Den första företagsfrukosten efter sommarsemestern i Öckerö kommun var välbesökt, dessutom med ett par nya medlemmar. Under mötet presenterade kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) en framåtblick på Öckeröalliansens satsningar i den föreslagna budgeten för 2025, samt kommande och pågående byggprojekt i kommunen under en tioårsperiod, då bland annat ett drygt tusental nya bostäder ska uppföras.
Sin vana trogen hade representanter från ett stort antal företag i Öckerö kommun och tjänstepersoner från kommunen samlats för ett frukostmöte, det första efter semestern, i Kompetenshuset på Öckerö.
Besöks- och näringslivschefen Jan Svensson berättade inledningsvis om aktiviteter och kurser som äger rum under den närmaste dryga månaden.
Därefter informerade Anders Ohlsson, avdelningschef för strategisk samhällsutveckling i kommunen, kort om elförsörjningsfrågan där energibolaget Ellevio sedan starten av 2024 arbetar med en nätverksplan för att säkra energiförsörjningen i Öckerö under en tioårsperiod, samtidigt som kommunen själva har startat arbetet med en parallell energiplan för säkrandet av tillförsel, distribution och användning av energi under samma tidsram.
Särskilt inbjuden till mötet var kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) som höll det längsta föredraget, men ändå i racerfart för att hinna med allt.
Två punkter var på Jan Utbults dagordning. Först redogjorde han för kommunens ekonomi och budget med avstamp i årsredovisningen 2023. Han konstaterade att 2023 och 2024 har varit, och är, två tuffa år, inte minst på grund av inflationen och de skenande räntorna. Han berörde också problematiken med en åldrande och sjunkande befolkning i ett femårsperspektiv bakåt. Ett problem som kommunen nu vill försöka bygga bort, med hjälp av nya bostäder (både bostadsrätter, hyresrätter och andra upplåtandeformer), samt etableringen av nya företag och verksamhetslokaler.
Jan Utbult redovisade också några av de satsningar som ingår i Öckeröalliansens föreslagna budget för 2025, vilken gick upp i kommunfullmäktige under torsdagen (dagen efter Torslanda-Öckerötidningens pressläggning).
I budgetförslaget märks bland annat en satsning på seniorkort i kollektivtrafiken från 65 år till en kostnad av cirka 400 000 kronor per år. Därtill kommer ”föreningsmiljonen” en satsning där kommunens föreningar får dela på 1 miljon kronor per år, ökade kvoter inom särskilt boende för äldre, en satsning på ökad trygghet, trivsel och arbetsro, samt en särskild satsning på ökad läsförståelse i skolorna.
1,2 miljoner kronor föreslås också gå till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för att öka genomförandekapaciteten i samhällsbyggnadsprocessen, vilket leder oss in på de många byggprojekt som planeras i kommunen under de kommande tio åren.
Öckerö kommun vill vända den negativa befolkningskurvan till att kommunen istället ökar sitt invånarantal med 80-120 invånare varje år. Det går i linje med det dryga tusental nya bostäder i kommunen som man vill uppföra under en tioårsperiod. Men det är inte bara ett antal bostadsprojekt i olika storlekar som planeras i kommunen. Det finns även nya företagslokaler och en upprustning och utbyggnad av reningsverket på Pinan, som Länsstyrelsen har som krav för att kommunen ska få bygga fler bostäder. I pipeline finna också en ombyggnation av Kretsloppsparken i Kärrsvik, samt industriområdet i Södra Långesand med plats för varv och nya företagslokaler, som så sent som i fredags den 30 augusti vann laga kraft.
Det största bygg- och bostadsprojektet, eller snarare projekten, är naturligtvis Öckerö nya centrum, som ska uppföras i ett antal etapper och delar. Något som Torslanda-Öckerötidningen har skrivit om vid flera tidigare tillfällen. När det gäller etapp 1 Skärhamnsås har projektet inletts och när det gäller del 1 Norgårdsvägen hoppas man på en byggstart inom ett år.
I del 2 av Öckerö centrum hoppas man att två detaljplaner, den norra och den södra, ska kunna presenteras inom kort och att ett antagande i så fall skulle ske under 2026.
Andra stora bostadsprojekt i kommunen utgörs bland annat av projektet Nästås på Hönö där 60-70 hyresrätter planeras att byggas och förvaltas av FO Petersson och fördelas efter den kommunala bostadskön. Strax bredvid det området vill ÖFAB uppföra sex-åtta LSS-boenden samt ett antal ”vanliga lägenheter.”
Här är hela listan på pågående projekt i Öckerö kommun:
ÖCKERÖ
HÖNÖ
BJÖRKÖ
FOTÖ
RÖRÖ
Länsstyrelsen har alltså satt kravet på Öckerö kommun att kommunens reningsverk måste byggas ut och moderniseras för att kunna ta hand om en ökad befolkning under en period på 50 till 100 år framöver. Annars får ingen övrig byggnation ske i kommunen.
Är det bara reningsverkets uppgradering för att kunna möta en befolkningsökning som Länsstyrelsen satt som krav för att projekteten ska få genomföras?
– Tidigare har man ju nämnt trafiksituationen på väg 155. Men där ser vi just nu att antalet bilar minskar på färjorna, säger Jan Utbult till Torslanda-Öckerötidningen.