Havet i fokus för eleverna på Hedens skola

Efter att Heden skola 7-9 blev en så kallad Blue School har fokus på havet ökat i klassrummen. Och för andra året i rad arrangerade skolan Havets dag, en dag där skolans samtliga elever går på föreläsningar, gör experiment och ger sig ut på utflykter under en hel dag – allt med fokus på havet.

En hel dag fylld med havsnära aktiviteter. Experiment, tipspromenader, föreläsningar och exkursioner. Efter att Hedens skola på Hönö blivit en så kallad Blue School hålls för andra året i rad Havets dag. En dag då skolans samtliga elever lägger fokus på just havet. På plats under dagen fanns flera företag, föreningar och föreläsare från lokalsamhället. Även Göteborgs Universitet, ar på plats med en föreläsning av en biolog om projektet Ocean Blues – vilket handlar om ångest och biologisk, berättar försteläraren Patrik Nilsson.

 – Besök från Göteborgs Universitet har blivit ett stående inslag för Havet dag, vilket känns kul. För många av eleverna som går i högstadiet är det första gången de kommer i kontakt med högre studier och universitetet, säger Patrik Nilsson.

Sveriges första Blue School

Heden skola 7-9 på Hönö är Sveriges första skola att anslutas till nätverket Blue School. Skolans förstelärare och också initiativtagaren Patrik Nilsson har under året åkt runt och föreläst om projektet och dess framgångar.

– Vi föreläser gärna om skolans arbetssätt och berättar om vägen till certifieringen som Blue School, vilket såklart är kul. Jag och rektor Viktoria var och föreläste på den nationella konferensen ”Att sprida ringar på vattnen” och därefter var jag iväg och föreläste  för  Havs – och vattenmyndigheten. Men det är inte bara att sprida info om Blue School. Det handlar också om att göra befolkningen mer medveten om konceptet och att locka folk hit idag. För när vi väl har den här dagen idag – Ja då är det bäst att få hit så många olika personer som möjligt som kan hjälpa oss att få variation i undervisningen och samtidigt ge oss så många olika synvinklar på hur man kan se på havet.

För många elever det även första gången man får kontakt med havet – på ett lite mer organiserat och vetenskapligt sätt, menar skolans rektor Viktoria Johansson.

– En del av eleverna skall ut och paddla kajak tillsammans med skolans lärare och instruktörer från företaget Walkers Naturer. Eleverna har också fått med sig skolans undervattensdrönare som visar havsmiljön från sin bästa sida. För vissa kan det bli första gången de får uppleva havet på riktigt, säger Viktoria med ett leende på läpparna.

– Andra elever besöker RS Astrid Finne där eleverna för pröva att hissa segel och göra knopar vilket också är spännande. Vi vill göra våra elever havsmedvetna och med det menar jag att vi vill öka känslan för hav och vatten med en tydlig förankring i lokalsamhället. Att vara ute på havet, känna på det och verkligen sätta sig in i hur havet fungerar under en dag som idag. Det tror jag är värdefullt, inte minst om man bor i Öckerö kommun, fortsätter Viktoria Johansson.

Första kontakt med havet – på riktigt

– Förr i tiden var närheten till havet mer naturlig här ute, flikar Patrik Nilsson in. Det ingick på ett tydligare sätt i folks vardag att befinna sig på, i och omkring havet på ett helt annat sätt än vad det gör idag. Så idag, när den här gruppen ska ut och paddla och få göra en riktig exkursion får många uppleva något nytt för första gången. Vilket är superspännande och bra eftersom det då blir mer verkligt när man inte bara sitter i klassrummen och läser om havet, utan faktiskt får uppleva det. Sen får vi se om det blir av. Det blåser lite väl mycket idag, erkänner Patrik.

Men klassrummen är minst lika viktiga under dagen. Och att fylla dem med experiment och föreläsningar är uppskattat av eleverna. Dessutom jobbar skolan mycket med att samverka med lokalsamhället genom kommunens invånare och företagare, som vanligtvis står utanför skolväsendet, poängterar rektor Viktoria Johansson.

– Här ute har vi så otroligt stora möjligheter att hitta intressanta personer som sitter på en enorm kunskap. Det märker vi inte minst idag där vi bjudit in öbor för att föreläsa om saker som handlar om havet – att märka tonfisk, i det här fallet, säger Patrik Nilsson.

350kg tonfisk

I ett av klassrummen sitter klass 7a och har föreläsning om tonfisken tillsammans med föreläsaren Mikael Mogensen som visar upp en video där han och ett gäng sportfiskare fångar en 360 kilos tung tonfisk som efter 3,5 timmar orsakar ett brott på linan. Men trots det lyckas fiskarna få tag på den. Samtidigt som filmen rullar vidare berättar Mikael hur personal från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, kommer och märker upp fiskarna med spårare.

– Det är ett gott exempel på hur vi kan ta hjälp av de som bor här ute på öarna för att göra undervisningen lite mer intressant. I det här fallet var det så att vi satt och tittade på film en dag om fiske då en elev berättade att hennes pappa hjälpte till att märka tonfisk. Då pratade jag med elevens pappa och frågade om han inte kunde komma hit och berätta, vilket han nu alltså gör, berättar Patrik Nilsson.

I ett annat klassrum sitter elever i årskurs åtta och diskuterar skepp och fartyg. Elevernas största önskemål är att segla. Tillsammans med personal från Bohusläns museum och några gymnasieelever från Öckerö Seglande Gymnasieskolan diskuterar eleverna frågor som finns kring segelfartyg.

– Vi pratar med eleverna som får göra tankekartor för att tänka ut hur och var de skulle vilja resa med segelskepp. Det är ju viktigt att fortsätta upprätthålla det seglande kulturarvet, så vi pratar om nybörjarsegling, våra ungdomssektioner och att seglingen är ett bra sätt för unga att lära känna andra unga, berättar Liv Melin Didriksson, en av klassrummets föreläsare.

Kajak fick flyttas

Så hur gick det med kajakpaddlingen? Första planerna skrotades, men turen med kajakerna tog i stället eleverna till andra delar av kommunen, Jungfruviken på Hönö, där det blåste lite mindre. Vilket både var uppskattat och engagerande, enligt rektor Viktoria Johansson.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från hönö

Christian ligger inte på latsidan

Basisten Christian Jansson har varit aktiv i göteborgska hårdrockskretsar sedan…

Hundratusentals kronor lockade Sandra till att sluta snusa

Bakom disken på Hönö Tappen står Sandra medan kunderna kommer…

Lillings lever vidare med Malins touch

För Malin Johansson har Lillings alltid skapat en härlig känsla,…

Nu når musiken inuti Kajsa ut

Nyligen släppte Hönöbördiga Kajsa Åkeflo femlåtars-EP:n Inuti på de stora…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…