De gör plast av mjölksyra från sockerrör

Improve Tec Hönö AB har utvecklat ett nytt biomaterial, vilket kan ersätta en del fossilbaserad plast. 

Plast är ett fantastiskt material. Därför används denna oftast oljebaserade produkt inom en rad olika områden. Men! På senaste halvseklet har plastprodukter kommit in i våra liv på ett högst påtagligt sätt och med tiden har materialets positiva egenskaper vänts till sin motsats. Överallt hitta vi föremål av detta undermaterial liggande och skräpa. Nedbrytningstiden är lång och när plasten väl börjar åldras bryts den ner i mycket små partiklar. Dessa så kallade mikroplaster kommer lätt ut i naturens kretslopp. Nu har dock Improve Tec Hönö AB utvecklat en serie bioplaster som bara blir till vatten och koldioxid i nerbrytningsprocessen. Deras produkter säljs under varumärket A Good Choice.

– Miljöfotavtrycket olja kontra socker är stort. Vår plast är giftfri, nedbrytningsbar och återvinningsbar. Dessutom kan den komposteras i industriell skala, säger Peter Gummesson, vd på Improve Tec Hönö AB.

Distribueras som granulat

Allt tog sin början när Mikael Lagerlund ville ha miljövänliga produkter till sitt företag. Denne entreprenör från Hönö fick idén att göra en bioplast. Han träffade en likasinnad, kemisten Per Eriksson, och de började laborera 2017. Två år senare hade koden knäckts. Basen i den nya plasten utgörs av mjölksyra från sockerrör. Ur detta projekt startades Improve Tec Hönö AB och varumärket A Good Choice.

Vårt nya biomaterial utan mikroplaster kommer att göra stor skillnad för naturen.

Peter Gummesson

Idag erbjuder företaget ett brett utbud av bioplaster baserade på förnyelsebara råvaror. Materialet distribueras som granulat till kunderna och är utvecklat med ett särskilt fokus på redan etablerade produktionsprocesser. Materialen är från 37 till 100 procent biobaserade och för vissa av materialen finns i dag certifikat om livsmedelsgodkännande.

Denna typ av plast är inte bara tillverkat av förnyelsebara råvaror utan använder också mindre icke förnybar energiproduktion än motsvarande oljebaserad plast. För att tillverka 1 kg av denna plast krävs 1,6 kilo kolhydratbiomassa. Medan andra typer av fossilbaserade plaster behöver upp till tre gånger mer naturresurser för att producera samma mängd slutprodukt.

Denna plast skiljer sig från andra typer av plast eftersom fragmenten löses upp genom kompostering och dessutom återvinns vatten och koldioxid i processen. Produkten är således klimatneutral.

– Dessa material är dessutom återvinningsbara, säger Peter.

Flera affärsområden

– Företaget har tre olika affärsområden: industriplast, sport i form av infill till fotbolls- och padelbanor) och textil, förklarar Peter.

Industriplasten säljs till en rad olika företag i form av granulat. Olika plastsorter finns för strängsprutning och formsprutning. Företaget har projektkunder som exempelvis Stora Enso, Volvo Group, Nolato plastteknik och nu har man fått ett avtal med en av Europas största leksakstillverkare.

Infill till konstgräsplaner görs ofta av gummi från gamla bildäck men nu kan det bli möjligt med en ren och mikroplastfri fritid. Första testfotbollsplanen kommer att anläggas i höst för Göteborgs kommun, där infillet som bulkmaterial utgörs av Improve Tec Hönö AB biomaterial.

– Vårt nya biomaterial utan mikroplaster kommer att göra stor skillnad för naturen eftersom volymen, 50 ton för en fotbollsplan, ger väldigt mycket mikroplaster i naturen och avloppsvattnet, säger Peter.

Till textilföretagen har man utvecklat två olika trådar för textiltillverkning. Än så länge är trådarna på teststadiet men kan bli ett lyft för miljön då bomullsodlingar kräver extremt mycket vatten.

Mer från hönö

Sandra vill att kommunens ungdomar ska ha mer att göra på kvällarna

– Jag var hemma med mina barn, mina tre äldsta…

Hittade trisslott i jackfickan – vann en Tesla

Som en van köpare av Triss gick mannen, som vill…

Bänk auktionerades ut för 9000

Tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad fick i september…

Torgersson får inleda i AHL

20-åringen spelade i augusti junior-VM med Sverige och lyckades där…

Senaste nytt

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…

Så agerade blåljuspersonalen

Strax efter klockan 02:20 natten mellan 13 och 14 november…