tänk Betelförsamlingen Hönö och 70 personer som hängivet engagerat sig i projektet.
Efterlängtat barn. Föräldramisstag. Favorisering. Halvsyskon. Avundsjuka. Familjeproblematik. Svek av värsta slag. En stor fet lögn. Sorg, smärta. Stor oro inför världsläget och framtiden. Genialisk lösning inför hotande svält. Ett oväntat återseende. Förlåtelse. Försoning. En kolsvart historia med ett solstrålande slut.
Det kan låta som ett rafflande, påhittat drama skrivet av Shakespeare. Men det är en sann historia, upplevd av Josef för cirka 3 800 år sedan. Berättelsen om Josef är kanske en av Bibelns starkaste och mest hoppingivande. Att budskapet har dagsaktuella beröringspunkter och kan trösta och stärka oss som lever idag fick vi i publiken erfara när vi fick följa hela Josefs liv och den spännande handlingen i ”Musikalen Josef – drömmarnas mästare”.
Den driftiga Maria Utbult, tidigare rektor i Betelskolan, fick idén till musikalen för flera år sedan, har själv skrivit manuset och haft det övergripande ansvaret. Till sin hjälp har hon haft ett helt team.
– Tidigt kontaktade jag Salome och Louice Långs och frågade om de ville vara med och göra rekvisita och koreografi till rörelser och dans i musikalen. De tände på alla cylindrar. Jag känner dessa kreativa 21-åriga tvillingar sedan de var sex år och började i Betelskolan. Under tio års tid såg jag hur de utvecklades inom estetik; musik, sång, dans, bild och form. De ville gärna vara med och har gjort det mesta av dekor och rekvisita, dans och rörelser. De har också varit regissörer tillsammans med mig, säger Maria.
Hon sydde själv Egypten-kläderna. Övriga kläder sydde en grupp i församlingen. Jan Utbult tog såklart hand om musiken och pianospelet. 45 personer i alla åldrar ville vara med i kören som leddes av Sofia, lärare i Betelskolan. Henrik Olsson spelade trummor och Josef Utbult lirade bas.
14-årige Viktor Andersson fick huvudrollen som Josef och gjorde en otrolig insats med sitt proffsiga skådespeleri och sin fantastiska sångröst.
Efter tio intensiva veckors repetitioner var det dags att ta emot publiken. Johan Zackrisson och Sandra Olsson spelade Jakob och Rakel, som så länge längtat efter barn. Till slut föddes Josef och blev genast favoriserad, vilket väckte ont blod hos hans tio halvbröder. Att Josef dessutom nattetid drömde drömmar om hur han själv blev upphöjd och hans bröder bugade sig för honom, gjorde inte saken bättre.
De kastade honom i en brunn och svek honom totalt när de sålde honom som slav. Tänk vad avundsjuka kan få människor att göra. Josef hamnade i Egypten där han blev tjänare hos hovmannen Potifar och hans hustru, som spelades övertygande av Clarence Wissmar och hans fru Anneli. Josef var så duktig att Potifar lät honom bli chef över hela hushållet.
Potifars hustru blev förtjust i Josef och försökte förföra honom. När han vägrade, hämnades hon genom att falskt anklaga honom för övergrepp vilket ledde till att Potifar kastade honom i fängelse där han fick tillbringa lång tid.
Där satt också Faraos munskänk, spelad av plåtslagaren Kjell Englund, och bagaren, spelad av pastor Andrew Thompson. Josef tydde deras drömmar som besannades. Långt senare blev han kallad till kung Farao för att tyda dennes drömmar, och Gud uppenbarade för Josef vad de betydde. Sju år av överflöd skulle följas av sju års hungersnöd. Farao gjorde honom till vicekonung över Egypten och lät honom ta hand om allt. Josef gifte sig med Asenat – fantastiskt spelad av välsjungande Andrea – och fick två barn. Med sin vishet räddade han landet och kunde även hjälpa grannländer som Kanaan där Josefs familj bodde. För att göra en lång historia kort: Josefs bröder kom för att köpa säd men kände inte igen honom. Vid deras andra besök krävde han att de skulle ta med hans yngre helbror Benjamin. När han satte dem på prov förstod han att hans bröder hade förändrats, att de i alla år hade plågats av svår skuld och ångest efter vad de gjort mot Josef. När han bekände vem han var blev bröderna livrädda, men Josef hade ett stort hjärta och förlät dem.
Genom att måla upp hela bilden och visa dem det stora perspektivet, menade han till och med att Gud måste ha haft sin hand med i det hela.
Att han kommit till Egypten, på ett otroligt sätt blivit vicekonung och tagit hand om allt under överflödsåren och svältåren, så att både Egypten och grannländerna räddats … Josef var säker på att detta var Guds perfekta timing och ledning. Josef fick återse sin älskade far som i alla år trott att han var död. Glädje! Hela den stora familjen fick komma och bo med Josef som tog hand om dem.
– Jag är 71 år och det är första gången i mitt liv som jag skådespelar. Det är helt enormt att få vara med, säger Kjell Englund.
– Det är fantastiskt roligt att få gå in i en roll så här. Det känns mäktigt att få spela Farao och få bestämma, säger Ulf Sennerstam klädd i vacker egyptisk kostym och rejäl sminkning.
– Det är hur roligt som helst att få vara en del i detta underbara projekt. Och stort att få se hur många gåvor och talanger det finns i en sådan här familj som församlingen är, säger Johan Zackrisson.
Den proffsiga amatörensemblen bjöd på fyra föreställningar och möttes av jublande ovationer varje gång. Josef fick verkligen åka berg-och-dalbana i livet och känslolivet. Från priviligierad son, till slav i främmande land, till chefsposition, till fängelsehåla, till vicekonung. Men hans Gud var med honom i alla lägen. Detta hoppfulla budskap sjöngs och skådespelades in i publikens hjärtan under musikalen. Att det finns en Gud som bryr sig och har förmågan att bjuda på suveräna vändningar. Också våra trassliga liv kan efter kolsvarta tider få en solstrålande fortsättning.
/Lilian Andersson