Tungt nedläggningshot vilar över Hälsö skola

Nyligen bjöd Öckerö kommun in vårdnadshavare till elever på Hälsö skola till ett dialogmöte. Ett minskande elevunderlag gör att skolan riskerar att stängas efter vårterminen 2024.
– Det är ingen nedskärning, vi anpassar kostymen efter storleken på barnunderlaget och Hälsö skola har ett stadigt minskande elevunderlag, säger Robertho Settergren (KD).

2022 föddes endast 78 barn i Öckerö. Det lägsta antalet på 50 år. Prognoserna framåt ser inte ut att ändra nämnvärt på barnunderlaget i kommunen. 

Redan 2021 beslutade utbildningsnämnden om en större omorganisation av skolorna på grund av vikande barnantal. Då beslutades att Hälsö skola ska bli en F-3-skola från och med höstterminen 2023.

Nu är läget än mer prekärt. Inför höstterminen 2023 är det endast 13 barn från förskoleklass till klass 3 som är registrerade för att gå på Hälsö skola. Något som gör att ordföranden i Utbildnings, kultur- och fritidsnämnden, Robertho Settergren (KD), har svårt att se att skolan kan öppna igen efter sommarlovet 2024.

– Prognoserna som vi har för Hälsö skola tyder på ett elevantal på någonstans mellan 10-14 elever per termin framöver. Det är inte ett hållbart över tiden. Det är inte en optimal verklighet för att planera för resurser och det är svårt att hitta vikarier. Det är inte heller bra för eleverna at ha så få klasskamrater, säger Robertho Settergren.

Men om man tar bort skolan från Hälsö, vilket har hänt på andra nordöar, hur ska man då lyckas locka barnfamiljer dit?

Öckeröalliansen gillar att det finns småskolor på så många öar i kommunen som möjligt, men vi måste även se till hur många som väljer att söka till skolorna och vilket underlag som finns. Hälsö skola har funnits under många år nu och det blir färre och färre som söker sig dit. 

Förskolan på Hälsö viktig

Robertho Settergren menar att förskolan på Hälsö är viktig, den är fullbelagd och kommer att finnas kvar. Enligt Robertho Settergren åker många föräldrar via Öckerö till och från jobbet och kan då lämna barnen på Kompassenskolan. Enligt kommunens riktlinjer ger avståndet mellan Hälsö och Kompassenskolan också elever från förskoleklass till årskurs 3 rätt till skolkort med Västtrafik.

Inledningen av 2023 ser inte ut att bli det trendbrott som kommunen hade hoppats på när det gäller fler födslar i kommunen. Hittills i år har det inte fötts fler barn än de senaste åren och de flesta födslar brukar ske under årets första halva.

Vad är det Öckerö har gjort fel när det föds så få barn och så få barnfamiljer väljer att bosätta sig i kommunen?

Kommunen har tappat många 30-50-åringar. Den åldersgrupp då man ofta får barn och har barn i skolålder. Det är superallvarligt. Vi måste skapa möjlighet till att göra bostadskarriär i kommunen.

Inget beslut taget

Robertho Settergren lyfter även fram att kommunen inte varit tillräckligt bra på att marknadsföra sig själv som en utmärkt kommun för barnfamiljer.

– Vi har en fantastisk kommun att vara barnfamilj i. Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att växa upp på. Vi har de nöjdaste föräldrarna till barn som går i förskolan i hela Göteborgsregionen. Vi har ett fantastiskt föreningsliv. Det är några av de saker vi inte lyckats nå ut med. Men jag vet att vår kommundirektör jobbar aktivt med den frågan.

Något beslut om att Hälsö skola verkligen ska stänga efter vårterminen 2024 är inte fattat. Enligt Robertho Settergren är det viktigt att dialogen med Hälsöborna fortsätter. Tillsammans hoppas han att man når en hållbar lösning.

– Jag förstår att många blir besvikna. Det här är jättetråkigt. Skolan är en del av identiteten på ön, precis som att ha en egen mataffär. Det är grundläggande samhällsfunktioner. Samtidigt är det inga längre avstånd från Hälsö till viktig service.

”Tappar i året runt-attraktivitet”

En av dem som gått på Hälsö skola är 18-årige Zemias Abrahamsson. Han tog emot beskedet om att ett nedläggningshot vilar tungt över skolan med bestörtning. Han har också en lillebror som ska börja på skolan nästa termin.

– En småskola har många kvaliteter. Det vet jag av egen erfarenhet. Man lär sig hantera konflikter på ett bättre sätt och man kommer nära både de andra eleverna och lärarna, säger han.

Vilka konsekvenser för Hälsö som samhälle tror du att det skulle kunna få om skolan stänger?

