Anställda på Berg Propulsion svetsar fältkaminer till Ukraina

Inspirationen kom från att ha sett och läst om andra företag som tillverkade fältkaminer för att skicka till Ukraina. Tanken var att lägga stå för alla kostnader och med personalens hjälp producera kaminer. Och nära inpå årsdagen av krigsutbrottet packades 44 fältkaminer tillverkade på Berg Propultion Hönö och Öckerö ihop för att skickas till Ukraina.

Fredagen den 24 februari 2022 – knappt ett år sedan. Dagen då Rysslands anfallskrig mot Ukraina utvecklades till fullskaligt krig efter att ha inletts redan på krimhalvön 2014. I veckan höll Putin sitt årliga tal där han beskyller Väst för att vilja skapa en global konflikt efter att ha beskrivit Ukraina, återigen, som en nynazistisk terrorstat vars enda syfte som land finns till för att förtrycka rysktalande i landet. För ett år sedan fanns det inte på kartan att Sverige skulle gå med i Nato, även om elpriserna var höga även förra vintern var de inte i närheten av va de blev efter Rysslands strid mot hela Europa genom att strypa gastillförseln, framförallt till Tyskland. 

Ett år av krig i ett land knappt 70 mil fågelvägen från Sveriges gräns. Det är många som ställt sig frågan vad man kan göra för att hjälpa till. Samla kläder, skicka pengar och ta emot flyktingar i sitt hem. För Stefan Sedersten, vd på Berg Propulsion väcktes tanken att producera och skicka ner fältkaminer, som kan användas till värme och mat, efter att han läst om att andra tillverkningsföretag gjort samma sak.

– Egentligen kan man säga att det finns två anledningar till att vi gör detta. Dels så är det ett bidrag och att man kan göra någon nytta i allt detta elände runt oss. Men sen är det en övning som stärker personalen och lagandan. För jag tror det är viktigt att i den mån man kan, så ska man vara med och bidra. Och detta, i det stora hela, var en rätt så liten sak som ändå kan göra skillnad.

Ritningen till kaminen fick man tag på via Väderstad, ett företag som tillverkar lantbruksmaskiner till vardags där en av medarbetarna på företaget tagit fram en enkel, gedigen fältkamin att skicka till Ukraina. Flera lokaltidningar plockade upp historien och fler och fler verkstäder runt om i Sverige plockade upp idén och tog efter produktionen av kaminerna. Och ritningarna finns tillgängliga för alla. 

– Jag kollade ritningarna och hörde med personalen om vi skulle försöka sponsra med detta. Många andra företag har gjort så att företaget köpt in materialet och så har personalen hjälpt till att svetsa, ofta på fritiden. Så sätt har det blivit en gemensam satsning på företaget och ett volontärarbete. Det var då jag frågade personalen och alla sa: Definitivt vill de medverka i ett sådant initiativ.

Samarbetar med företag på öarna

Stefan tog kontakt med Mekia på Fotö som kunde få fram material, skära, bocka plåtarna och leverera till Berg Propulsion till ett rabatterat pris. 

– Vi får med Mekias hjälp materialet till nettopris och behövde bara betala för maskintiden för att skära till delarna. Så vi beställde 44 byggsatser av dem. Efter det har personalen haft kontakt med Mekia och ordnat med allt och fördelat arbetet mellan arbetslagen och den interna koordineringen sköttes av personalgrupperna koordinerat av Andreas Källström, produktionschef på anläggningen vid Pinan.

– Först var tanken att göra ett schema och få till det som en kvällsaktivitet. Men så en morgon när personalen stod och väntade på en reparent (ett fartyg på varv som inväntar reparation reds.anm) fick de tid över och satte igång med kaminerna. Så när jag kom hit var det rena tomteverkstaden och det gick jättefort att producera kaminerna, säger Stefan Sedersten.

Terapiarbete

”Någonstans mellan 25-30 minuter per kamin” berättar Mikael Gustafsson, en av flera kollegor som svetsat de 44 kaminerna.

– Jag skulle säga att den är lättbyggd, den här kaminen. Och det räckte att man hade byggt en så behövde man inte ritningen längre. Allt kom utsågat och färdigt hit till oss efter att Mekia hanterat råmaterialet. Och allting passade så bra ihop, så det var bara att bygga ihop det – nästan som ett legoset, eller kanske mekano. 

Kaminen, som väger en sisådär 15 kilo färdigmonterad, består av 5mm tjockt stål, vilket betyder att det finns mycket massa för ved att släppa värme i. Därför kan kaminen användas både som värmekälla och för att laga mat, berättar Mikael.

– Det är en stor platt yta på toppen, så man ska kunna använda den för att ställa en kastrull och stekpanna, eller kanske en gryta som får stå och puttra. 

Hur känns det att få vara med och bygga en sådan här sak – som snart skickas ner till Ukraina?

– Det känns bra. Kul att vi är med på en sån här grej, tycker jag. Spontana reaktionen jag fick när jag kom hit och fick reda på att vi skulle bygga kaminer till Ukraina var att det kändes ansvarsfullt. Så jag kände mig väldigt motiverad till att ta tag i ett par stycken och montera ihop dem en efter en. Sen ska man inte sticka under stolen att det är lite terapiarbete för en själv att bara ställa sig vid svetsbänken och bränna ihop lite grejer. Det är alltid roligt. 

Under måndagen vecka 8 skickades de 44 färdigmonterade kaminerna staplade 22 per pall redo att monteras ihop med skorstenen packad i ugnen och muttrar för fötter. Men att få ner kaminerna till Ukraina var inte helt enkelt det heller, berättar Stefan Sedersten.

– Vi fick leta efter någon för att transportera ner dem och frågan ställdes till peronalgruppen om de kände till någon hjälporganisation som har etablerade kontaktytor.  Och det landade på organisationen Human Bridge som har veckovisa lastbilstransporter. Vi skickar dem dit och så hanterar dem logistiken och ser till att de fördelas ut till dem som behöver, avslutar Stefan Sedersten, vd på Berg Propulsion.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från hönö

Skräckpunk på export

Kvartetten Left Hand Black från Hönö startade som ett sidoprojekt…

Anställda på Berg Propulsion svetsar fältkaminer till Ukraina

Fredagen den 24 februari 2022 – knappt ett år sedan.…

Marianne Stellin vågade släppa fram drömmen

Marianne växte upp i Örebro men tillbringade somrarna på västkusten…

Årets Möjlighetsskapare 2022

Förra året skrev vi en artikel om Fiskeboa, som var…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…