När ett hus för några veckor sedan brann på Hönö hade Räddningstjänsten svårt att nå fram då privatpersoner stod i vägen för personalen. Händelsen uppmärksammades i ett inlägg på sociala medier som fick stor spridning.
En fredagskväll i slutet av april började det brinna i en villa på Hönö. Branden skapade stort intresse hos allmänheten – något som i slutändan försvårade arbetet för räddningstjänsten.
Rolf Kagelind var insatsledare på Öckerös Räddningstjänst den fredagskvällen och han är irriterad över många personers tankesätt vid branden. Inte minst eftersom många personers beteende skapade frustration för räddningstjänstens personal.
– Det var mycket folk omkring branden. Många gick mitt i vägen för att filma med sina mobiler och tog ingen notis om att vi behövde komma fram. Det försvårade arbetet för oss och var otroligt frustrerande, både för oss och de drabbade.
Rolf Kagelind menar att de första minuterna är de viktigaste vid en insats och kan många gånger uppfattas av den drabbade som längre än vad de egentligen är.
– Det skapar en frustration när våran tid känns som att den slösas bort, vilket i sin tur skapar stress. Det kan också bli större risk för att det sker en olycka. Till exempel att någon blir påkörd, säger Rolf.
Publicerade inlägg på sociala medier
Frustrationen över hur folk betedde sig kring villabranden fick Räddningstjänsten på Öckerö att vända sig till sociala medier med ett inlägg för att be allmänheten visa mer hänsyn.
I inlägget skrev Räddningstjänsten följande: ”Ni som är i närheten av en olycksplats och misstänker att räddningstjänsten är på väg dit. Lämna fri väg, gäller även er som går på vägen.”. Inlägget fick hundratals gilla-markeringar och positiv respons. Rolf Kagelind på Räddningstjänsten upplever reaktionerna som positiva.
– Alla höll med. Ingen negativ respons uppkom av inlägget.
I samma inlägg tackar Räddningstjänsten på Öckerö dem som hjälpte till under branden på olika sätt. Det fanns dem som delade ut kaffe och bullar, något som uppskattades av personalen som kämpade med att släcka branden. Det fanns även privatpersoner som hjälpte till med slangdragningen.
Mobilkameran i högsta hugg
Vid branden fanns det ett antal personer som fotade och filmade händelsen vilket gör Rolf Kagelind väldigt fundersam.
– Vad är syftet med att fotografera någon annans olycka? Vänd på det, och fundera på om du hade varit den drabbade. Tänk ett varv till, måste jag verkligen fotografera detta och varför? Detta är ju inget lokalt problem utan ett globalt dilemma. Och har varit så sen mobiltelefonen kom, säger Rolf Kagelind.
Villabranden rubricerades först som mordbrand och en utredning startades. Nu har rubriceringen ändrats, uppger Daniel Severi, tillförordnad gruppchef och förundersökningsledare på Polisregion väst.
– Ärendet är nu rubricerat till allmänfarlig vårdslöshet istället för mordbrand men misstanken finns kvar, skriver Daniel Sevieri i ett mail till tidningen.
/Linus Sjöström