Deras hjärtan slår för djuren

Att Hönö Djurbutiks ägare, Gull-Britt och Elisabeth Aronsson, har hjärtat på rätt ställe är ingen nyhet. Moderns och dotterns engagemang för öarnas fyrbenta och deras ägare är fenomenalt och totalt. Nu har de också, tillsammans med sina kunder, engagerat sig för Ukrainas fyrbenta i en finfin insats.

Stela expediter som bara står bakom disken och tar betalt för hundfoder, kattsand och dylikt? Glöm det! I Hönö djurbutik är man personlig kompis med både djuren och deras ägare. Elisabeth och Gull-Britt går ofta ner på alla fyra och hälsar på och leker med hundarna.

Rätt många gånger har det hänt att busfröiga hundar på Hönö rymt hemifrån och sprungit raka vägen till sin älskade butik, där de tagits väl omhand tills ägarna kommit.

Det är inte för inte som butiken ibland kallas ”sambandscentralen”. När en hund hittats lös och foto läggs ut på facebook, vet Elisabeth i nio fall av tio vems hunden är.

För fem år sedan hade Öckerö stora problem med hemlösa katter som fick kull efter kull. Gull-Britt och Elisabeth gav sig inte förrän de med mycket möda och besvär, dagligen under ett års tid, matat, lockat på och lyckats fånga in närmare 30 kattungar, som kastrerades och fick nya hem. Sådant gör bara sådana som verkligen älskar och bryr sig om djur. Regelbundet skänker de foder till hemlösa människors hundar och katter i Göteborg.

Hjälp till Ukraina

En av deras kunder kör privat ner till Ukraina med insamlade medel för att hjälpa.

– Han ringde och frågade om vi kunde tänka oss att skänka hundmat som han kunde ta med sig till Charkiv, eftersom behovet av detta är så stort. Det ville vi absolut göra, så vi plockade ihop hundfoder här för cirka femton tusen kronor, berättar Gull-Britt.

– En kund sa: ”Kan inte vi kunder också få vara med och hjälpa till, genom att swisha eller köpa foder här?” Men det vågade vi inte först, av rädsla för att folk skulle tänka att vi gjorde detta för att tjäna pengar. Vi fick sedan idén att om någon skänkte en summa, så dubblerade vi den och skänkte själva lika mycket till. Så kunde ingen säga att vi tjänade något på det. Kundernas generositet och engagemang har varit rörande. En del har skänkt foder de haft hemma som deras djur inte äter, eller skänkt foder de köpt på andra ställen. Allt är lika välkommet, säger Elisabeth.

Hittills har Hönö Djurbutik själva skänkt för mer än 25 000 kronor. Nästa hjälpsändning går snart i väg. I denna last finns efterfrågade medel mot löss och ohyra. Mycket möjligt blir det ännu fler transporter framåt.

Ger allt i jobbet

– Vi brinner för djur. Det här är ett liv för oss. Vi lägger hela vårt hjärta i jobbet, säger Gull-Britt, som fått följa så många fyrbenta sedan hon startade butiken för trettio år sedan. Själv har hon haft hundar i hela sitt liv – sex labradorer, en golden och en japansk spets. Elisabeth har bara haft japanska spetsar. Hennes Ester tävlade runt om i hela Norden och vann allt som fanns att vinna.

Mor och dotter är eniga i att det roligaste med deras jobb är att träffa alla kunder och deras djur. Det är rena samlingsplatsen där kunder möts och kan hamna i långa samtal.

– Det är speciellt att vi bor på en liten ort. Våra kunder blir också våra vänner. Folk kommer hit med sin valp när den är åtta veckor, sedan får vi följa den i hela dess liv. När ägarna går förbi tittar de ofta in här bara för att hundarna vill in och hälsa och få lite godis, säger Gull-Britt.

– Vi ger så goda råd vi kan. Allt vi lärt av egen erfarenhet, av våra kunder och veterinären som har mottagning här. När hunden blir gammal och sjuk, vill många få hjälp att fatta beslutet när det är dags. Just för att vi vet vad kärlek till våra djur är, och hur ont det gör att mista dem, vet vi vad våra kunder går igenom när den dagen kommer, och försöker trösta så gott vi kan, säger Elisabeth.

– Det är underbart med djur – de bästa och trognaste vänner man kan ha, avslutar Gull-Britt och lastar ännu en säck hundfoder som snart reser vidare till hungriga hundar i Ukraina.

/Lilian Andersson

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från hönö

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Aktuella projekt på Hönö

Hönö ö-råd välkomnade de inbjudna talarna – Willy Svedholm, byggherre…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…