Jag tror att ön som året runt-plats kommer att tappa i attraktivitet. Det har vi sett på nordöarna. Och jag tycker det går emot kommunens långsiktiga strategi om att varje ö ska leva.

Under mötet mellan skolledning, förvaltning och berörda vårdnadshavare närvarade Zemias Abrahamssons föräldrar, men han själv var inte där. 

– Det talades om att kvaliteten på skolverksamheten inte har kunnat upprätthållas. Man har helt enkelt inte satsat tillräckligt på Hälsö skola från kommunens sida. För mig så förstärker det bilden av att man inte vill behålla Hälsö skola eller andra småskolor, säger Zemias Abrahamsson.

Robertho Settergren, går en stängning av Hälsö skola inte emot kommunens strategi om att varje ö ska leva?

Att stänga en skola är inget roligt beslut för politiken att ta. Tillsammans behöver såväl politiken, företagare och föreningslivet hitta flera sätt att utveckla våra öar. Bland annat behöver vi bygga fler hyres- och bostadsrätter och så att familjer kan bo kvar samt etablera sig i kommunen.

Enligt mötet skulle det ha funnits kvalitetsbrister på Hälsö skola. Att de inte åtgärdats förstärker enligt en person som Tidningen pratat med bilden av att kommunen inte vill ha skolan kvar. Hur ser du på det?

Det är tråkigt om föräldrar upplever att kommunen inte tar utmaningar och brister på allvar. Kommunen vill självklart att alla skolor, förskolor och verksamheter ska ha en god kvalitet, säger Robertho Settergren.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från hälsö

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Hälsö skola läggs ner omgående

För drygt en månad sedan skrev Torslanda-Öckerötidningen om att nedläggning…

Tungt nedläggningshot vilar över Hälsö skola

2022 föddes endast 78 barn i Öckerö. Det lägsta antalet…

Död man i vattnet utanför Hälsö

Onsdagen den 10 mars är polisen fåordig om den avlidne…

Senaste nytt

En salig skara av Björköbor

För nästan två år sedan frågade journalisten och fotografen Conny…

En hjärtefråga

Jag bor i en liten ort uppefter kusten. Där är…

Julhjärtan i krantoppen

I mörka och kalla adventstider behövs saker som lyser upp…

Bulyckehäst plockade hem prestigefyllt pris

På Svenska ridsportsförbundets Ryttargalan 2023 delades i slutet av november…

”Det känns rätt att hänga tavlorna här”

Verena Adamsson var en av många utställare som var med…

Det krävs en miljöprövning av den havsbaserade vindkraften, för ett bra beslut

I ett svar på en tidigare införd insändare av Vänsterpartiet…

Fler inbrott under oktober och november

Enligt utsagor på Facebook-sidan Anslagstavla Öckerö kommun har ett antal…

Tänk till när det är tänt

Vi vet alla att levande ljus ska släckas när vi…

Det våras för jazzlegendaren

86 år fyllda håller kärleken till musiken Gilbert Holmström på…

Önskelista till tomten en tradition

Fredagen den 1 december sätts tomtelådan på plats i Tomteland…

Du är inte ensam om att vara ensam

Man kan exempelvis drabbas av sjukdom som begränsar en eller…

Eftersökshunden Rolex älskar att jobba

Lars Sellbrant är en eftersöksjägare som är förankrad i lokalt…

Milstolpe passerad för Centrumplatsens nya fastighet

Källö-Knipplas handelsförening arbetar med planeringen för att uppföra en ny…

Hisingsleden öppnar

Den 6 december öppnar den nya bron vid Björlandamotet, vilket…

Ny förskola tar emot barnen i januari

Våren 2019 revs den gamla uttjänta förskolan vid Torslanda Torg…

Fokus på folklig förankring när medborgarförslag blir ö-förslag

Förra hösten beslutade kommunstyrelsen att göra en översyn av hanteringen…

Miljöpartiet värnar om den orörda naturen på Öckerööarna och klimatsmart planering

Sedan en tid tillbaka har det funnits en detaljplan för…

Gubbhyssens tid är snart här

Nästa år fyller jag jämnt. Jag har ingen ålderskris att…

Dörrarna öppna till ny optiker i Amhult

När Sara Olsson tog över som ägare för Specsavers butik…

Fortsatta IT-störningar för Svenska kyrkan

I mitten av vecka 48 hade de IT-störningar som drabbade…

De ska springa i 24 timmar

Emir Halakic, Elin Hartelius och Louise Kjellson, IF Kville, är…

Populär filmklubb

– Filmstudioupplägget är något jag alltid har gillat. Det vill…

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…